Skocz do zawartości

Pancernik IJN Fuso 1/200 - karton/3D

wieslaw_

Rekomendowane odpowiedzi

8 godzin temu, Szydercza Gała napisał:

Ja nie mam z tym nic wspólnego,

I'm just the messenger  :haha:

Luz, wszyscy wiemy z kim rozmawiam 😀

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Mam pytanie. U jednego z japońskich modelarzy znalazłem taki detal jak na zdjęciach poniżej, czyli maty antypoślizgowe jak na pokładzie lotniczym z tym, że na poszczególnych pomostach nadbudówki. Nie znalazłem nic podobnego w Anatomy of the Ship Skulskiego, nie posiadam też dokumentacji zdjęciowej, która by coś podobnego potwierdzała. Pytanie więc brzmi czy to ma sens?

003.jpg

004.jpg

008.jpg

009.jpg

Edytowane przez wieslaw_
  • Like 1

OK sprawa wydaje się potwierdzona zdjęciem. Poniżej powojenne zdjęcie pomostu Ise:

Ise bridge portion as workshop, interior, Dec 1947.jpg

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Coś tam dłubię co jakiś czas. Można powiedzieć, że jestem na półmetku "pagody". Teraz muszę nieco przerobić ten "kurnik" na przedzie pomostu z dalmierzami ale na ten czas wszystko ląduje ponownie do gabloty gdyż moja córka postanowiła odwiedzić swoich staruszków i przylatuje z dalekich krajów. Są rzeczy ważne i ważniejsze jak mówi stare przysłowie pszczół.

215.jpg

221.jpg

225.jpg

229.jpg

230.jpg

Edytowane przez wieslaw_
  • Like 8

• 2 months later...
Napisano (edytowane)

Hej,

Prace nad nadbudówką posuwają się naprzód. Zostało mi jeszcze oprócz kilku detali, dalmierza na ostatnim poziomie i anteny radaru, kilka latarni i "ramki" na flagi sygnałowe. I teraz mam pytanie do znawców tematu.

Jakie według Was powinienem zawiesić flagi sygnałowe na maszcie Fuso, gdyby to miało być przejście zespołu admirała Nishimury przez cieśninę Surigao?

Dołączam zdjęcie zestawu kalkomanii flag sygnałowych, japońskich okrętów z czasów II Wojny Światowej.

232.jpg

233.jpg

234.jpg

235.jpg

236.jpg

Edytowane przez wieslaw_
  • Like 1

• 3 weeks later...

Panowie i Panie mam szybkie pytanko. Ktoś z szanownego grona wie w jakim kolorze powinna być ta siatka? W jednych modelach jest pomalowana na czerwono w innych na szaro i jestem nieco zagubiony. Będę wdzięczny za podpowiedzi.

001.jpg

Hej,

Wrzuciłem też temat na FB na fora związane z japońską marynarką i dostałem kilka odpowiedzi. Sprawa nieco się wyklarowała i zrobię tu małe podsumowanie dla potomnych, może komuś się przyda.
Poniżej podrzucam tłumaczenie z japońskiej strony dotyczącej tego zagadnienia (miejcie na uwadze, że to z ChataGPT):

"Nie tylko na okrętach wojennych, ale także na statkach cywilnych, flagi sygnałowe wciągane na maszt mają znaczenie nawet wtedy, gdy są używane pojedynczo, a łączenie flag w zestawy nadaje im różne znaczenia.
Podnoszenie i opuszczanie tych flag, przekazywanie sygnałów chorągiewkami ręcznymi, sygnałów świetlnych oraz sterowanie statkiem to zadania działu nawigacyjnego. Jeśli rozumie się znaczenie flag, można odczytać, jakie manewry wykonuje okręt, na którym się przebywa.
Z rei masztu zwisa wiele lin służących do wciągania flag sygnałowych. Jednak na najbardziej zewnętrznej części masztu znajduje się czerwony, siatkowy znak prędkości. Jest on używany podczas żeglugi w szyku lub podczas tankowania na morzu, aby przekazać innemu okrętowi własną prędkość albo poinformować o zmianach obrotów śruby przy zadanej prędkości.
W tym celu stosuje się małe flagi sygnałowe: czerwoną i czarną flagę P oraz czarną flagę R (nazywane znakami czerwono-czarnymi). Za ich pomocą informuje się maszynownię o zmianach prędkości obrotowej głównego silnika (czyli śruby), np. +15 obrotów lub –10 obrotów, dostosowując w ten sposób prędkość do okrętu prowadzącego podczas żeglugi w formacji."

Źródło

Poniżej też kilka obrazków i zdjęć:

sygnaly_001.jpg

sygnaly_002.jpg

sygnaly_003.jpg

sygnaly_005.jpg

Edytowane przez wieslaw_
  • Thanks 4