abtb Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Taki "nowy" warsztat na ostatnich kilka dni roku Dziś trochę bardziej opisowo i zdjęciowo niż warsztatowo czyli ogólne założenia warsztatu. Jak sam tytuł wskazuje, powędruję z F-104 w kierunku tematów nie znanych (szerszemu gronu) i ciekawych. W związku z tym, że "wyprodukowałem" już praktycznie wszystko co można znaleźć bez problemu w "internetach" postanowiłem pokopać odrobinkę głębiej i zrobić na zakończenie zabawy z tym samolotem, coś co było w pojedynczych egzemplarzach lub specyficznych malowaniach lub też specyficznych konfiguracjach. Oczywiście nie będzie tu stricte testowych wersji gdyż te będzie (mam taką nadzieję) robił nasz człowiek z Piły (w końcu modele ma ) Jak każdy zdaje sobie sprawę, samolot nie bierze się z niczego (jak przysłowiowy królik z kapelusza) tylko z jakichś założeń. I zazwyczaj jakiś prototyp ma. W przypadku F-104 były to XF-104 i YF-104. Ja spróbuję zrobić YF-104 - z dwóch powodów: model można wystrugać z dostępnych zestawów , i drugi - struganie nie będzie zbyt trudne. Kolejną wersją, którą będę chciał zrobić będzie F-104B. Tak jak w przypadku F-104D była to wersja "bojowa" dwuosobowa. Powstała też wersja TF-104B (czysto szkoleniowa) ale USAF nie był nią zainteresowany i nie weszła do produkcji seryjnej. Natomiast F-104B wyprodukowano 26 egzemplarzy. Ja postaram się zrobić wersję prototypową: Kolejne dwie 104-ki będą już "normalnymi" seryjnymi egzemplarzami, które to posłużyły do "zabaw malarskich" - F-104G i F-104S ASA M. F-104G W 1963 roku Włoskie Siły Powietrzne testowały kilka (prawdopodobnie trzy) samoloty z malowaniem "antybłyskowym" (czasami opisywanym jako antyradiacyjnym) które miało "chronić" samolot w misjach "specjalnych" czyli w zrzucie bomby atomowej. Myśliwiec, wzorem bombowców, pomalowany był częściowo na biało: F-104S ASA M W latach 90-tych Włosi poszukiwali nowego typu kamuflażu dla swoich samolotów. Do prób "malowania" użyto standardowej 104-ki w wersji ASA: która to wcześniej wyglądała całkiem zwyczajnie: Po "zabawach malarskich" skupię się na ciekawych/nie ciekawych wersjach uzbrojenia. Swego czasu wspominałem przy okazji jakiejś japońskiej 104-ki , że "ołówki Mitshubishi" mogą przenosić do 6ciu sidewinderów. Nie udało mi się potwierdzić tej informacji "fotograficznie" (tzn nie znalazłem fotki na której Eiko było by uzbrojone w 6 sidewinderów jednocześnie) ale zaufam w tym wypadku słowu pisanemu. Żeby było ciekawiej - "przetestuję" specyficzne kamo: Pozostając przy "nietypowych" sposobach uzbrajania 104-ek znalazłem takie dwie fotki wersji S: Czy "to" latało - nie wiem. Fotki wyglądają na jakieś testowe zabawy zbrojmistrzów. Którą wersję uzbrojenia wybiorę - okaże się w praniu. I to by było na tyle żeby osiągnąć stan posiadania 30 modeli F-104 Jest co prawda jeden gwóźdź - F-104N(G) czyli wersja w malowaniu NASA która to jak wiadomo trochę mi nie pasuje do kolekcji. Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku" Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów": Kontynuując temat dziwnych malowań, być może zrobię jeszcze takiego "śledzia": czyli F-104G w eksperymentalnym malowaniu tureckim. Testowano tylko jeden egzemplarz, więc taki trochę rodzynek Wypadało by jeszcze "wyprostować" pewien temat skopany przez Italeri: Ale to wszystko z czasem Aha, jakby ktoś miał w magazynku Dakotę i nie bardzo wiedział co z nią zrobić to może zmierzyć się z takim tematem: I nie jest to żaden pic na wodę. Te dziwaki służyły do nauki obsługi radaru F-104 Fotki warsztatowe z czasem. Edytowane 21 Listopada 2023 przez abtb 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Warsztat F-104 i piszą o mnie... Musiałem zajrzeć 39 minut temu, abtb napisał: Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku" Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów": Kurcza, normalnie pojadę do katedry w Drohiczynie i dam na mszę Edytowane 19 Października 2022 przez Grzes 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 38 minut temu, abtb napisał: Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku" Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów": Całkiem w dupkę ta szczałka wygląda w tym wyimaginowanym umaszczeniu Jestem na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 8 minut temu, Artek82 napisał: Całkiem w dupkę ta szczałka wygląda w tym wyimaginowanym umaszczeniu Nie chwaląc się - sam tę prowokację robiłem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Tomek