BRAVO112 Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Godzinę temu, Qz9 napisał: ze kiedyś były 2 malowania a teraz 4. cztery lata temu ( chyba ) jak E-Day Edka byl jeszcze na poziomie - Galeria Butovice ( teraz w Lysej jest w piwnicy, albo jeszcze gorzej ) kupowalem zestawy kalek do czeskich modeli z AZ, RS i tym podobne po 5 koron !!!. To tyle odnosnie " polepszenia " wydan weekencowych i podniesienia cen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 W dniu 15.07.2023 o 11:16, letalin napisał: Czesi są niewątpliwie "kupieni" Kuttelwascherem, Wyspiarze Tuckiem. Ten wątek dowodzi, że jednak nie wszyscy "Wyspiarze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 Nie wiem, czy zainteresowani już czytali: https://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php/recenzje/samoloty/818-w-pudle-samolot-mysliwski-hawker-hurricane-mk-iic-1-48-arma-hobby 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacW Napisano 16 Lipca 2023 Share Napisano 16 Lipca 2023 2 godziny temu, kopernik napisał: Nie wiem, czy zainteresowani już czytali: https://www.modelarstwo.koszalin.pl/index.php/recenzje/samoloty/818-w-pudle-samolot-mysliwski-hawker-hurricane-mk-iic-1-48-arma-hobby No, wreszcie... Recenzja! Dzięki, Kolego Kopernik! Wiem już, że to najlepszy model Hurriego, w tej chwili. Po tych kubłach błota, brytfannach "kompleksu polskiego" i wiadrach zwykłej żółci, nareszcie poziom właściwy dla Modelwork. Tak trzymać. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 No to jak zaczyna się robić normalnie, to ja mam kilka uwag (konstruktywnych !!!) do modelu - w nadziei, że Twórcy przeczytają i kolejny model będzie jeszcze lepszy 1. proponuję popracować nad technologią wtrysku - inni producenci modeli (szczególnie japońscy) znacznie lepiej i bardziej filigranowo rozwiązują kanały dolotowe do części. Przykładem niech będzie Tasca / Asuka gdzie sprawy te rozwiązane są - wg mnie - perfekcyjnie. 2. Projekt modelu mógłby uwzględniać oddzielne wszystkie powierzchnie sterowe, w tym przede wszystkim lotki. Wydaje mi się, że w tej skali jest to już niezbędne. Być może przydało by się jakieś ułatwienie pod otwarcie klap. W tym kontekście dopasowanie modelu pod istniejący już aftermarket - lufy Mastera jest bardzo dobrym rozwiązaniem. 3. Lepiej można by opracować detale spodu skrzydła. Przy tak rozwiniętej fakturze powierzchni ścinanie zamka bomby/zbiornika i przesuwanie wylotu łusek to ryzykowna praca. Lepiej może było zaprojektować zamek jako doklejany lub pójść może w wymienne panele ? 4. Producenci powinni wymyślić sposób na pasy, najlepiej fototrawione lub drukowane. Wg mojej subiektywnej oceny model Hurricane IIc w skali 1/48, dzięki swojemu zdetalowaniu, do bryły i kabiny nie potrzebuje żadnych aftermarketów. Uwaga dotycząca pasów dotyczy całej oferty modeli. To tyle. Pozdrawiam i czekam na więcej (Pamiętajcie o Wildcatach / Martletach ) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 1 hour ago, martinello said: Pamiętajcie o Wildcatach / Martletach +1! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, dante napisał: +1! No własnie... Planowany P-51D to będzie kolejny model na rynku (zapewne najlepszy !!!). A Martlety to tylko czeskie short -runy i nieudaczny Airfix. Arma zrobiła już Martlety II, V i VI. Więc zostały jeszcze trzy (lub cztery - zależy jak liczyć) Edytowane 17 Lipca 2023 przez martinello Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 4 godziny temu, martinello napisał: (Pamiętajcie o Wildcatach / Martletach ) zaraz po Wildze 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 (edytowane) Właśnie dostałem swojego i muszę przyznać, że wygląda świetnie! W pudełku jest też papierek z maskami, plakat i... drukowane wydechy. Nie spodziewałem się takich dodatków 3D, może było to podane w opisie pre-ordera (opisu oczywiście nie czytałem ). Bardzo jestem miło zaskoczony tym bardziej że do niczego mi się nie przydadzą: Edytowane 17 Lipca 2023 przez lord_karton 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 35 minut temu, lord_karton napisał: ... drukowane wydechy. Nie spodziewałem się takich dodatków 3D, może było to podane w opisie pre-ordera (opisu oczywiście nie czytałem ). Bardzo jestem miło zaskoczony tym bardziej że do niczego mi się nie przydadzą: Oddaj potrzebowskim lub sprzedaj. Fajne są. