abtb Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 W dniu 9.10.2023 o 19:11, rudy0007 napisał: Patrz.... Zapomniałem o tym Za bogato z mięsem i masłem Ale kto bogatemu zabroni jeść co dnia schabowego Krótkie podsumowanie dotychczasowych zmagań: Trzeba już jakiś nowy podstawek wystrugać I na koniec trochę jak w radio: - dziś rusza kalkowanie F-104J - oraz kończy się budowa głównej bryły szwabiska Słitfocie kiela poniedziałku. Ale najpierw w niedzielę tradycyjna poranna kawa ze śledziem (wiem, że co poniektórym nie "wchodzi" ale na problemy gastryczne nic nie poradzę ) 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 rynce opadoją 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Października 2023 Autor Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) 14 minut temu, rudy0007 napisał: rynce opadoją W tym momencie przypomniało mi się przysłowie o baletnicy Jak będzie mnie stać na żelazko to wyprasuję Edytowane 12 Października 2023 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 (edytowane) 23 minuty temu, abtb napisał: W tym momencie przypomniało mi się przysłowie o baletnicy Jak będzie mnie stać na żelazko to wyprasuję A znasz bajkę o 'timitumie' Ty mi tu nie ....... Tzn nie filozofuj Edytowane 12 Października 2023 przez rudy0007 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Piękności, piękności, jaki to ładny samolot był . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 12 Października 2023 Share Napisano 12 Października 2023 Przypomnij mi, czy mi przypominałeś, żebym sobie przypomniał, że miałem Ci wyciąć czerwone kółka, bo ja sobie nie przypominam, żebyś mi przypominał i dla tego zapomniałem... Nie wiem, co ma w sobie ta kanciasta czwórkopiątka, ale model wygląda dużo fajniej niż oryginał na zdjęciach, takie brzydkie łabedziądko, co się w rasowe Ferrari (prawie) zamieniło Jak chcesz jakiś większy "beton" na podstawek, to taki max. 600 mm x 300 mm mogę Ci przy okazji wystrugać, co by Ci się te wszystkie srebrne z obciętymi skrzydłami pomieściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Października 2023 Autor Share Napisano 13 Października 2023 14 godzin temu, Soris napisał: dla tego zapomniałem. Czy Ty razem z Kamilem chodzisz na schabowego z masłem? Na szczęście (albo i nieszczęście ) użyłem kalek ze względu na te nieszczęsne japońskie krzaczki na rondlach. Ładnie to wygląda ale, jak ogólnie wiadomo, japońskie kalki maja tak gruby film, że jest +10% do grubości płata 14 godzin temu, Soris napisał: taki max. 600 mm x 300 mm Łykam jak pelikan rybę 14 godzin temu, Soris napisał: wszystkie srebrne z obciętymi skrzydłami pomieściły To chyba bym musiał kilka dostrugać bo w takiej konfiguracji to sporo wejdzie na ten arkusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 6 godzin temu, abtb napisał: Czy Ty razem z Kamilem chodzisz na schabowego z masłem? Ja tam lubię schabowego najbardziej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 13 Października 2023 Share Napisano 13 Października 2023 6 minut temu, rudy0007 napisał: Ja tam lubię schabowego najbardziej Pewnie jak większość. Jednak naczelna kucharka RP pani Magda twierdzi że najlepszy jest smażony na smalcu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 14 Października 2023 Share Napisano 14 Października 2023 (edytowane) W dniu 13.10.2023 o 07:37, abtb napisał: Czy Ty razem z Kamilem chodzisz na schabowego z masłem? Na schabowe to ja chodzę do lasu ze szwagrem, będą w panierce... na maśle Ten podstawek, to w stylu tego mniejszego, co Ci kiedyś podesłałem będzie, a 104 bez baniaków skrzydłowych wygląda jak by jej ktoś skrzydła poucinał... Edytowane 14 Października 2023 przez Soris 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Października 2023 Autor Share Napisano 16 Października 2023 W dniu 12.10.2023 o 11:30, abtb napisał: Słitfocie kiela poniedziałku. Jakby poniedziałek I drobnica do wszystkich trzech I na razie tyle 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 W dniu 13.10.2023 o 07:37, abtb napisał: Czy Ty razem z Kamilem chodzisz na schabowego z masłem? Na szczęście (albo i nieszczęście ) użyłem kalek ze względu na te nieszczęsne japońskie krzaczki na rondlach. Ładnie to wygląda ale, jak ogólnie wiadomo, japońskie kalki maja tak gruby film, że jest +10% do grubości płata Łykam jak pelikan rybę To chyba bym musiał kilka dostrugać bo w takiej konfiguracji to sporo wejdzie na ten arkusz O widzisz masz fajny temat na dioramę w zrakami :). Pomyśl czy nie zrobić takiej dorami z dwoma kadłubami 104 ? Temat fajny już masz :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 21 Października 2023 Share Napisano 21 Października 2023 W dniu 16.10.2023 o 07:15, abtb napisał: Jakby poniedziałek I drobnica do wszystkich trzech I na razie tyle Jesteś dobry zawodnik ! Ja nad jednym siedzię kilka miesięcy a Ty ciach ciach i masz już całą ich kolekcję i to bardzo ładnie wykonanych :). Powiem Ci Tomku, że jestem pod wielkim wrażeniem Twojej pracy nad modelami F-104 Starfoghter w 72. Kolekcja bardzo fajna i powiększająca się. U mnie to jest znów skakanie trochę po skalach i za jakiś czas zrobię kolejnego Starfightera ale w skali... 1/100 (mam już dwa takie białe kruki) :), 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Października 2023 Autor Share Napisano 23 Października 2023 (edytowane) Czas leci - trzeba jechać dalej z Od soboty ostro jadę z F-104S : Dla pewności sprawdziłem linie podziałowe: Następnie wszystko pokryłem tłustą (błyszczącą) sadzą: którą to przykryłem standardowo mieszanką C08 i C28: Kolejny krok - niebieski przeszejding z taśmy Jamy Doga: - marmur kielecki z taśmy dla lakierników : Kolejny krok w tej nierównej walce - rozjaśnianie : I koniec końców - dyskretny urok stali: Oczywiście linie podziałowe cały czas pod kontrolą: Skoro linie podziałowe są opanowane, ze spokojem grabarza przystąpiłem do malowania różnych takich dodatków kolorystycznych łącznie z tajemniczym numerem "2004": któren to jest widoczny tu: Największym problemem z tym "śledziem" było odgadnięcie malowania. Na początku obstawiałem włoskie z racji że jest to F-104S ale przekopując internet wzdłuż, wszerz oraz w głąb udało mi się odnaleźć taką fotkę: oraz taką: i taką: Wszystkie pochodzą z tego samego tajnego raportu z testów - raport był jakiś czas temu dostępny w necie. @rudy0007 nawet go podlinkował, ale że człowiek leniwy i oszczędny to sobie fotek nie zgrał. A teraz okazuje się, że strona z raportem jest very niebezpieczna i lepiej na nią nie wchodzić (nawet jak się chce to się nie wejdzie, widocznie znowu go utajnili ) Tak więc poszły kalki z zapasów: Bardziej dociekliwi pewnie zadadzą sobie pytanie: dla czego "S" i dla czego niemieckie znaki? Otóż w Niemczech testowano wszelkie dziwne rozwiązania oraz wersje rozwojowe tego samolotu. Jak było ok i się nadawało do użycia to pakowano w kontener i wysyłano do USA na dalsze testy. Tak było min. z wersją R z długim nochalem: - po udanych testach samolot zapakowano do blaszanego pudełka, wysłano do USA i tam odrobinkę poprawiono i wyprodukowano bodajże cztery sztuki "Loropów" dla Taiwanu: Jako ciekawostkę powiem (napiszę ), że nos był w pełni demontowalny i można było zamontować na jego miejsce standardowy stożek. Z racji tego, że otwieranie i zamykanie osłon oraz stabilizacja obiektywów/kamer trwało kilkadziesiąt sekund w czasie których samolot nie mógł wykonywać żadnych manewrów, loty szpiegowskie zawsze odbywały się parami - jedn Lorop i jeden standardowy "śledź" do osłony. Tyle tytułem pitolenia poza tematem - teraz podsumowanie części drugiej warsztatu: - F-104S "37-23" czyli makaron nr 2: - F-104J w najbardziej myśliwskiej wersji F-104 (6 sidewinderów jednocześnie , użytkowanej chyba tylko przez Japończyków) oraz F-104S po niemiecku: Włoch tylko do uzbrojenia, w Japończyku lakier końcowy, światełka i podwieszenie vyzbroya, w Niemcu lakier po kalkach, łoś, lakier i montaż końcowy. Plus oczywiście cała masa bombek które to już się ulepiły i okalkowały I będzie można przejść do budowy polisze jager wg grafiki @Grzes-a (ewentualnie polepić dla odmiany witnydżowy samolot widoczny na fotkach w tle ) Darz bór i do następnego Edytowane 23 Października 2023 przez abtb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 Co za nuda. Forum cuchnie śledziem na kilometr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 23 Października 2023 Autor Share Napisano 23 Października 2023 3 minuty temu, Xmen napisał: Co za nuda Noo, i mamy koniec relacji w temacie 3 minuty temu, Xmen napisał: Forum cuchnie śledziem na kilometr O przepraszam - naftą lotniczą . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Staryfajter1954 Napisano 23 Października 2023 Share Napisano 23 Października 2023 (edytowane) 4 godziny temu, abtb napisał: Czas leci - trzeba jechać dalej z Od soboty ostro jadę z F-104S : Dla pewności sprawdziłem linie podziałowe: Następnie wszystko pokryłem tłustą (błyszczącą) sadzą: którą to przykryłem standardowo mieszanką C08 i C28: Kolejny krok - niebieski przeszejding z taśmy Jamy Doga: - marmur kielecki z taśmy dla lakierników : Kolejny krok w tej nierównej walce - rozjaśnianie : I koniec końców - dyskretny urok stali: Oczywiście linie podziałowe cały czas pod kontrolą: Skoro linie podziałowe są opanowane, ze spokojem grabarza przystąpiłem do malowania różnych takich dodatków kolorystycznych łącznie z tajemniczym numerem "2004": któren to jest widoczny tu: Największym problemem z tym "śledziem" było odgadnięcie malowania. Na początku obstawiałem włoskie z racji że jest to F-104S ale przekopując internet wzdłuż, wszerz oraz w głąb udało mi się odnaleźć taką fotkę: oraz taką: i taką: Wszystkie pochodzą z tego samego tajnego raportu z testów - raport był jakiś czas temu dostępny w necie. @rudy0007 nawet go podlinkował, ale że człowiek leniwy i oszczędny to sobie fotek nie zgrał. A teraz okazuje się, że strona z raportem jest very niebezpieczna i lepiej na nią nie wchodzić (nawet jak się chce to się nie wejdzie, widocznie znowu go utajnili ) Tak więc poszły kalki z zapasów: Bardziej dociekliwi pewnie zadadzą sobie pytanie: dla czego "S" i dla czego niemieckie znaki? Otóż w Niemczech testowano wszelkie dziwne rozwiązania oraz wersje rozwojowe tego samolotu. Jak było ok i się nadawało do użycia to pakowano w kontener i wysyłano do USA na dalsze testy. Tak było min. z wersją R z długim nochalem: - po udanych testach samolot zapakowano do blaszanego pudełka, wysłano do USA i tam odrobinkę poprawiono i wyprodukowano bodajże cztery sztuki "Loropów" dla Taiwanu: Jako ciekawostkę powiem (napiszę ), że nos był w pełni demontowalny i można było zamontować na jego miejsce standardowy stożek. Z racji tego, że otwieranie i zamykanie osłon oraz stabilizacja obiektywów/kamer trwało kilkadziesiąt sekund w czasie których samolot nie mógł wykonywać żadnych manewrów, loty szpiegowskie zawsze odbywały się parami - jedn Lorop i jeden standardowy "śledź" do osłony. Tyle tytułem pitolenia poza tematem - teraz podsumowanie części drugiej warsztatu: - F-104S "37-23" czyli makaron nr 2: - F-104J w najbardziej myśliwskiej wersji F-104 (6 sidewinderów jednocześnie , użytkowanej chyba tylko przez Japończyków) oraz F-104S po niemiecku: Włoch tylko do uzbrojenia, w Japończyku lakier końcowy, światełka i podwieszenie vyzbroya, w Niemcu lakier po kalkach, łoś, lakier i montaż końcowy. Plus oczywiście cała masa bombek które to już się ulepiły i okalkowały I będzie można przejść do budowy polisze jager wg grafiki @Grzes-a (ewentualnie polepić dla odmiany witnydżowy samolot widoczny na fotkach w tle ) Darz bór i do następnego F-104J był liencyjną odmianą ptodukowaną w Japonii i używan jedynie przez lotnictwo Japonskich Sił Samoobrony. Nie był nigdzie esportowany. Natomiast wersja S używana była we Włoszech i w Turcji ale dziwi mnie nieco F-104S (skoro Niemcy użytkowali samoloty w wersji G) w niemieckim malowaniu chociaż to wytłumaczyłeś. Edytowane 23 Października 2023 przez Staryfajter1954 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 3 Listopada 2023 Autor Share Napisano 3 Listopada 2023 (edytowane) Dziś tylko obrazki Edytowane 13 Listopada 2023 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Ciekawe, ciekawe.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Srebrny Krzyżak z początków służby wymiata . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 3 Listopada 2023 Share Napisano 3 Listopada 2023 Widziałem śleeedzia cień..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2023 Autor Share Napisano 16 Listopada 2023 (edytowane) Będę powoli ruszał dalej z tematami - zima idzie to trzeba coś robić A zatem skoro są to "Opowieści dziwnej treści" to lecimy: Przypowieść pierwsza: "O tym jak Grześ chciał zostać lotnikiem" Tytuł znamienny i bardzo wiele mówiący Ale może po kolei (w trosce o tych co nie mają czasu czytać od początku ) Otóż swego czasu, kolega @Grzes rzucił hasło "bomby roku" - i to tych rozmiarów: czyli pełny plastik -fantastik. Oczywiście nie ma tego złego - jak się nie wystawi na konkursie w "odrzutowych" to się wciśnie w kategorię "Si-fi" jako Lim - 104P Grafika jak grafika - trudno wyczuć co właściwie zrobić - czy ma to być coś na bazie CF-104 czy może coś bardziej bogatego czyli F-104G Na szczęście majster od masek, przy pomocy mikroskopu odczytał oznaczenie i numer seryjny umieszczone na okaptowaniu silnika i będzie F-104G M.M. 6522 (czyli coś z włoskimi korzeniami ) Model: czyli taki "ruskij standard" bo nic innego w tej chwili nie ma na rynku. (co prawda jest Academi ale to w następnym odcinku ) i będzie trzeba troszkę pożenić ze złomem składowanym w kącie. W pudełku mamy: czyli na bogato i tłusto. - części plastikowe i kalkomanie tradycyjne: Wszystko szczelnie zapakowane, więc jak się dobrze otworzy to se można wciągnąć hałst tokijskiego powietrza - trochę dodatków: a w szczególności maski: i w drugiej szczególności maski do namalowania syrenki: Z tego wszystkiego to się zużyje wszystko poza edziową blachą bo jest do wersji CF/J Jest też jakaś możliwość wyboru uzbrojenia: Nie za dużo i nie za bogato. Jako naród miłujący pokój i spokój to można by podwiesić bombę atomową B43-0. Są jeszcze ładne Kormorany - ale to "dwójki" i pasują bardziej do Tornado niż do "śledzia" Malowanie - tu mam mały mętlik - standardowe "sreberko" czy może jednak coś na wzór naszych szarych 21-ek grafika z internetu zaczerpnięta tylko do celów dyskusji (mam nadzieję że mnie @Kon_Bar nie zatłucze ) I tyle rozważań teoretycznych. Pierwsze ciachy już zrobione - malowanie i produkcja w toku. Relacja jakoś wkrótce Wszelkie sugestie, uwagi, zastrzeżenia itp mile widziane Edytowane 16 Listopada 2023 przez abtb 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Rób „sreberko”. Jakoś tak dobrze wygląda z szachownicami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 16 Listopada 2023 Share Napisano 16 Listopada 2023 Też jestem za srebrnym, ciekawiej będzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 16 Listopada 2023 Autor Share Napisano 16 Listopada 2023 1 godzinę temu, Kon_Bar napisał: Rób „sreberko”. 1 godzinę temu, barszczo napisał: jestem za srebrnym Vox populi - vox dei A zatem kolor mamy wybrany 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi