KRL Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Tym razem pierwszy z trzech modeli jakie mam do wykonania za sprawą otrzymanego zamówienia od jednej z Instytucji szeroko pojętej kultury. Niestety zamówienie nie pochodzi od naszej rodzimej instytucji. Pozwolę sobie przybliżyć odrobinę temat ponieważ jest to ważne w materii tego co zobaczycie poniżej w galerii. Zamówione modele mają przedstawiać jeden i ten sam samolot w czasie całej służby od momentu dostarczenia z fabryki aż do momentu bardzo mocnego zużycia wyeksploatowania. Pierwszy z trzech samolotów to F4U-1D Corsair, podczas video call jakie odbyłem z osobami odpowiedzialnymi za ten projekt otrzymałem instrukcje dotyczące oczekiwań, przekazano mi materiały z tzw. raportów technicznych i zdjęcia jednak szczerze nie wiele wnoszące ze względu na jakość. Sam proces malowania modelu był w tych najważniejszych momentach rejestrowany. Moment wykonywania prac związanych z weatheringiem który zwykle zajmuje mi od 4 do 6 godzin w tym wypadku trwał dwa dni pierwszego 11 godzin i kolejnego prawie 14. Reasumując ten konkretny model F4U-1D Corsair Tamiya 1:32 miałbyć pierwszym wykonanym i miał przedstawiać samolot po latach ciężkiej służby z uwzględnieniem frontu w tym wypadku. Miał być ekstremalnie zużyty a na powierzchni miało się wszędzie coś dziać. Kolejny F4U będzie przedstawiał samolot powiedzmy w połowie służby a kolejny model prosto z fabryki. Poniżej efekt końcowy. Jednak przed zdjęciami chciałbym napisać dosłownie kilka słów o samym zestawie. To zdecydowanie najlepszy model jaki w życiu miałem okazję składać., Ten zestaw był juz wcześniej na moim warsztacie i także bylem zachwycony jakościa aż dziwne że ta sama firma zrobiła taki zestaw jak P-51 który jest wciąż dobry ale daleko mu do F4U. 25 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Wygląda tak, jakby został gdzieś zapomniany na jakiejś wyspie na Pacyfiku, a potem odnaleziony po latach. Złachany konkretnie, podoba się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Możesz coś więcej napisać o technikach jakie użyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 W tym wypadku jest tego sporo - Tło z uwzględnieniem koloru podkładu jak i samego podłoża. - Aplikacja bazy na mokro i tamponowanie czyli zaraz po nałożeniu farby kładziesz na nią gąbkę, folię lub folię aluminiową. - Tonowanie i cieniowanie kolorów. - Przecieranie. - Praca suchym pędzlem i ogólnie pędzelkami wszystkie otarcia i odpryski farby są zrobione pędzelkami. To te podstawowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astarott Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Godzinę temu, KRL napisał: Sam proces malowania modelu był w tych najważniejszych momentach rejestrowany. To może jakiś link do youtuba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 2 minuty temu, astarott napisał: To może jakiś link do youtuba? Może będą dostępne na koniec całego procesu. Tylko nie ja jestem właścicielem tych materiałów. Wiem że będą dostępne podczas wystawy i ekspozycji modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Ładny. Ciekaw jestem maszyny prosto z fabryki , czy uda się uniknąć "plastikowości" modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 1 minutę temu, zloty napisał: Ładny. Ciekaw jestem maszyny prosto z fabryki , czy uda się uniknąć "plastikowości" modelu. Szczerze, myślę że nie. Prawdę mówiąc za każdym razem najbardziej martwię się o tę wersję. Widziałem mnóstwo modeli bardzo dobrze zrobionych pokazujących samoloty powiedzmy prosto z fabryki i zawsze był widoczny ten efekt zabawki. Mam pomysł ale nie wiem czy pozwoli to uniknąć efektu plastikowej zabawki obawiam się że nie. Ale poruszałem ten temat z drugą stroną i jasno powiedzieli coś o czym mam wrażenie modelarze zapominają. Tu nie ma mowy o efekcie to jest w końcu plastikowy model nie prawdziwy samolot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 1 godzinę temu, KRL napisał: Reasumując ten konkretny model F4U-1D Corsair Tamiya 1:32 miałbyć pierwszym wykonanym i miał przedstawiać samolot po latach ciężkiej służby Egzemplarz do tematu dobrany niefortunnie. Narzucony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 28 Października 2022 Autor Share Napisano 28 Października 2022 6 minut temu, greatgonzo napisał: Egzemplarz do tematu dobrany niefortunnie. Narzucony? Tak, na to jakie wybrane są samoloty nie mam żadnego wpływu. Ogólnie