Skocz do zawartości

F4U-1D Corsair Tamiya 1:32 "Po latach ciężkiej służby"

KRL

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem pierwszy z trzech modeli jakie mam do wykonania za sprawą otrzymanego zamówienia od jednej z Instytucji szeroko pojętej kultury.

Niestety zamówienie nie pochodzi od naszej rodzimej instytucji. 

Pozwolę sobie przybliżyć odrobinę temat ponieważ jest to ważne w materii tego co zobaczycie poniżej w galerii.

Zamówione modele mają przedstawiać jeden i ten sam samolot w czasie całej służby od momentu dostarczenia z fabryki aż do momentu bardzo mocnego zużycia wyeksploatowania.

Pierwszy z trzech samolotów to F4U-1D Corsair, podczas video call jakie odbyłem z osobami odpowiedzialnymi za ten projekt otrzymałem instrukcje dotyczące oczekiwań, przekazano mi materiały z tzw. raportów technicznych i zdjęcia jednak szczerze nie wiele wnoszące ze względu na jakość.

Sam proces malowania modelu był w tych najważniejszych momentach rejestrowany. Moment wykonywania prac związanych z weatheringiem który zwykle zajmuje mi od 4 do 6 godzin w tym wypadku trwał dwa dni pierwszego 11 godzin i kolejnego prawie 14. 

Reasumując ten konkretny model F4U-1D Corsair Tamiya 1:32 miałbyć pierwszym wykonanym i miał przedstawiać samolot po latach ciężkiej służby z uwzględnieniem frontu w tym wypadku. Miał być ekstremalnie zużyty a na powierzchni miało się wszędzie coś dziać.

Kolejny F4U będzie przedstawiał samolot powiedzmy w połowie służby a kolejny model prosto z fabryki.

Poniżej efekt końcowy.

Jednak przed zdjęciami chciałbym napisać dosłownie kilka słów o samym zestawie. To zdecydowanie najlepszy model jaki w życiu miałem okazję składać.,

Ten zestaw był juz wcześniej na moim warsztacie i także bylem zachwycony jakościa aż dziwne że ta sama firma zrobiła taki zestaw jak P-51 który jest wciąż dobry ale daleko mu do F4U.

2Vc2rm5.jpg00Nbc4F.jpg3WxL4E6.jpgjOv16EF.jpgfG2UWOD.jpgiM2he90.jpg5cr2KzP.jpgjpsXfbl.jpg

• Like 25
  • Thanks 1

W tym wypadku jest tego sporo 

- Tło z uwzględnieniem koloru podkładu jak i samego podłoża.

- Aplikacja bazy na mokro i tamponowanie czyli zaraz po nałożeniu farby kładziesz na nią gąbkę, folię lub folię aluminiową.

- Tonowanie i cieniowanie kolorów.

- Przecieranie.

- Praca suchym pędzlem i ogólnie pędzelkami wszystkie otarcia i odpryski farby są zrobione pędzelkami.

To te podstawowe.

2 minuty temu, astarott napisał:

To może jakiś link do youtuba? 

Może będą dostępne na koniec całego procesu. Tylko nie ja jestem właścicielem tych materiałów. Wiem że będą dostępne podczas wystawy i ekspozycji modeli. 

1 minutę temu, zloty napisał:

Ładny.

Ciekaw jestem maszyny prosto z fabryki , czy uda się uniknąć "plastikowości" modelu.

Szczerze, myślę że nie.

Prawdę mówiąc za każdym razem najbardziej martwię się o tę wersję. Widziałem mnóstwo modeli bardzo dobrze zrobionych pokazujących samoloty powiedzmy prosto z fabryki i zawsze był widoczny ten efekt zabawki. Mam pomysł ale nie wiem czy pozwoli to uniknąć efektu plastikowej zabawki obawiam się że nie. Ale poruszałem ten temat z drugą stroną i jasno powiedzieli coś o czym mam wrażenie modelarze zapominają. Tu nie ma mowy o efekcie to jest w końcu plastikowy model nie prawdziwy samolot 

6 minut temu, greatgonzo napisał:

Egzemplarz do tematu dobrany niefortunnie. Narzucony?

Tak, na to jakie wybrane są samoloty nie mam żadnego wpływu. Ogólnie ma być to 3x3 czyli łącznie dziewięć modeli. Czasy IIWŚ, zimna wojna i współczesny. 

13 godzin temu, KRL napisał:

Reasumując ten konkretny model F4U-1D Corsair Tamiya 1:32 miałbyć pierwszym wykonanym i miał przedstawiać samolot po latach ciężkiej służby z uwzględnieniem frontu w tym wypadku. Miał być ekstremalnie zużyty a na powierzchni miało się wszędzie coś dziać.

Kolejny F4U będzie przedstawiał samolot powiedzmy w połowie służby a kolejny model prosto z fabryki.

11 godzin temu, KRL napisał:

Ogólnie ma być to 3x3 czyli łącznie dziewięć modeli. Czasy IIWŚ, zimna wojna i współczesny. 

Ciekawa koncepcja, chciałbym ją zobaczyć na żywo.

10 godzin temu, Rafał B napisał:

Ciekawa koncepcja, chciałbym ją zobaczyć na żywo.

Będzie to możliwe z tym że trzeba będzie wybrać się do Włoch.

Podziwiam wykonanie i niesamowity stopień zużycia. Model fantastyczny. Ócz nie mogę oderwać.

Jedna rzecz mnie zastanwia - otóż jak patrzę na zdjęcia modelu, to na tle zmęczonych i brudnych blach poszycia bardzo wyraźnie widać blask szyb kokpitu. Ja wiem, że na święta trzeba okna umyć, ale zacząłem się zastanawiać na ile zmęczeniu i starzeniu ulega pleksi kokpitów? Patrzyłem na zdjęcia z epoki i na niektórych widać oszklenie jakby "przyszarzałe", a  na innych czyścutkie i przejrzyste.  Jak doświadczenie szanownego grona w tym zakresie?

• Like 1

Serdecznie dziękuje za komentarze i opinie w temacie modelu. Wasze komentarze sa dla mnie bardzo ważne ponieważ zawsze pozwalają mi spojrzeć na to co zrobiłem z innej strony i wyciągnąć wnioski na przyszłość.

Edytowane przez KRL