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Tylko ta recenzja jest tyle warta co recenzja na stronie KFS. Ona opisuje z czego składa się model i jakie są wypraski .O zgdności z oryginałem ani słowa . O tym czy model sie dobrze sklada tez ani slowa , bo to rzut oka na wypraski. A że części będzie dużo to było i bez tego wiadomo znając producenta. Więc poczekam na dyskusje merytoryczne jak ktoś po Aero Detaile, Walk Aroundy i monografie Masona sięgnie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 4 minuty temu, merlin_70 napisał: Więc poczekam na dyskusje merytoryczne jak ktoś po Aero Detaile, Walk Aroundy i monografie Masona sięgnie. Boję się , że takiej recenzji się nie doczekasz. A tak między nami to Mason jest słabym źródłem. Są lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 1 godzinę temu, merlin_70 napisał: poczekam na dyskusje merytoryczne jak ktoś po Aero Detaile, Walk Aroundy i monografie Masona sięgnie. mozna czytac i czytac i ogladac. Ale model sam sie nie zrobi. Moze nie na 100 % ale bedzie stal i cieszyl oko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 5 godzin temu, BRAVO112 napisał: mozna czytac i czytac i ogladac. Ale model sam sie nie zrobi. Moze nie na 100 % ale bedzie stal i cieszyl oko Nie idź tą logika bo zaprawdę powiadam Ci ,ze model hurrka II c z Hasegawy , którego mam w szafie też może stać i cieszyć oko jak się go zrobi , a ja i Ty wiemy ,ze nie o to chodzi w tej dyskusji . Więc pax chrzescijany . 6 godzin temu, letalin napisał: Boję się , że takiej recenzji się nie doczekasz. A tak między nami to Mason jest słabym źródłem. Są lepsze. Całkiem możliwe ,ale ja się boje, że i tak takich co te wszystkie źródla co wymieniłem mają jest i tak niewielu i dyskusje będą prowadzić głównie Ci co nawet tego nie mają ,a ich zasoby to coś co się w zamierzchłych czasach się torrentem ściągnęło. Ewentualnie zdjęcia z netu. Literatury polskiej nie wymieniam ,bo jak się domyślasz też ją mam i pewna wtórność ją ce:bip:e. Jedynie co poprawia to zwiększa obfitość materiału zdjęciowego. Ale ja już x czasu temu z takich analiz wyrosłem , zresztą czytałeś moje jest wpisy w wątku vintage to wiesz dlaczego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Lipca 2023 Share Napisano 17 Lipca 2023 Szukanie błędów w tym modelu prowadzi do nikąd, przy tym poziomie detali jakie zostały wykonane model jest nieprzerabialny dla nawet bardzo utalentowanych modelarzy. Ewentualne dłubanie w bryle związane z odtwarzaniem faktur byłoby jakims koszmarem. Także szkoda tracic czas i wysiłek na szukanie igły w stogu siana. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 8 godzin temu, Qz9 napisał: Szukanie błędów w tym modelu prowadzi do nikąd, przy tym poziomie detali jakie zostały wykonane model jest nieprzerabialny dla nawet bardzo utalentowanych modelarzy. Ewentualne dłubanie w bryle związane z odtwarzaniem faktur byłoby jakims koszmarem. Także szkoda tracic czas i wysiłek na szukanie igły w stogu siana. Nie tyle szukanie igly , bo przy dostępie do literatury jak najbardziej wykonalne , tyle że poprawianie już mocno utrudnione, bo sam faktycznie wszystkiego tak samo jak w modelu nie odtworzysz.I dotyczy to generalnie wszystkich nowych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 Dłubanie w bryle przy tym zestawie jest sensowne tylko w jednym miejscu. Czekam na kogoś, kto to zauważy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 56 minut temu, letalin napisał: Dłubanie w bryle przy tym zestawie jest sensowne tylko w jednym miejscu. Czekam na kogoś, kto to zauważy Ale trzeba czy można poprawiać - tak dla sportu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 57 minut temu, martinello napisał: Ale trzeba czy można poprawiać - tak dla sportu ? jeśli nikt nie zauważy, to znaczy, że nie trzeba poprawiać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 4 godziny temu, letalin napisał: Czekam na kogoś, kto to zauważy brakuje podstawki pod kubek z kawa przy wolancie.... ( chyba ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 2 godziny temu, letalin napisał: jeśli nikt nie zauważy, to znaczy, że nie trzeba poprawiać Mów szybko o co chodzi, bo z każdą minutą niepewności maleje mi wartość modelu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 4 godziny temu, letalin napisał: Dłubanie w bryle przy tym zestawie jest sensowne tylko w jednym miejscu. Czekam na kogoś, kto to zauważy To brzmi tak: "Nie wiem, czy jest błąd, ale napiszę na wszelki wypadek, że jest. Jeśli nie ma to temat umrze, a jeśli jest to będzie, że pierwszy o nim wiedziałem". 4 godziny temu, merlin_70 napisał: tyle że poprawianie już mocno utrudnione, bo sam faktycznie wszystkiego tak samo jak w modelu nie odtworzysz.I dotyczy to generalnie wszystkich nowych modeli. Pewnie dlatego mam taki sentyment do Hasegawy, nitowadła i dorobienia paru detali. A już się martwiłem, że to tęsknota za młodością. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 2 hours ago, BRAVO112 said: brakuje podstawki pod kubek z kawa przy wolancie.... ( chyba ) Nie z kawa tylko z herbata, to brytol 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzeM Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 (edytowane) W dniu 15.07.2023 o 14:56, arhtus napisał: Kalki w WCoD są po prostu błędne i tyle, po co mi przytaczanie jakiś dowodów, badania itp. jak te kalki po prostu są błędne. Osobiście wolałbym usłyszeć, coś w stylu, no cóż, w tym aspekcie popełniliśmy błąd... Tylko że kalki do WC-D nie są błędne. Przecież wszystko dokładnie opisałem w artykule. Tu: https://armahobbynews.pl/blog/2023/05/16/hurricane-mk-iic-zagadka-koloru-liter-dywizjonu-309/ I pas, i kołpak, i litery, zgodnie z obowiązującym od 1941(!!!) do końca wojny roku regulaminem (nasz Hurry jest z 1944 roku!!!) były malowane kolorem "Sky". Pas i kołpak w fabryce, litery w dywizjonie. Regulamin znamy. Kary za złamanie regulaminu co prawda nie znam, ale taką karę także ten (królewski!) regulamin określał i jeśli ktoś chce znaleźć, to na pewno znajdzie. Czego nie wiemy: może warstwa farby ma inną grubość? Może była inaczej rozcieńczona, inaczej wymieszana, nowsza, starsza? Na zdjęciach (i Hurricane, i Mustangów - zamieszczone w artykule) widać, że odcień jest nieco inny. I tyle wiadomo - poza znajomością przepisów. Napisałem o tym otwarcie, pokazałem to na zdjęciach. Nie upoważnia to nikogo do upierania się, że litery powinny być żółte, niebieskie, różowe, fioletowe ani szare. Kalkomanie zrobiliśmy w kolorze odpowiadającym Sky (nie "identycznym jak Sky" - bo nikt nie wie dokładnie jaki jest "identyczny jak Sky", i każdy robi trochę inny). Ale wybraliśmy odcień wyraźnie ciemniejszy niż mamy np. w Mustangu Horbaczewskiego czy Hurricanach IIc w 1/72. Farby w instrukcji dobraliśmy według 7 różnych wzorników renomowanych firm (każdy odcień jest nieco inny): Hataka, AK, Lifecolor, AMMO, Humbrol, Vallejo i Tamiya. Nie będziemy poprawiać firm. Jeśli ktoś jest tak wybredny, że nie odpowiada mu "Sky" Tamiyi, czy Hataki, to jest w stanie sobie domieszać albo wybrać od innego producenta taki jaki lubi, a jeśli mu wszystko jedno - to i tak mu wszystko jedno. Mogliśmy kalkomanię dobierać do jakiejś jednej farby - ale nie pasowałoby wtedy do pozostałych farb 6 innych producentów. I podwariantów tych producentów. Bo są też podwarianty, akryl tego samego producenta może być nieco inny niż emalia czy lakier. Na Britmodellerze i innych forach pełno jest dyskusji o kolorze Sky. Sam Humbrol robi co najmniej 4 wersje (tak naprawdę - więcej, ale nie chce mi się już spamować forum): Załączam obrazek z jednej z tych dyskusji. Potrafisz wskazać, kto z poniższych firm zrobił "złe kalkomanie"? A jeśli tak, czy potrafisz uzasadnić wskazanie? Rozmawiałem o tym z brytyjskim producentem renomowanych farb modelarskich, używającym profesjonalnego oprogramowania do analizy odcieni. Zaśmiał się tylko, i wysłał mi poniższe zdjęcie, z komentarzem, że gdyby się uprzeć, na jego podstawie nie dałoby się wykluczyć nawet koloru liter Dull Red (czerwony jak w kokardach). Edytowane 18 Lipca 2023 przez GrzeM 5 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinello Napisano 18 Lipca 2023 Share Napisano 18 Lipca 2023 A teraz coś z zupełnie innej beczki... Czy ktoś ma pod ręką zdjęcie wnętrza chłodnicy- tam gdzie trzeba dorobić cięgna i inna drobnicę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi