Jump to content

Lockheed F-104 Starfigter - "Opowieści dziwnej treści" , 1/72, Hasegawa, Revell

abtb
 Share

Recommended Posts

Taki "nowy" warsztat na ostatnich kilka dni roku :wink:

Dziś trochę bardziej opisowo i zdjęciowo niż warsztatowo czyli ogólne założenia warsztatu. Jak sam tytuł wskazuje, powędruję z F-104 w kierunku tematów nie znanych (szerszemu gronu) i ciekawych.

W związku z tym, że "wyprodukowałem" już praktycznie wszystko co można znaleźć bez problemu w "internetach" postanowiłem pokopać odrobinkę głębiej i zrobić na zakończenie zabawy z tym samolotem, coś co było w pojedynczych egzemplarzach lub specyficznych malowaniach lub też specyficznych konfiguracjach. Oczywiście nie będzie tu stricte testowych wersji  gdyż te będzie (mam taką nadzieję) robił nasz człowiek z Piły (w końcu modele ma :chytry:)

Jak każdy zdaje sobie sprawę, samolot nie bierze się z niczego  (jak przysłowiowy królik z kapelusza) tylko z jakichś założeń. I zazwyczaj jakiś prototyp ma. W przypadku F-104 były to XF-104 i YF-104.

Ja spróbuję zrobić YF-104 - z dwóch powodów: model można wystrugać z dostępnych zestawów , i drugi - struganie nie będzie zbyt trudne.

666tuHK.jpg

rh1C86S.jpg

Kolejną wersją, którą będę chciał zrobić będzie F-104B.  Tak jak w przypadku F-104D była to wersja "bojowa" dwuosobowa. Powstała też wersja TF-104B (czysto szkoleniowa) ale USAF nie był nią zainteresowany i nie weszła do produkcji seryjnej. Natomiast F-104B wyprodukowano 26 egzemplarzy. Ja postaram się zrobić wersję prototypową:

ZbdzEjg.jpg

jB3sSCB.jpg

Kolejne dwie 104-ki będą już "normalnymi" seryjnymi egzemplarzami,  które to posłużyły do "zabaw malarskich" - F-104G i F-104S ASA M.

F-104G

W 1963 roku Włoskie Siły Powietrzne testowały kilka (prawdopodobnie trzy) samoloty z malowaniem "antybłyskowym"  (czasami opisywanym jako antyradiacyjnym) które  miało "chronić" samolot w misjach "specjalnych" czyli w zrzucie bomby atomowej. Myśliwiec, wzorem bombowców, pomalowany był częściowo na biało:

1H-F104G-4-5-MM6505a.webp.a68c90c546c1760b9e953d506fbd0ffc.webp

1O-F1E-104G-Nuclear-strike.webp.61a94b25c287fb555741c2b182ee4adb.webp

1L-F104G-MM6505.thumb.webp.e40097746a0ab08db232a565f0805ea1.webp

F-104S ASA M

W latach 90-tych  Włosi poszukiwali nowego typu kamuflażu dla swoich samolotów. Do prób "malowania" użyto standardowej 104-ki w wersji ASA:

SeUpHme.jpg

y9Wz4bZ.jpg

która to wcześniej wyglądała całkiem zwyczajnie:

9vZ0tnn.jpg

Suqy9g6.jpg

Po "zabawach malarskich"  skupię się na ciekawych/nie ciekawych wersjach uzbrojenia.  Swego czasu wspominałem przy okazji jakiejś japońskiej 104-ki , że "ołówki Mitshubishi" mogą przenosić do 6ciu sidewinderów. Nie udało mi się potwierdzić tej informacji "fotograficznie" (tzn nie znalazłem fotki na której Eiko było by uzbrojone w 6 sidewinderów jednocześnie) ale zaufam w tym wypadku słowu pisanemu. Żeby było ciekawiej - "przetestuję" specyficzne kamo:

ITSpMuz.jpg

pQKvi9q.jpg

cOcgVKP.jpg

Pozostając przy "nietypowych" sposobach uzbrajania 104-ek znalazłem takie dwie fotki wersji S:

104-a_zps097a385c.webp.544320587f5946d5e18d8f5dc912737b.webp

104-b_zpsc10a38ea.webp.0d60adbeb0a9ff0971fa52441207c245.webp

Czy "to" latało - nie wiem. Fotki wyglądają na jakieś testowe zabawy zbrojmistrzów. Którą wersję uzbrojenia wybiorę - okaże się w praniu.

I to by było na tyle żeby osiągnąć stan posiadania 30 modeli F-104 :wink:  Jest co prawda jeden gwóźdź - F-104N(G) czyli wersja w malowaniu NASA która to jak wiadomo trochę mi nie pasuje do kolekcji.  Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku"

Jak to określił @Grzes - "nawet tych rozmiarów":

JQxwXiA.jpg

siibPqs.gif.41519f2fe8305737eccfc8a15815ff40.gif.0afc721fc1b45380cd1709d23b66445e.gif

Aha, jakby ktoś miał w magazynku Dakotę i nie bardzo wiedział co z nią zrobić to może zmierzyć się z takim tematem:

ZBXUrrX.jpg

RC19kve.jpg

q3acv2f.jpg

I nie jest to żaden pic na wodę. Te dziwaki służyły do nauki obsługi radaru F-104

Fotki warsztatowe z czasem.

:odlot:

• Like 6

Warsztat F-104 i piszą o mnie... Musiałem zajrzeć 

39 minut temu, abtb napisał:

Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku"

JQxwXiA.jpg

Kurcza, normalnie pojadę do katedry w Drohiczynie i dam na mszę

giphy2.gif.1446700945479755e6647e47be96ff05.gif

Edited by Grzes
  • Haha 5

38 minut temu, abtb napisał:

Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku"

JQxwXiA.jpg

Całkiem w dupkę ta szczałka wygląda w tym wyimaginowanym umaszczeniu :super: Jestem na TAK 👏

8 minut temu, Artek82 napisał:

Całkiem w dupkę ta szczałka wygląda w tym wyimaginowanym umaszczeniu

Nie chwaląc się - sam tę prowokację  robiłem :stolek:

• Like 1

Godzinę temu, abtb napisał:

Taki "nowy" warsztat na ostatnich kilka dni roku :wink:

Dziś trochę bardziej opisowo i zdjęciowo niż warsztatowo czyli ogólne założenia warsztatu. Jak sam tytuł wskazuje, powędruję z F-104 w kierunku tematów nie znanych (szerszemu gronu) i ciekawych.

W związku z tym, że "wyprodukowałem" już praktycznie wszystko co można znaleźć bez problemu w "internetach" postanowiłem pokopać odrobinkę głębiej i zrobić na zakończenie zabawy z tym samolotem, coś co było w pojedynczych egzemplarzach lub specyficznych malowaniach lub też specyficznych konfiguracjach. Oczywiście nie będzie tu stricte testowych wersji  gdyż te będzie (mam taką nadzieję) robił nasz człowiek z Piły (w końcu modele ma :chytry:)

Jak każdy zdaje sobie sprawę, samolot nie bierze się z niczego  (jak przysłowiowy królik z kapelusza) tylko z jakichś założeń. I zazwyczaj jakiś prototyp ma. W przypadku F-104 były to XF-104 i YF-104.

Ja spróbuję zrobić YF-104 - z dwóch powodów: model można wystrugać z dostępnych zestawów , i drugi - struganie nie będzie zbyt trudne.

666tuHK.jpg

rh1C86S.jpg

Kolejną wersją, którą będę chciał zrobić będzie F-104B.  Tak jak w przypadku F-104D była to wersja "bojowa" dwuosobowa. Powstała też wersja TF-104B (czysto szkoleniowa) ale USAF nie był nią zainteresowany i nie weszła do produkcji seryjnej. Natomiast F-104B wyprodukowano 26 egzemplarzy. Ja postaram się zrobić wersję prototypową:

ZbdzEjg.jpg

jB3sSCB.jpg

Kolejne dwie 104-ki będą już "normalnymi" seryjnymi egzemplarzami,  które to posłużyły do "zabaw malarskich" - F-104G i F-104S ASA M.

F-104G

W 1963 roku Włoskie Siły Powietrzne testowały kilka (prawdopodobnie trzy) samoloty z malowaniem "antybłyskowym"  (czasami opisywanym jako antyradiacyjnym) które  miało "chronić" samolot w misjach "specjalnych" czyli w zrzucie bomby atomowej. Myśliwiec, wzorem bombowców, pomalowany był częściowo na biało:

1H-F104G-4-5-MM6505a.webp.a68c90c546c1760b9e953d506fbd0ffc.webp

1O-F1E-104G-Nuclear-strike.webp.61a94b25c287fb555741c2b182ee4adb.webp

1L-F104G-MM6505.thumb.webp.e40097746a0ab08db232a565f0805ea1.webp

F-104S ASA M

W latach 90-tych  Włosi poszukiwali nowego typu kamuflażu dla swoich samolotów. Do prób "malowania" użyto standardowej 104-ki w wersji ASA:

SeUpHme.jpg

y9Wz4bZ.jpg

która to wcześniej wyglądała całkiem zwyczajnie:

9vZ0tnn.jpg

Suqy9g6.jpg

Po "zabawach malarskich"  skupię się na ciekawych/nie ciekawych wersjach uzbrojenia.  Swego czasu wspominałem przy okazji jakiejś japońskiej 104-ki , że "ołówki Mitshubishi" mogą przenosić do 6ciu sidewinderów. Nie udało mi się potwierdzić tej informacji "fotograficznie" (tzn nie znalazłem fotki na której Eiko było by uzbrojone w 6 sidewinderów jednocześnie) ale zaufam w tym wypadku słowu pisanemu. Żeby było ciekawiej - "przetestuję" specyficzne kamo:

ITSpMuz.jpg

pQKvi9q.jpg

cOcgVKP.jpg

Pozostając przy "nietypowych" sposobach uzbrajania 104-ek znalazłem takie dwie fotki wersji S:

104-a_zps097a385c.webp.544320587f5946d5e18d8f5dc912737b.webp

104-b_zpsc10a38ea.webp.0d60adbeb0a9ff0971fa52441207c245.webp

Czy "to" latało - nie wiem. Fotki wyglądają na jakieś testowe zabawy zbrojmistrzów. Którą wersję uzbrojenia wybiorę - okaże się w praniu.

I to by było na tyle żeby osiągnąć stan posiadania 30 modeli F-104 :wink:  Jest co prawda jeden gwóźdź - F-104N(G) czyli wersja w malowaniu NASA która to jak wiadomo trochę mi nie pasuje do kolekcji.  Być może tym "30-tym" bojowym egzemplarzem będzie "Bomba roku"

JQxwXiA.jpg

siibPqs.gif.41519f2fe8305737eccfc8a15815ff40.gif.0afc721fc1b45380cd1709d23b66445e.gif

Aha, jakby ktoś miał w magazynku Dakotę i nie bardzo wiedział co z nią zrobić to może zmierzyć się z takim tematem:

ZBXUrrX.jpg

RC19kve.jpg

q3acv2f.jpg

I nie jest to żaden pic na wodę. Te dziwaki służyły do nauki obsługi radaru F-104

Fotki warsztatowe z czasem.

:odlot:

Ten DC-3 z nosem od F-104 nazywany był Pinokio. Pierwszy raz spotkałem się z nim gdy czytałem historie Dakoty w TBiU. Był tam jego rysunek. Samolot wydał mi się co najmniej dziwny ale to ciekawa konstrukcja i warta przypomnienia. 

3 godziny temu, HK1885 napisał:

Swoją drogą sam mam dwa Starfajtery w pudełkach...

Jak w siedem dwa to mogę przytulić, żeby nie zajmowały ci cennego miejsca w szafie :wink:

14 godzin temu, Staryfajter1954 napisał:

Jakbyś się chciał pozbyć tych brzydkich samolotów to pisz do mnie na priva. Lubię te brzydkie samoloty :).

Ale żeś deklarował że na 48 przechodzisz więc...  po kaktus ci 🤔❓Dej innym powiększyć zajezdnię szczałek 😉

4 godziny temu, HK1885 napisał:

Czteryósemka Kinetica to raz, a dwa - te konkretne Starfajtery, które mam są tak paskudne, że aż piękne: Bundesmarine i Aeronautica Militare. 

I póki co nie na sprzedaż.  :D

No to konkret !!!!! 48 i to Kinetici !!! Widzę masz wersję G niemiecką i włoską S/ASA/ASA-M. Mam dwa takie zestawy. One są niesamowite ! 

• Like 1

11 godzin temu, Artek82 napisał:

Ale żeś deklarował że na 48 przechodzisz więc...  po kaktus ci 🤔❓Dej innym powiększyć zajezdnię szczałek 😉

Tak, przeszedłem nawet już na 48 ale Starfighter to jedyny samolotem, którego model w 72 jeszcze mógłbym przytulić. Zakupy 72 modeli innych samolotów zamknąłem i tak nie kupiłem najnowszych Phantomów II z Fine Molds oraz Tomcata z Academy. 

• 1 month later...

Trochę od niechcenia a trochę z racji że się zbliżają ostatnie dni roku, zaczynam powoli "grzebać" w warsztacie. Na początek kilka pomocnych rysunków:

7d6kiPB.gif

h6Ciu4y.gif

98xA9HE.gif

bzzskeF.gif

Jutro poczmistrz powinien przynieść "nowość"  z Academy i będzie już można coś "żenić" pomiędzy poszczególnymi modelami 🙃

• Like 1

Godzinę temu, rudy0007 napisał:

Zobaczymy, zobaczymy

Pewnie że zobaczymy.  Jeżeli wierzyć fotkom i napisom na pudle, edycja Academy, w przeciwieństwie do Revella zawiera komplet wyprasek. Dzięki temu można sobie nadmiarowe elementy wykorzystać w innym modelu. W moim konkretnym przypadku idę na łatwiznę i wykorzystam te elementy do przeróbki TF-014G na F-104B  a z Academy zmajstruje się F-104G :wink:

Edited by abtb

1 godzinę temu, giberes napisał:

Jak zwykle w tym temacie zaglądam bez zainteresowania

Ale jednak zaglądasz :chytry:

1 godzinę temu, giberes napisał:

Widzę aktualizację avatara

Brawo za spostrzegawczość :brawo:

2 godziny temu, giberes napisał:

tylko kogoś

Dziękuję bardzo, Aż się zarumieniłem :oops:

2 godziny temu, giberes napisał:

czy jednak dobry

Dobry jak najbardziej - zauważyłeś jako pierwszy :brawo:

27 minut temu, HK1885 napisał:

Coś się zaczyna dziać w temacie brzydactw.

Qrcze no, wychodzi na to, że ja same paskudne samoloty sklejam 🤦‍♂️

28 minut temu, HK1885 napisał:

Ja czekam na ten wynalazek.

Stawiam dolary przeciwko orzechom, że nie jesteś jedyny :wink:

28 minut temu, HK1885 napisał:

Coś się zaczyna dziać

Będzie raczej tak na spokojnie, bez wodotrysków i uderzeń z liścia :D