ma być to 3x3 czyli łącznie dziewięć modeli. Czasy IIWŚ, zimna wojna i współczesny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 Masz swój styl jak dla mnie super i raczej efekt przeze mnie nie do osiągnięcia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Jak wspomniano przesadzony, ale technicznie genialny! No ale tak chciał klient. Super robota! Edytowane 28 Października 2022 przez panDespota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 28 Października 2022 Share Napisano 28 Października 2022 (edytowane) Tak podejrzewałem. Dzięki. Edytowane 28 Października 2022 przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Października 2022 Share Napisano 29 Października 2022 13 godzin temu, KRL napisał: Reasumując ten konkretny model F4U-1D Corsair Tamiya 1:32 miałbyć pierwszym wykonanym i miał przedstawiać samolot po latach ciężkiej służby z uwzględnieniem frontu w tym wypadku. Miał być ekstremalnie zużyty a na powierzchni miało się wszędzie coś dziać. Kolejny F4U będzie przedstawiał samolot powiedzmy w połowie służby a kolejny model prosto z fabryki. 11 godzin temu, KRL napisał: Ogólnie ma być to 3x3 czyli łącznie dziewięć modeli. Czasy IIWŚ, zimna wojna i współczesny. Ciekawa koncepcja, chciałbym ją zobaczyć na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 29 Października 2022 Share Napisano 29 Października 2022 Ale go złachałeś... Wygląda jak weathering z Corsairem w tle. Niekoniecznie podoba mi się w końcowym odbiorze, ale wrażenie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 29 Października 2022 Autor Share Napisano 29 Października 2022 10 godzin temu, Rafał B napisał: Ciekawa koncepcja, chciałbym ją zobaczyć na żywo. Będzie to możliwe z tym że trzeba będzie wybrać się do Włoch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 29 Października 2022 Share Napisano 29 Października 2022 19 minut temu, KRL napisał: Będzie to możliwe z tym że trzeba będzie wybrać się do Włoch. Tak, mam tego pełną świadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 29 Października 2022 Share Napisano 29 Października 2022 2 godziny temu, KRL napisał: Będzie to możliwe z tym że trzeba będzie wybrać się do Włoch. 2 godziny temu, Rafał B napisał: Tak, mam tego pełną świadomość A masz świadomość, że w tym przypadku Włochy to znaczy Italia ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 14 godzin temu, _OldMan_ napisał: A masz świadomość, że w tym przypadku Włochy to znaczy Italia ? Krzysiu, Ty to chyba lubisz za trefnisia na forum robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 30 Października 2022 Share Napisano 30 Października 2022 56 minut temu, Rafał B napisał: Krzysiu, Ty to chyba lubisz za trefnisia na forum robić Bardzo. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pulemiot Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 Podziwiam wykonanie i niesamowity stopień zużycia. Model fantastyczny. Ócz nie mogę oderwać. Jedna rzecz mnie zastanwia - otóż jak patrzę na zdjęcia modelu, to na tle zmęczonych i brudnych blach poszycia bardzo wyraźnie widać blask szyb kokpitu. Ja wiem, że na święta trzeba okna umyć, ale zacząłem się zastanawiać na ile zmęczeniu i starzeniu ulega pleksi kokpitów? Patrzyłem na zdjęcia z epoki i na niektórych widać oszklenie jakby "przyszarzałe", a na innych czyścutkie i przejrzyste. Jak doświadczenie szanownego grona w tym zakresie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 1 Listopada 2022 Share Napisano 1 Listopada 2022 No cóż o tyrałeś się strasznie ale według mnie było warto .Efekt końcowy powala na kolana . Pozdrawiam Mirek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 5 Listopada 2022 Autor Share Napisano 5 Listopada 2022 (edytowane) Serdecznie dziękuje za komentarze i opinie w temacie modelu. Wasze komentarze sa dla mnie bardzo ważne ponieważ zawsze pozwalają mi spojrzeć na to co zrobiłem z innej strony i wyciągnąć wnioski na przyszłość. Edytowane 5 Listopada 2022 przez KRL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Koledzy mają rację co do czystego szkiełka, poza tym super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 10 Listopada 2022 Share Napisano 10 Listopada 2022 Ja się nie znam, ale gdyby był pilotem takiej maszyny o chciałbym mieć czyste szyby. Gdyby miał do wyboru umyć się albo umyć szyby to zawsze wybrałbym szyby. Zatem brawo dla tego pilota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi