Skocz do zawartości

Arma Hobby - zapowiedzi i nowości lotnicze

Roland_Sebastian

Rekomendowane odpowiedzi

27 minut temu, Soris napisał:

Przebieg granic plam kamuflażu na sylwetce bocznej AX-Z w porównaniu ze zdjęciami, dyskusyjny.

W instrukcji jest trochę lepiej. Nie wiem dlaczego sylwetka z pudełka jest inna? Powinno być też lusterko, które się regularnie nie pojawia na tych bardziej artystycznych sylwetkach. W instrukcji jest. 

ax-z-tot.jpg

instrukcja .png

Edytowane przez letalin

Nie mam pojęcia. Jakość fotografii, albo taka obróbka zdjęcia, wytarte piaskiem, specyficzne oświetlenie, cenzor??? Może inna tajemnicza przyczyna? Może mu Messerschmitt odstrzelił😉.   Na szczęście jest inna fotka z wyraźnym serialem. 

Do kompletu trzecie fotka tej maszyny. I tu widać, że na obu sylwetkach jest za mało Dark Earth na segmencie zaraz za śmigłem, ale to już minimalna różnica. Czasami nie wszystko da się na 100%. 

image.jpeg

Edytowane przez letalin

To jest inny samolot, w wersji Mk.IIB. Najpewniej blacha z tej, lub innej Mk.IIB poszła do HL885. Częsta praktyka, że przenoszono elementy zdejmowalne na nowy samolot, zamiast malować jeszcze raz ulubione godło pilota.  Dlatego też linie podziału kolorów na przodzie HL885 nie zgadzają się tak jak powinny na fabrycznie malowanej maszynie. 

Edytowane przez letalin
  • Like 1

Tak trochę do dyskusji o cenach. Można już będzie zaraz kupić Mk.IIC z HB. Tańszy o ok.50zł.

Wygląda na to, że użyli wiecej części z Mk.I, niż powinni. Wlot do gaźnika, chłodnica, śmigło nie pasują do Mk.II.

Bardzo uproszczony zestaw. Ok.80 części. 

Reszta tu:

http://www.hobbyboss.com/index.php?g=home&m=product&a=show&id=1764&l=en

I takie "cuś" proponują jako jedno z trzech malowań.

64b8a40338568.jpg

Z tego zdjęcia pewnie, tyle, że serial NX864 należał do szybowca Hamilcar:image.thumb.jpeg.662abc9a17edaa0c1dd2762c898ac31a.jpeg

Nie znam seriala tej maszyny, prawdopodobnie BN205, ale po co się męczyli jeśli dwie inne maszyny można zidentyfikować bez trudu? Poza tym na pewno nie Sky na spodzie i inny szyk liter (Sky, a nie białych)  na prawej burcie. No i napis fundacyjny, po którym można spróbować go zidentyfikować. Jeśli się chce. Poza tym jest to okres, gdy 1 Squadron nie działał już operacyjnie, przezbrajał się na Typhoony i dlatego mają dzienne malowanie. 

Drugie malowanie jest to samo co w AH, czyli Kuttelwascher z jego BE581, ale wg nieaktualnej już wiedzy. Pięć lat temu by uszedł.

Trzecie wydaje się niemal poprawne, chociaż znowu białe litery i brak "?" na dziobie, pod silnikiem i szarfy przy kabinie. Pomijam, że rozkład plam już zupełnie od czapy. Sam znak zapytania dość różny od oryginału, bo na zdjęciu jest oglądany z takiej perspektywy, że krzywizna kadłuba robi to skrzywienie. 

image.jpeg.1d4ed0f90ab339b67f5a4ee0820244c7.jpeg

image.thumb.png.fd7d163e2890aad467021b0d17c3cec3.png

Wg grafik na ich stronie model nie ma w ogóle wyrzutników łusek i ogniwek taśmy. 

• Like 1

To ja tak napiszę .Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia . A dokładnie co się ma w szafie na pawlaczu i w pudełku . Letalin offtopicuje o hobbybossie to i ja też .

Ja akurat  na hurrku  mk I z Airfixa poległem . Kolega Luljan  zrobil ,ale on jest lepszy ode mnie  i sobie większość rzeczy sam dorobi .U mnie różnice pomiędzy dolnymi i górnymi połówkami płata wynosiły powyżej 2 -3 mm na krawędzi natarcia. Ewentualne szlifowanie zabija profil płata . Dochodzi odtwarzanie linii.  Odpuściłem .Został mi więc w pudełku wstydu  zestaw korekcyjny Airfixa z drobnymi częściami ( koła , wydechy śmigła ) , Kalki kupowałem polskie do mk. I, bo wtedy nie było jeszcze zestawu z kalkami z 303 . Też mi zostały .  Zostały jeszcze dokupione pasy . 

I w tej konkretnej sytuacji  pewne braki danego zestawu bolą mnie mniej a nawet wcale. I to co dla jednego jest problemem dla innego już nie. I może się okazać , ze taki zestaw Hobbybossa nie musi być dla mnie złym rozwiązaniem. A dla kogoś innego najlepszym rozwiązaniem jest kupno nowo wydanego zestawu.

A ktoś kogo szczególnie boli kształt zestawowych kół ,czy śmigieł i tak kupi żywicę. Z kalkami jest podobnie.

W dniu 17.07.2023 o 15:59, martinello napisał:

Oddaj potrzebowskim lub sprzedaj. Fajne są.

Fajne są to prawda i oddałbym za darmo, ale zaczęło mi się pojawiać pęknięcie w planie na #41 bo ten czarny, mimo że nie przepadam za samolotami z lufami, zaczyna mi się bardzo podobać:glupek:

• Like 1

2 godziny temu, merlin_70 napisał:

To ja tak napiszę .Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia . A dokładnie co się ma w szafie na pawlaczu i w pudełku . Letalin offtopicuje o hobbybossie to i ja też .

Ciągnąc OT dalej: Na BM piszą, że osłona kabiny i wiatrochron są w HB o 20% za duże. Od siebie dodam, że zauważyłem zły kształt szyby pancernej. Cóż może ktoś potrzebuje taki zestaw, ale nie za takie pieniądze!😎

Dwie znane z 1/72 (HL885 trochę  poprawiony) i jedna zupełnie nowa HL851, chociaż była kiedyś w jednym z aftermarketów. Ten HL851 będzie do zrobienia w dwóch wersjach. Z pełnym kodem i z takim w trakcie malowania 19 września 1942, gdzie litera G jest namalowana tylko konturem. 

image.thumb.png.8909c546a38391d65ddcca8a1c3df150.png

image.thumb.jpeg.af19259d9cd61188dd50621bcb3c7725.jpeg

image.jpeg

Edytowane przez letalin

2 godziny temu, letalin napisał:

Ciągnąc OT dalej: Na BM piszą, że osłona kabiny i wiatrochron są w HB o 20% za duże. Od siebie dodam, że zauważyłem zły kształt szyby pancernej. Cóż może ktoś potrzebuje taki zestaw, ale nie za takie pieniądze!😎

I po reklamie 😀

Tylko dyskusja zboczyła wyłącznie do porównania  hurka II c z AH z hurkiem II c  z HB i tu nawet się spodziewałem że ten z AH będzie lepszy , bo HB tez ma ustaloną renomę jeśli chidz o ogólną dokładność. 

Ale punktem wyjścia do dyskusji i tu przypominam , że  była nie  cena względem tych dwóch modeli takiego samego samolotu i  ich dokładności,  bo nie znalismy/ i dalej nie znamy modelu HB ale znacząco wyższej ceny za model jednosilnikowego samolotu z  II ws bez blach i dodatków wydanego przez AH w stosunku do innych modeli samolotów. Analogicznie jak cena za model w 1/ 72 AH a model innych wytwórców. 

Innymi słowy nie czy opłaca się wydać teraz  200 zeta za hurka  II c z AH bardziej niż z120 zeta za hurka II c  z HB , bo ja wolałbym jakościowo  hurka z AH, tylko, że teraz za te 200 zeta mogę kupić coś znacznie ciekawszego za mniejsze pieniądze ( inny model samolotu z dodatkami  ) a z hurkiem poczekać jak stanieje , bo stanieje , albo go promocja trafi . Bo to jest taki sam  towar jak spodnie i buty.

Godzinę temu, merlin_70 napisał:

Innymi słowy nie czy opłaca się wydać teraz  200 zeta za hurka  II c z AH bardziej niż z120 zeta za hurka II c  z HB , bo ja wolałbym jakościowo  hurka z AH, tylko, że teraz za te 200 zeta mogę kupić coś znacznie ciekawszego za mniejsze pieniądze ( inny model samolotu z dodatkami  ) a z hurkiem poczekać jak stanieje , bo stanieje , albo go promocja trafi . Bo to jest taki sam  towar jak spodnie i buty.

Bez urazy bo nie mam zamiaru się czepiać, ale trochę nie rozumiem takich dyskusji. Za każdym razem zastanawiam się, czy autor dyskutuje bo ma dylemat i sam nie potrafi podjąć decyzji, czy już ją podjął i uważa, że powinien przekonać do niej innych.

Tak, cena AH jest relatywnie wyższa. Tak, prawdopodobnie jest to najlepszy model Hurricane. Tak, są elementy przerysowanych detali (nity) które mogą nie wszystkim odpowiadać. Tak, można za te pieniądze kupić dwa inne modele. Tak, jak ktoś robi 1-2 modele rocznie to cena nie ma raczej wielkiego znaczenia. Tak, jak ktoś kupuje do szafy to może spokojnie czekać na promocję. Tak, jak ktoś jest napalony to wszystko powyżej nie ma znaczenia.

Serio, nie można pomyśleć i zrobić tylko tłuc o tym 2 miesiące?

• Like 4

A może chodzi też o to, żeby poszedł do producenta jakiś sygnał, że ta cena to jednak jest bardzo wysoka, a być może weźmie to pod uwagę przy kolejnych wycenach...

I tak, ja wiem, że dla producenta najważniejsze są wyniki sprzedaży, a nie opinie na forach, no ale jeśli coraz więcej osób będzie krzyczeć to może coś tam się wskóra i przy wycenie kolejnych modeli gdzieś tam jakaś mała czerwona lampka  (może ostrożniej z tą ceną...😁 ) będzie się tlić... 

Kolego TM 48

No , ale nikt Ci nie każe dyskutować.  Możesz odpuścić.  To jest forum modelarskie nie forum  ludzi żyjących z modelarstwa. W czym problem w mojej wypowiedzi  skoro potraficie miesiącami gadać jak sprowadzić aerograf i model z Japan  i China bez cła, żeby było taniej . Ja tylko  proponuję przemyslane zakupy a nie zakupy na hurra , bo sprzedawca nowy towar rzucił. Chcemy kupować taniej lepiej , czy robimy sprzedawcy lepiej? Oni nie są po tej samej stronie .Jeśli tak myślisz jesteś w błędzie i Miejski Rzecznik Konsumenta czeka na Ciebie z darmową poradą 

Robi się trochę  sytuacja podobna do tej która ma miejsce na forach kartonowych od 15 lat gdy na forach pojawili się ludzie żyjący z modelarstwa. Polska była i jest potęgą  w kartonowych modeli . Pod nickami przeróżnymi.  Ten wydawca , ten projektant , ten beta tester , ten dokumentację dostarczył.  Każdy żywo zainteresowany sprzedażą tego co stworzył albo w czym pomógł.  Bo zawsze z tej sprzedaży cos wpadlo .Kasa ,model , albo rabat , najgłupsi chwalili się na forum znajomością z wydawcą i wizytą w jego domu .  Skończyły się sympatię zaczęło się podgryzanie , negatywna ocena modeli innych wydawców,  wytykanie braków , często kiedyś pomijanych. A w środku tej dyskusji  byl oglupialy modelarz , któremu tłumaczono,  że musi kupić 3 modele takie same ( jeden do sklejania , drugi na zapas jak coś spierniczy , a trzeci do kolekcji by na kiblu oglądać. 

I mam nadzieję że tego tu nie zobaczę.  Ale pierwszy krok został zrobiony. 

I tu naprawdę moje ostatnie zdanie w tej dyskusji. 

• Like 1
  • Haha 1

• Greif locked this temat
  • Greif unlocked this temat