Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk.IIb Arma Hobby 1:72

Xmen

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że się podoba.:super:

18 minut temu, marek d napisał:

Szkoda że oszczędzasz na wielkości fotek.

To jest Marek celowe działanie.A nuż na większych fotkach więcej "baboli"będzie widać.😉

• Like 1

7 godzin temu, panDespota napisał:

Tylko jedno mnie zastanawia- czy jeśli zostały zamalowane te na skrzydłach to czy te na kadłubie i stateczniku też nie powinny być zamalowane? 

Już wyjaśniam.

Znalazłem jedno zdjęcie tego samolotu zrobione po awaryjnym lądowaniu.Na górze skrzydła jak się dobrze przypatrzeć widać coś co wygląda na zamalowaną kokardę.Na kadłubie nie.Jest tylko gwiazda.Na stateczniku jest zamalowane oznaczenie tylko duże godło skutecznie to zakrywa.

Według instrukcji zestawu kalkomanii na kołpaku powinna być mała czerwona gwiazda.Jak dla mnie to brud po lądowaniu bez podwozia.

Model ten to moja interpretacja zdjęcia.

Być może błędna.

• Like 1

5 godzin temu, Xmen napisał:

Tak na zakończenie.

Dziękuję za komentarze i polubienia.:piwo:

Jak nic "sodówa" do głowy uderzy.:mrgreen: i jeszcze uwierzę że umiem ładne modele robić.:super:

Nie bój się wink3"sodówa" ci nie grozi :nauka2:a jakby co mamy też i inne argumenty :wpier::piwo:

Edytowane przez Adamo722
  • Like 1

12 godzin temu, Xmen napisał:

Już wyjaśniam.

Znalazłem jedno zdjęcie tego samolotu zrobione po awaryjnym lądowaniu.Na górze skrzydła jak się dobrze przypatrzeć widać coś co wygląda na zamalowaną kokardę.Na kadłubie nie.Jest tylko gwiazda. 

A to trochę dziwne, bo skoro były kokardy na skrzydłach, to powinny być też na kadłubie. Moim zdaniem na tym zdjęciu, o którym mówisz, można się dopatrzyć zamalowanej kokardy (lewa górna ćwiartka okręgu). I nie zgodziłbym się, że skoro rysunek na stateczniku zasłania zamalowany fin flash, to nie trzeba robić tego zamalowania. Rysunek jest dość ażurowy i zamalowanie na pewno było spod niego widoczne.

A niezależnie, to bardzo ładnie zrobiony model, gratuluję i wręcz zazdraszczam techniki.

A modele takich maszyn z historią, gdzie widać ich przejścia właśnie po takich przemalowaniach - bardzo lubię!

• Like 1
  • Thanks 1

9 minut temu, Helmut napisał:

nie zgodziłbym się, że skoro rysunek na stateczniku zasłania zamalowany fin flash, to nie trzeba robić tego zamalowania.

A gdzie ja napisałem że nie jest zrobione zamalowanie?

Jest zrobione tylko słabo je widać.Co do zamalowanej kokardy na kadłubie.Ja tam nie widzę śladu po zamalowaniu.Tym bardziej że linie kamuflażu ładnie się zgrywają a nie przypuszczam by ktoś zadawał sobie tyle zachodu .

Być może się mylę ale jak napisałem wcześniej ja tak zinterpretowałem to zdjęcie.

Edytowane przez Xmen

1 godzinę temu, Xmen napisał:

A gdzie ja napisałem że nie jest zrobione zamalowanie?

Jest zrobione tylko słabo je widać.

A to przepraszam, zwracam honor.

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Być może się mylę ale jak napisałem wcześniej ja tak zinterpretowałem to zdjęcie.

No i to jest Twoje zbójeckie prawo :). Interpretacja to nie wyrocznia. Ja też zresztą napisałem, że "moim zdaniem można się dopatrzeć", a nie, że "na pewno widać". Też się nie upieram :)

• Like 2

1 minutę temu, Helmut napisał:

A to przepraszam, zwracam honor.

No i to jest Twoje zbójeckie prawo :). Interpretacja to nie wyrocznia. Ja też zresztą napisałem, że "moim zdaniem można się dopatrzeć", a nie, że "na pewno widać". Też się nie upieram :)

Spoko.:super:

Interpretacja nie wyrocznia. Jak dla mnie to on był raczej w Day Fighter z kołpakiem w Sky.  Latał w 56 Sqn do połowy lipca, 16 lipca 41 miał wypadek. Co istotne, ta jednostka od maja eksperymetowała z malowaniami i tam wypracowano znany od połowy sierpnia schemat szaro-zielony.  Zamalowanie pasa Sky przed usterzeniem i brak śladu po znakach RAF na kadłubie nie dziwi. Jakiś remont po wypadku i przed wysłaniem do Murmańska musiał mieć miejsce, najłatwiej podpicować bryczkę dając nowe płótno na kadłubie i  nowy lakier.  Jaki? Trudno wyczuć. Samoloty fotografowane na śniegu wyglądają zwykle ciemniej, niż takie, które stoją na zielonej trawie.  Tu zielony jest prawie czarny, a drugi kolor jednak trochę kontrastuje. Dark Earth na takim zdjęciu widziałbym również jako ciemny kolor. 

Takie dyskusje się nie skończą:) Zawsze będzie pole do popisu, a na  sowieckich Hurricane z początku wojny szczególnie duże. Zdjęć mało, a te co są słabe technicznie. 

Edit: Przeciwko malowaniu w TLS (Dark Green/Dark Earth)  jest argument jeszcze ze zdjęcia. Zakładając, że kołpak był Sky, bo biały na pewno nie, to płetwa pod ogonem wygląda na ciemniejszą, czyli nie Sky, czyli najpewniej MSG, a to wskazuje na kamuflaż DFS (Dark Green/Ocean Grey, lub Mixed Grey). 

post-1222803401.jpg

Edytowane przez letalin
  • Like 2

• 3 months later...

Mały chwali post.

Model został doceniony przez producenta i umieszczony na blogu firmowym Arma Hobby.

Sodówa jak nic uderzy.

• Like 5