dziękuję za założenie tematu poświęconego maszynie tak bliskiej mojemu sercu. Temat świetny i popieram każdy temat, który w jakimś chociażby stopniu promuje Starfightery. Miałeś bardzo dobry pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 Godzinę temu, abtb napisał: Taki "nowy" warsztat na ostatnich kilka dni roku Dziś trochę bardziej opisowo i zdjęciowo niż warsztatowo czyli ogólne założenia warsztatu. Jak sam tytuł wskazuje, powędruję z F-104 w kierunku tematów nie znanych (szerszemu gronu) i ciekawych. W związku z tym, że "wyprodukowałem" już praktycznie wszystko co można znaleźć bez problemu w "internetach" postanowiłem pokopać odrobinkę głębiej i zrobić na zakończenie zabawy z tym samolotem, coś co było w pojedynczych egzemplarzach lub specyficznych malowaniach lub też specyficznych konfiguracjach. Oczywiście nie będzie tu stricte testowych wersji gdyż te będzie (mam taką nadzieję) robił nasz człowiek z Piły (w końcu modele ma ) Jak każdy zdaje sobie sprawę, samolot nie bierze się z niczego (jak przysłowiowy królik z kapelusza) tylko z jakichś założeń. I zazwyczaj jakiś prototyp ma. W przypadku F-104 były to XF-104 i YF-104. Ja spróbuję zrobić YF-104 - z dwóch powodów: model można wystrugać z dostępnych zestawów , i drugi - struganie nie będzie zbyt trudne. Kolejną wersją, którą będę chciał zrobić będzie F-104B. Tak jak w przypadku F-104D była to wersja "bojowa" dwuosobowa. Powstała też wersja TF-104B (czysto szkoleniowa) ale USAF nie był nią zainteresowany i nie weszła do produkcji seryjnej. Natomiast F-104B wyprodukowano 26 egzemplarzy. Ja postaram się zrobić wersję prototypową: Kolejne dwie 104-ki będą już "normalnymi" seryjnymi egzemplarzami, które to posłużyły do "zabaw malarskich" - F-104G i F-104S ASA M. F-104G W 1963 roku Włoskie Siły Powietrzne testowały kilka (prawdopodobnie trzy) samoloty z malowaniem "antybłyskowym" (czasami opisywanym jako antyradiacyjnym) które miało "chronić" samolot w misjach "specjalnych" czyli w zrzucie bomby atomowej. Myśliwiec, wzorem bombowców, pomalowany był częściowo na biało: F-104S ASA M W latach 90-tych Włosi poszukiwali nowego typu kamuflażu dla swoich samolotów. Do prób "malowania" użyto standardowej 104-ki w wersji ASA: która to wcześniej wyglądała całkiem zwyczajnie: Po "zabawach malarskich" skupię się na ciekawych/nie ciekawych wersjach uzbrojenia. Swego czasu wspominałem przy okazji jakiejś japońskiej 104-ki , że "ołówki Mitshubishi" mogą przenosić do 6ciu sidewinderów. Nie udało mi się potwierdzić tej informacji "fotograficznie" (tzn nie znalazłem fotki na której Eiko było by uzbrojone w 6 sidewinderów jednocześnie) ale zaufam w tym wypadku słowu pisanemu. Żeby było ciekawiej - "przetestuję" specyficzne kamo: Pozostając przy "nietypowych" sposobach uzbrajania 104-ek znalazłem takie dwie fotki wersji S: Czy "to" latało - nie wiem. Fotki wyglądają na jakieś testowe zabawy zbrojmistrzów. Którą wersję uzbrojenia wybiorę - okaże się w praniu. I to by było na tyle żeby osiągnąć stan posiadania 30 modeli F-104 Jest co prawda jeden gwóźdź - F-104N(G) czyli wersja w malowaniu NASA która to jak wiadomo trochę mi nie pasuje do kolekcji. Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku" Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów": Aha, jakby ktoś miał w magazynku Dakotę i nie bardzo wiedział co z nią zrobić to może zmierzyć się z takim tematem: I nie jest to żaden pic na wodę. Te dziwaki służyły do nauki obsługi radaru F-104 Fotki warsztatowe z czasem. Ten DC-3 z nosem od F-104 nazywany był Pinokio. Pierwszy raz spotkałem się z nim gdy czytałem historie Dakoty w TBiU. Był tam jego rysunek. Samolot wydał mi się co najmniej dziwny ale to ciekawa konstrukcja i warta przypomnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 No temat zacny, będę zaglądał . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 (edytowane) Kolejne najbrzydsze samoloty wszechczasów szykują się na półkę. To już chyba Twoje zboczenie. Swoją drogą sam mam dwa Starfajtery w pudełkach... Edytowane 19 Października 2022 przez HK1885 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 19 Października 2022 Share Napisano 19 Października 2022 48 minut temu, HK1885 napisał: Kolejne najbrzydsze samoloty wszechczasów szykują się na półkę. To już chyba Twoje zboczenie. Swoją drogą sam mam dwa Starfajtery w pudełkach... Jakbyś się chciał pozbyć tych brzydkich samolotów to pisz do mnie na priva. Lubię te brzydkie samoloty :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 19 Października 2022 Autor Share Napisano 19 Października 2022 3 godziny temu, HK1885 napisał: Swoją drogą sam mam dwa Starfajtery w pudełkach... Jak w siedem dwa to mogę przytulić, żeby nie zajmowały ci cennego miejsca w szafie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 14 godzin temu, Staryfajter1954 napisał: Jakbyś się chciał pozbyć tych brzydkich samolotów to pisz do mnie na priva. Lubię te brzydkie samoloty :). Ale żeś deklarował że na 48 przechodzisz więc... po kaktus ci Dej innym powiększyć zajezdnię szczałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 Czteryósemka Kinetica to raz, a dwa - te konkretne Starfajtery, które mam są tak paskudne, że aż piękne: Bundesmarine i Aeronautica Militare. I póki co nie na sprzedaż. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 Zapowiada się ciekawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 4 godziny temu, HK1885 napisał: Czteryósemka Kinetica to raz, a dwa - te konkretne Starfajtery, które mam są tak paskudne, że aż piękne: Bundesmarine i Aeronautica Militare. I póki co nie na sprzedaż. No to konkret !!!!! 48 i to Kinetici !!! Widzę masz wersję G niemiecką i włoską S/ASA/ASA-M. Mam dwa takie zestawy. One są niesamowite ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 20 Października 2022 Share Napisano 20 Października 2022 11 godzin temu, Artek82 napisał: Ale żeś deklarował że na 48 przechodzisz więc... po kaktus ci Dej innym powiększyć zajezdnię szczałek Tak, przeszedłem nawet już na 48 ale Starfighter to jedyny samolotem, którego model w 72 jeszcze mógłbym przytulić. Zakupy 72 modeli innych samolotów zamknąłem i tak nie kupiłem najnowszych Phantomów II z Fine Molds oraz Tomcata z Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 Trochę od niechcenia a trochę z racji że się zbliżają ostatnie dni roku, zaczynam powoli "grzebać" w warsztacie. Na początek kilka pomocnych rysunków: Jutro poczmistrz powinien przynieść "nowość" z Academy i będzie już można coś "żenić" pomiędzy poszczególnymi modelami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Zobaczymy, zobaczymy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 29.11.2022 o 09:55, rudy0007 napisał: Zobaczymy, zobaczymy Pewnie że zobaczymy. Jeżeli wierzyć fotkom i napisom na pudle, edycja Academy, w przeciwieństwie do Revella zawiera komplet wyprasek. Dzięki temu można sobie nadmiarowe elementy wykorzystać w innym modelu. W moim konkretnym przypadku idę na łatwiznę i wykorzystam te elementy do przeróbki TF-104G na F-104B a z Academy zmajstruje się F-104G Edytowane 30 Stycznia przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 Jak zwykle w tym temacie zaglądam bez zainteresowania. Widzę aktualizację avatara 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 1 godzinę temu, giberes napisał: Jak zwykle w tym temacie zaglądam bez zainteresowania Ale jednak zaglądasz 1 godzinę temu, giberes napisał: Widzę aktualizację avatara Brawo za spostrzegawczość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 2 godziny temu, abtb napisał: Ale jednak zaglądasz Nie ze względu na samolot, tylko kogoś 2 godziny temu, abtb napisał: Brawo za spostrzegawczość I teraz nie wiem czy mam spóźniony refleks, czy jednak dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 No dobrze, dobrze... Coś się zaczyna dziać w temacie brzydactw. Ja czekam na ten wynalazek. W dniu 19.10.2022 o 13:11, abtb napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 2 godziny temu, giberes napisał: tylko kogoś Dziękuję bardzo, Aż się zarumieniłem 2 godziny temu, giberes napisał: czy jednak dobry Dobry jak najbardziej - zauważyłeś jako pierwszy 27 minut temu, HK1885 napisał: Coś się zaczyna dziać w temacie brzydactw. Qrcze no, wychodzi na to, że ja same paskudne samoloty sklejam 28 minut temu, HK1885 napisał: Ja czekam na ten wynalazek. Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie jesteś jedyny 28 minut temu, HK1885 napisał: Coś się zaczyna dziać Będzie raczej tak na spokojnie, bez wodotrysków i uderzeń z liścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Listopada 2022 Share Napisano 29 Listopada 2022 5 minut temu, abtb napisał: Będzie raczej tak na spokojnie, bez wodotrysków i uderzeń z liścia Akurat. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 29 Listopada 2022 Autor Share Napisano 29 Listopada 2022 Dżizzass, już mi nikt na tym forum nie wierzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi