lord_karton Napisano 7 Listopada 2022 Share Napisano 7 Listopada 2022 15 godzin temu, Jostein napisał: Za cenę 109 złotych można i wręcz należy oczekiwać doskonałości. Ja zawsze myślałem, że doskonałość jest bezcenna Jak za pół roku jak ten model będzie kosztować 159 zł to się nie zdziwię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 (edytowane) Model SEA HURRICANE dotarł do mnie. Plastik wygląda bez zmian, jakość wydruków sprawdzi się przy klejeniu. Uwagę mam do instrukcji, a konkretniej do schematów malowania. Fajnie byłoby (w modelu - doskonałości ) gdyby plansze barwne korespondowały ze wskazówkami w instrukcji dotyczącymi poszczególnych płatowców. Tak na szybko - schemat 1 nie pokazuje panelu z prawej strony kadłuba pokrytego na gładko a nie płótnem, a żaden ze schematów nie uwzględnia skrócenia klap. Ja wiem, że plansze barwne to nie plany - ale gdyby dopilnować ich prawidłowości to można by je choć trochę traktować jako referencję dla wybranego wariantu malowania. Wątpliwości mam też do tych winylowych naklejek do skrócenia klap. Nie odklei się podczas malowania ? Jak to wyglądało w prawdziwym samolocie ? Edytowane 8 Listopada 2022 przez martinello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 W dniu 6.11.2022 o 19:27, marek d napisał: Mało tego, inni kleją i nie marudzą: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235117266-bell-airacobra-mki-172-arma-hobby/ Jakkolwiek piękny, to jednak Airacobra Mk.IA (bo Airacobra Mk.I to był P-39C) to to nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 8 Listopada 2022 Share Napisano 8 Listopada 2022 4 minuty temu, Jostein napisał: Jakkolwiek piękny, to jednak Airacobra Mk.IA (bo Airacobra Mk.I to był P-39C) to to nie jest. Takie uwagi proszę przekazać wykonawcy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 10 Listopada 2022 Autor Share Napisano 10 Listopada 2022 Artykuł o polskiej Airacobrze na blogu producenta http://armahobbynews.pl/blog/2022/11/10/polska-airacobra-rosyjskiego-generala/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=P-39&utm_term=70055-armastory-Polynin&utm_content=pl 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 16 minut temu, Roland_Sebastian napisał: Artykuł o polskiej Airacobrze na blogu producenta http://armahobbynews.pl/blog/2022/11/10/polska-airacobra-rosyjskiego-generala/?utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=P-39&utm_term=70055-armastory-Polynin&utm_content=pl Ciekawe Moja duża Airacobra z Hasegawy ma już punkt zahaczenia 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Plasmo wrzucił dzisiaj film z budowy Airacobry. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 18 Listopada 2022 Autor Share Napisano 18 Listopada 2022 (edytowane) Nowy zestaw od Army: Edytowane 18 Listopada 2022 przez Roland_Sebastian 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Listopada 2022 Share Napisano 18 Listopada 2022 jakos tak nieladnie: dwoch na jednego... ale nowosc super Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) 18 godzin temu, Roland_Sebastian napisał: Nowy zestaw od Army: No fajnie, ale... Jako wielki zwolennik Army zaczynam mieć wątpliwości co do ustalanej przez producenta ceny modeli. Nie przeszarżowali trochę? Czy po prostu szukają granicy bólu dla kupującego ? Porówanie dwóch zestawów: 1. Powyższy - dwa modele - plastik, maski, wydruki 3d, kalkomanie - 248 zł 2. https://www.armahobby.pl/70054-hurricane-mk-ii-a-b-c-dieppe-deluxe-set.html - dwa modele - plastik, maski, wydruki 3d, kalkomanie I BLASZKI -> 195 zł. Dla mnie to już za wysoko. Chyba nie kupię tej nowości. Tym bardziej, że niestety ostatnio przestali w Armie honorować łączenie rabatów - mam na myśli 10 % za przedsprzedaż i 8% za poprzednie zakupy. Edytowane 19 Listopada 2022 przez martinello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 14 minut temu, martinello napisał: . Powyższy - dwa modele - plastik, maski, wydruki, kalkomanie - 248 zł az tyle??? to, jakby nie liczyc, powyzej 50 Euro za dwa modele 72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Ja to musiałem się przestawić na tańsze piwo bo mi się budżet modelarski nie spinał. Realia są take, że ceny rosną i to bardzo szybko i co gorsza na zawsze. Na ceny oczywiście można i trzeba narzekać, jednak przyszłość jest łatwa do przewidzenia będzie jeszcze drożej. Inna sprawa to to, że deluxy nie są projektowane na Polski rynek. 21 minut temu, BRAVO112 napisał: to, jakby nie liczyc, powyzej 50 Euro za dwa modele 72 To jest mało uczciwe stwierdzenie. Dodatki w tym zestawie nie są za darmo tak jak nie jest za darmo nowy boxart. Specjalnie tu piszę o tym boxarcie, żeby było jasne, że nie płacimy "tylko za 2 modele", ale za wiele rzeczy, których w pudełku fizycznie nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 No cóż granica "bólu" w moim wypadku została przekroczona, Dla mnie osobiście nowa cenówka Army jest nie do przeskoczenia i to w skali 1/72 aż strach się bać co by było w 1/48..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herod Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 ... i dlatego poszedłem w 1/48. Armę lubię. Jakość przednia. Ale najbardziej ją lubiłem gdy miała poziom "beginerów" w bardzo przystępnej cenie. Bez dodatków ale dość łatwy w montażu więc też w nauce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 19 Listopada 2022 Autor Share Napisano 19 Listopada 2022 57 minut temu, martinello napisał: Jako wielki zwolennik Army zaczynam mieć wątpliwości co do ustalanej przez producenta ceny modeli. Nie przeszarżowali trochę? Czy po prostu szukają granicy bólu dla kupującego ? Z jednej strony masz rację, cena boli, zwłaszcza, że rok temu taki zestaw kosztowałby zapewne w granicy ~160zł. Możliwe, że szukają granicy bólu, możliwe, że po prostu to się im kalkuluje, w końcu możliwe, że pracują na minialnej marży. Nie wiem, nie znam się, więc ciężko się wypowiadać w tym temacie. Należy pamiętać, że to nie jest jeszcze firma o mocno ugruntowanej pozycji na rynku, i w swoim portfolio nie mają zbyt wielu zestawów, które przecież nie dość, że mają zapewnić zysk to i muszą zarobić na kolejne projekty. Mogę się jedynie domyślać, że większość zysku z nowego modelu jest konsumowane przez koszt wykonania następnego. Z drugiej strony jak cena będzie za wysoka to spadnie im sprzedaż i będą zmuszeni obniżyć cenę zestawu. Deluxe z iskrami był wyprzedawany w zeszłym roku w dużej promocji. Do tego jak wspomniał @lord_kartonmodelarstwo nie kończy się na Polsce i większy rynek AH ma za granicą. 19 minut temu, lord_karton napisał: To jest mało uczciwe stwierdzenie. Dodatki w tym zestawie nie są za darmo tak jak nie jest za darmo nowy boxart. Specjalnie tu piszę o tym boxarcie, żeby było jasne, że nie płacimy "tylko za 2 modele", ale za wiele rzeczy, których w pudełku fizycznie nie ma. Od siebie dodam, że należałoby doliczyć koszty dokumentacji, które służą do opracowania kalkomanii, a które następnie są prezentowane w artykułach na blogu. AH nie bierze tych malowań z głowy, tylko opracowuje je na podstawie źródeł. Do tego koszty produkcji i prowadzenia działalności w naszym wspaniałym kraju stale rosną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Cóż, od dawna było trąbione, że AH przegina z cenami i za każdym razem od razu zlatywali się ich obrońcy, żeby to ładnie usprawiedliwić. Mi się wydaje, że AH kieruje swoją uwagę już tylko na zagraniczne rynki, a tam cena pewnie tak nie straszy, lokalny rynek mają już w głębokim poważaniu. Ceny będą rosły z każdym nowym wypustem, a o jakiś nowych polonikach od AH można już zapomnieć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Teraz, arhtus napisał: Cóż, od dawna było trąbione, że AH przegina z cenami i za każdym razem od razu zlatywali się ich obrońcy, żeby to ładnie usprawiedliwić. Mi się wydaje, że AH kieruje swoją uwagę już tylko na zagraniczne rynki, a tam cena pewnie tak nie straszy, lokalny rynek mają już w głębokim poważaniu. Ceny będą rosły z każdym nowym wypustem, a o jakiś nowych polonikach od AH można już zapomnieć... No cóż rynek ich zweryfikuje i sprowadzi na ziemię... Na zachodzie też nie ma ludzi głupich Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Najlepsze było to gdy rezygnowali z blaszek i jakąś ankietę przeprowadzili? Oznajmili, że ponoć lud tak chciał... chciał rezygnacji z dodatków na rzecz ceny, a teraz ani dodatków, ani ceny, zwykłe modelkity po stówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Dwa myśliwce w 1/72 w cenie dwóch bombowców... Panie, drogo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 18 minut temu, arhtus napisał: teraz ani dodatków, ani ceny, A dodatki 3D to nic? Na temat ceny nic nie napiszę bo zaraz mnie "objadą" z góry do dołu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) Dodatki w limitowanym wydaniu deluxe za 250zł w pudełku z dwoma małymi modelami w 72, taniocha... Eduard robi takie duale, tylko w 48 w takiej cenie, ale lepiej się nie odzywać bo zaraz się zleci gwardia AH i zadziobią narzekających Edytowane 19 Listopada 2022 przez arhtus 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 IBG za swojego "deluxa" z Droą kasuje proporcjonalnie tyle samo co Arma. Eduard żyje z dodatków i przepaków Hasegawy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 Kiedyś, dawno temu rozmawiałem z panem Kazimierzem Łatą (Techmod) na temat produkcji na polski rynek. Powiedział coś w stylu, że gdyby miał robić kalkomanie tylko na nasz krajowy rynek to by niewiele sprzedał, nasłuchał się narzekań niezadowolonych modelarzy i.... pewnie musiał zwinąć działalność. Teraz czasy trochę inne ale coś jest na rzeczy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 40 minut temu, arhtus napisał: Dodatki w limitowanym wydaniu deluxe za 250zł w pudełku z dwoma małymi modelami w 72, taniocha... Eduard robi takie duale, tylko w 48 w takiej cenie, ale lepiej się nie odzywać bo zaraz się zleci gwardia AH i zadziobią narzekających Ja poniekąd jestem "gwardią AH" - ale narzekam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 19 Listopada 2022 Share Napisano 19 Listopada 2022 (edytowane) 26 minut temu, lord_karton napisał: IBG za swojego "deluxa" z Droą kasuje proporcjonalnie tyle samo co Arma. Eduard żyje z dodatków i przepaków Hasegawy No fakt, 158 to dokładnie tyle samo, co 248... A 93 to tyle samo, co 109. Nowa matematyka a la Arma? Edytowane 19 Listopada 2022 przez Jostein 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi