abtb Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 21 minut temu, zegeye napisał: Ja proponuje 104 szt Nie tak od razu, muszę coś zostawić na emerytalną nudę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 4 godziny temu, abtb napisał: emerytalną nudę Optymista Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 (edytowane) W związku z tym, że co po niektórzy na forum zadają niewygodne pytania ( @HK1885) postaram się na nie odpowiedzieć w miarę treściwie YF-104: I zbliżenie na charakterystyczną część tylną dolną (brak płetwy i haka) F-104B: Jak widać, dorobiłem charakterystyczny dla wersji prototypowej "kieł narwala" I rzut okiem nieuzbrojonym na sprawę dość istotną - usunąłem charakterystyczny dla wersji późniejszych fragment stałego wiatrochronu pomiędzy osłonami otwieranymi. Przy maskowaniu osłony "wyprowadzi" się pojedynczy podział owiewek. I oba zwei: Modele zasadniczo gotowe do malowania, ale oczekuję na wieśći od majstra odpowiedzialnego za maski do malowania numerów i oznaczeń. Jak tylko da znać, że żyje, szybkim ruchem nałożę maski na oszklenie i wypsikam kolory. Jakby co to chyba zacznę działać przy makaronowym "4-5" Edytowane 6 Lutego 2023 przez abtb 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 I wygląda to wszystko bardzo dobrze, przyjemnie. Wreszcie modele jakiegoś normalnego samolotu. Ma wprawdzie niszową urodę, dla konesera, ale na pewno nie przypomina rozdeptanej żaby jak Tomcat (którymi ostatnio obrodziło na forum). To takie klasyki, konie robocze Zimnej Wojny - Strafighter i MiG 21. Sam rozglądam się za Starfajterem w 1:48 z HASE. W tej chwili tylko japońskie dostępne, a mnie po głowie chodzi europejski + włoskie malowanie low visibility. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Lutego 2023 Autor Share Napisano 5 Lutego 2023 6 minut temu, HK1885 napisał: włoskie malowanie low visibility. Byłem o krok od jego wykonania w tej serii warszatowej ale jak wiadomo posunąłem się o krok dalej i wykonam wariacje na jego temat: 12 minut temu, HK1885 napisał: Sam rozglądam się za Starfajterem Bardzo mi miło że dołączysz do klubu "Zakręconych inaczej" 13 minut temu, HK1885 napisał: MiG 21. W tym temacie też będę miał do powiedzenia co nieco Ale to z czasem, bo doba ma tylko 24h i nie wszystko da się ogarnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 10 minut temu, abtb napisał: Byłem o krok od jego wykonania w tej serii warszatowej ale jak wiadomo posunąłem się o krok dalej i wykonam wariacje na jego temat Jakieś bardziej wymyślne włoskie malowania zostawię na Kinetica. Coś z 9 Stormo Francesco Baracca z Cavallino Rampante na usterzeniu. Może nawet sam ON. 11 minut temu, abtb napisał: Bardzo mi miło że dołączysz do klubu "Zakręconych inaczej" Już dawno dołączyłem, mam 2 sztuki Kinetica, niemiecki i włoski. HASE potrzebuję ot tak, zlepić na szybko. A robić tak Kinetica? - nie przystoi, jest po prostu niestosowne. Jest jeszcze TO. Ale życie jest tylko jedno... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 1 godzinę temu, abtb napisał: 1 godzinę temu, HK1885 napisał: MiG 21. W tym temacie też będę miał do powiedzenia co nieco Apage, Satanas! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 19 godzin temu, HK1885 napisał: Ma wprawdzie niszową urodę, dla konesera, ale na pewno nie przypomina rozdeptanej żaby jak Tomcat 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Greta Gretą, ale trzeba sprawę jasno postawić - "ded lajn" został wyraźnie określony przez organizatorów stołecznej imprezy - 03.06.2023 i trzeba całą "Ławicę.." przygotować do publicznego pokazu - jak nic trza rzucić stachanowkie: "jeden kadłub tygodniowo" . Tak więc łapiąc chwilę oddechu w walce z paździerzami w nikczemnej skali: (w której to walce padły bardzo znamienne słowa: ) ) postanowiłem "ruszyć" kierunek śródziemnomorski i odpalić rozdział drugi "Opowieści..." pt: "Makarony" Czyli tworzyć będę F-104G i F-104S Na początek powtórka z kwitologii (bo kwity trzeba mieć, bo znowu znajdzie się taki co z baniakami na naftę wyjedzie z partyzanta) A zatem: "4-5" czyli F-104G w malowaniu "antyodblaskowym" i "37-23" czyli F-104S ASA (też w eksperymentalnym malowaniu) Przekopując internet znalazłem info, że do kamo należy (ostatecznie niech będzie że "można") użyć kolorów gunze H305 i H308 (ew. C305 i C308) Aha, żeby już tak zupełnie "partyzantów" nie zostawiać na lodzie, dam im trochę pola do popisów w kwestii uzbrojenia - otóż mam zamiar podwiesić "na bogato" korzystając z tego kwitu: mając pełną świadomość, że ten egzemplarz raczej niekoniecznie latał z takim uzbrojeniem. Ale skoro fotek zaprzeczających/potwierdzających nie ma, a kwit jest to mi mogą....... A teraz oddając się ciemnej stronie mocy będę coś tam tworzył (poczynał ) o czym w miarę chęci będę informował Ps Majster od masek żyje (słabo bo słabo ale jednak ) Tak więc jest światło w tunelu i można prototypy maziać na srebrno Edytowane 10 Lutego 2023 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 8 minut temu, abtb napisał: Z tych Twoich stoczwórek to najlepsza jest powyższa, baniaki są, czarna rura, zrobiłbyś model, mógłby być 1:1 jak dorośnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Godzinę temu, abtb napisał: mając pełną świadomość, że ten egzemplarz raczej niekoniecznie latał z takim uzbrojeniem. Ale skoro fotek zaprzeczających/potwierd I to jest stanowczo dobra opcja. Obwieś go jak choinkę, niech ma. Godzinę temu, abtb napisał: A teraz oddając się ciemnej stronie mocy Podoba mi się taka "ciemna" "strona" "mocy". Podwozie będziesz otwierał czy zostawisz zamknięte? Edytowane 10 Lutego 2023 przez HK1885 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 14 minut temu, HK1885 napisał: Podwozie będziesz otwierał Tradycyjnie na maksa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Widzę tu fuuuull fotek z mojej prywatnej kolekcji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) 7 minut temu, rudy0007 napisał: ............................fuuuull fotek z mojej prywatnej kolekcji Edytowane 10 Lutego 2023 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 19 minut temu, abtb napisał: Tradycyjnie na maksa Tylko nie przesadź z przyziemieniem na pasie bo jeszcze dopalacz się włączy i będzie pionowe wznoszenie zamiast lądownia. Wtedy powtórny krąg i drugie podejście... Ale może to dobra opcja?... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Tu masz na wzór typową włoską choinkę, jak on z tym wszystkim latał : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) @barszczoczy uważasz, że @abtb przy takiej ilości modeli które zrobił nie ma w swoich zbiorach takowego albo podobnego zdjęcia? Z pewnością ma, i jak wspomniałem wcześniej, zapewne są to zdjęcia z moich prywatnych zbiorów Sam pewnie o tym zapomniał, że jak mu je podsyłałem to z dopiskiem 'nie do publikacji pubkicznej', z pewnością było to dopisane małymi literami, ale że kolega Tomasz całą naszą rozmowę usunął, to i pewnie o tym zapomniał Edytowane 10 Lutego 2023 przez rudy0007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) 44 minuty temu, barszczo napisał: Tu masz na wzór typową włoską choinkę, Nie chcę być złośliwy ale widzę, że kolega z "krainy garnków" trochę się pogubił: 27 minut temu, rudy0007 napisał: było to dopisane małymi literami, A ja cały czas się zastanawiałem co to za rozmazane szlaczki na fotkach. A to jakiś drobny druk był 27 minut temu, rudy0007 napisał: całą naszą rozmowę usunął, A co miałem zrobić jak mi limity forum "zablokowały"!! W takie sytuacji człowiek chwyta się wszystkich opcji, i na dokładkę jeszcze stres i panikika Edytowane 10 Lutego 2023 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 Nie wymyślaj, z tego co wiem w państwowych formach w piątek niby się robi do 15 ale już o 14 dawno jest się w drodze do domu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Lutego 2023 Autor Share Napisano 10 Lutego 2023 Trafiłeś w sedno tarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 "ded lajn" został wyraźnie określony przez organizatorów stołecznej imprezy - 03.06.2023 i trzeba całą "Ławicę.." Widzę że będziemy musieli przeznaczyć zdecydowanie więcej miejsca na kategorię ''kolekcje'' ..... Zwłaszcza że i ''Skusz'' podpytywał o nasz konkurs..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Lutego 2023 Share Napisano 10 Lutego 2023 4 godziny temu, abtb napisał: Nie chcę być złośliwy ale widzę, że kolega z "krainy garnków" trochę się pogubił: Przy takiej ilości to się nie ma co dziwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 11 Lutego 2023 Share Napisano 11 Lutego 2023 Ten ze podwoziem na zamkach ma zbiorniki ! Ani chybi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Maja 2023 Autor Share Napisano 24 Maja 2023 (edytowane) Taka oto sytuacja : - ściana -a w ścianie drzwi - a za drzwiami to: Małe zbliżenie dla kolegi @Grzes i @HK1885 oraz ogólnie odrobina włoszczyzny: Dodatkowo znalazłem za drzwiami takie oto krążki: Domniemam, ze służą do tego: A zatem jutro chyba rozpocznę nanoszenie oznaczeń na dwa pierwsze "śledzie" , bo "kolory" skończą się kłaść już dziś Edytowane 25 Maja 2023 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Maja 2023 Share Napisano 24 Maja 2023 Maski świetne, a podstawki to nie pod model tylko pod kufel z piwem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi