Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 (edytowane) Poza sosną i balsą, z czego będziesz robił podstawkę? Edytowane 12 Maja 2023 przez Lipstein Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 32 minuty temu, Lipstein napisał: Poza sosną i balsą, z czego będziesz robił podstawkę? Standard - styropian, albo styrodur klejone na klej polimerowy. Na to masa z co wpadnie w ręce - gips, klej do płytek, masa do fugowania, cement, piasek, żwir - praktycznie wszystko się nada Pózniej jakieś posypki, malowanie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 A na jaki klej będziesz to co wpadnie w ręce lepił do sytyro/pianu/duru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 2 minuty temu, Lipstein napisał: A na jaki klej będziesz to co wpadnie w ręce lepił do sytyro/pianu/duru? Na żaden, styropian/styrodur często pokrywam chysteczkami albo reginąrumiankową nasączoną w wikolu. Znaczy się układam papier/chusteczki i wtedy grubym pędzlem nakładam rozwodniony wikol. Całość tworzy twardą spójną skorupę - na to póxniej masa - czasami zwilżam żeby nie chłonęło za szybko wilgoci z masy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 12 Maja 2023 Share Napisano 12 Maja 2023 Nie pęka po jakimś czasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 12 Maja 2023 Autor Share Napisano 12 Maja 2023 7 minut temu, Lipstein napisał: Nie pęka po jakimś czasie? Nie zdarzyło się - do masy dodaję też wikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 15 Maja 2023 Autor Share Napisano 15 Maja 2023 Niewiele ale jednak coś się dzieje - miałem nadzieję że wyrobię się na Inowrocław albo chociaż Babarybę ale marne szanse Pomalowałem koła i dół wanny (dłybię też gąski) więc może dół uda się zamknąć. Koła na such wciśnięte Przyjdzie póxniej jeszcze kurz i tak większość przykryje No i skończyłem beczki, wcisnę ile się zmieści 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek74 Napisano 20 Maja 2023 Share Napisano 20 Maja 2023 Normalnie pierwszoklaśnie wszystko wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 21 Maja 2023 Autor Share Napisano 21 Maja 2023 W dniu 20.05.2023 o 04:52, tomek74 napisał: Normalnie pierwszoklaśnie wszystko wygląda Dzięki. Preshading ciąg dalszy: W końcu prawie wszystko podoklejane. Zostały tylne lampy (ale to po maskowaniu), beczki i kosz na kanistry: . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Maja 2023 Share Napisano 21 Maja 2023 Pan to jest jednak fachowiec!!! Tamiya to nie stary Trumpeter. a poza tym czarny podkład wyszczupla wszystkie modele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 22 Maja 2023 Share Napisano 22 Maja 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 23 Maja 2023 Autor Share Napisano 23 Maja 2023 Kadłub w trakcie: na próbe z wieżą: Popsikane białym i dodane troche zadrapań: . . 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rack Napisano 26 Maja 2023 Share Napisano 26 Maja 2023 Fajnie wygląda. Mam pytanie, czy ryski widoczne, szczególnie na 3 i 5 zdjęciu, to efekt zamierzony, czy taka była po prostu "natura modelu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 26 Maja 2023 Autor Share Napisano 26 Maja 2023 6 minut temu, Rack napisał: Fajnie wygląda. Mam pytanie, czy ryski widoczne, szczególnie na 3 i 5 zdjęciu, to efekt zamierzony, czy taka była po prostu "natura modelu"? Dzięki Zamierzony efekt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 31 Maja 2023 Autor Share Napisano 31 Maja 2023 Chyba nie ma co więcej kombinować - sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. To jest chyba jedyny etap w robieniu modelu w którym chciałbym mieć możliwość zapisania stanu i ewentualnego powrotu . A tu już po kilku przejściach, głównie RC079 CARC Tan i XF-59 Desert Yellow, czasami z odrobiną białego Teraz detale, małe poprawki i zabawa washem i olejami . A dla odmiany tabliczka zielono-pustynna - na razie taka mało czytelna, ale to sie wyciągnie washem 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 31 Maja 2023 Share Napisano 31 Maja 2023 1 godzinę temu, Przemek Przybulewski napisał: To jest chyba jedyny etap w robieniu modelu w którym chciałbym mieć możliwość zapisania stanu i ewentualnego powrotu Cała masa lakieru do włosów, na to hard chiping fluid i może się uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 31 Maja 2023 Share Napisano 31 Maja 2023 Idziesz jak burza nieduża. Niech już się boją, czołgiści w T-80/90 na Ukrainie. Challanger Przemka nadjeżdża!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 5 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2023 Weekend zajęty przez Babarybe ale miało to też dobre strony bo pogadałem sobie z Michałem i nabyłem drogą wymiany kilka jego produktów na próbę. Dwa pigmenty i fajny piasek akuratnie pod „czelendzera”: Do tego troche washy i dwie farby do weatheringu Dzisiaj testowałem washe brązowo czarny i industrialny brud - takze tabliczka chyba gotowa Przed weekendem jeszcze udalo sie pomalować detale i popsikać błyszczącym. Tym razem użyłem LP-9 od Tamki . przez weekend lakier ładnie stwardniał więc zacząłem prace na wieży - najpierw delikatnie na próbę A po godzinie doszedłem do tego etapu: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 51 minut temu, Przemek Przybulewski napisał: Weekend zajęty przez Babarybe ale miało to też dobre strony bo pogadałem sobie z Michałem i nabyłem drogą wymiany kilka jego produktów na próbę. A ja się cieszę, że miałem zaszczyt i okazje uścisnąć Ci dłoń i pogawędzić chwilkę. Do następnego razu, oby wcześniej niż na Babierybie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Czerwca 2023 Share Napisano 5 Czerwca 2023 Kolory lux torpeda. Modulacja pierwsza klasa. Tak trzymaj, czekamy na efekt końcowy!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MayonesEXG7 Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 (edytowane) Prishejd bajka. Wydaje mi się, że olejami nie będziesz za dużo działał na biedronke i zaciery. Skoro baza już fajnie z matowiona. Ładnie wypłowiałe kolorki. Testowałeś takiego shejda na ciemnych barwach ala green itp? Typ malowania opanowałeś perfekcyjnie. Edytowane 6 Czerwca 2023 przez MayonesEXG7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 Godzinę temu, MayonesEXG7 napisał: Prishejd bajka. Wydaje mi się, że olejami nie będziesz za dużo działał na biedronke i zaciery. Skoro baza już fajnie z matowiona. Ładnie wypłowiałe kolorki. Testowałeś takiego shejda na ciemnych barwach ala green itp? Typ malowania opanowałeś perfekcyjnie. Dzięki wielkie - chociaż nie wiem czy zasłużenie. Ja uważam że moje modelrstwo przez małe "m" to jeden wielki eksperyment, więc raz się coś uda a zazwyczaj nie W każdym bądź razie tego typu preshading chyba po raz pierwszy użyłem na starej Merkavie I w Tamki i jakoś się sprawdza, szczególnie na jednokolorowych pojazdach. Na trójkolorowych nie kojarzę (przynajmniej lądowych) raczej używałem tradycyjnego preshadingu, bardziej bawiąc się wtedy postshadingiem. Ale wtedy kamo zazwyczaj maluję z ręki - nie chce mi się maskować, wolę pobawić się aero Zobacz na Pumie: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 6 Czerwca 2023 Share Napisano 6 Czerwca 2023 5 godzin temu, Przemek Przybulewski napisał: Zobacz na Pumie: To Puma z RFM ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 6 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2023 4 minuty temu, Paweł Czarnocki napisał: To Puma z RFM ? Si Senor Pablo - Puma z RFM numer 5021 Był tu warsztat i galeryja też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Przybulewski Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2023 Położyłem kalki, zrobiłem wash i troche dodałem różnych plam. Na koniec poszedł mat i można było odsłonić gąski . . 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi