HK1885 Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 Ponieważ muszę zwolnić miejsce na warsztatowej półce na nowe Spitfajery Eduarda więc wybór padł na leciwe już tamijowskie modele. W sumie całkiem przyzwoicie zniosły upływ czasu, ale widać, że to inna epoka. Cel to złożyć do kupy jak fabryka dała, bez żadnych dodatków czy przeróbek i na szklaną półkę do gabloty. Na początek pomalowałem kokpity i skleiłem skrzydła. Dość lajtowe zajęcie. Co do malowania to Mk I po angielsku, tropikalną piątkę zrobię amerykańską (chyba, że jeszcze coś innego wymyślę bo kalkomanii do Spitfajerów mam sporo). Przy okazji z pewnym zaskoczeniem wygrzebałem jeszcze jeden model, też tamijowski. Póki co powycinałem części, okazało się, że mam do niego kalki Techmodu i tablicę od Yahu Models, amerykańskie pasy muszę znaleźć bo mam Edkowy zestaw. Więc szykuje się Day Fighter w amerykańskich kolorach. I to tyle na początek w zbiorczym warsztacie. 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Listopada 2022 Share Napisano 5 Listopada 2022 No wreszcie coś na warsztacie . Patrzam z ciekawością, sam mam jeszcze w magazynie D.520 i Emila z Tamki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Wreszcie jakaś odmiana na forum i to od razu dwa Spitfire + Mustang. Cieszę się bardzo i kibicuję. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 15 godzin temu, barszczo napisał: Patrzam z ciekawością, sam mam jeszcze w magazynie D.520 i Emila z Tamki. Tamka jest samoskładalna, choć widać, że modele mają swoje lata. 6 godzin temu, marek d napisał: Wreszcie jakaś odmiana na forum i to od razu dwa Spitfire + Mustang. Cieszę się bardzo i kibicuję. Dzieki. A co do Mustanga (i Tamijowskich 109ek) to też muszę zwalniać miejsce na Eduardy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 4 godziny temu, HK1885 napisał: A co do Mustanga .. jeżeli garbaty to zostaje tylko Tamiya, albo ICM ostatnio w wydaniu Revella niestety formy bardzo zjechane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Godzinę temu, marek d napisał: .. jeżeli garbaty to zostaje tylko Tamiya, albo ICM ostatnio w wydaniu Revella niestety formy bardzo zjechane. A Accurate nie robił czasem B i C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Tak i chyba jeszcze A, tylko gdzie kupić? Czasem się pojawiają na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Tak z kronikarskiego obowiązku wspominam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 6 Listopada 2022 Autor Share Napisano 6 Listopada 2022 25 minut temu, marek d napisał: Tak i chyba jeszcze A, tylko gdzie kupić? Czasem się pojawiają na allegro. Jak widzisz wczesne Mustangi z AM da się szybko znaleźć, takie wypraski nie giną. A za rok ma być Eduard. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 6 Listopada 2022 Share Napisano 6 Listopada 2022 Tego pierwszego to jeszcze Italieri pakowało. No dość mocno odbiegliśmy od tematu właściwego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2022 Coś tam polepiłem. Parę knefli do środka, tak, żeby całość udawała kokpit. W półtorej godziny (z przerwą na kawę) skleiłem i wyprowadziłem na gotowo obydwa kadłuby. Kleiłem po kawałku na CA zaczynając od grzbietu kadłuba, potem przód przed wiatrochronem, dół kadłuba z tyłu, na końcu przód-dół, który schowa się pod osłoną chłodnicy oleju. Usterzenie potraktowałem Tamiya Extra Thin. CA ma tę zaletę, że działa jednocześnie jako szpachlówka. Szlifowałem papierem 400 na mokro, w ciągu pół minuty po tym, jak klej złapał. Na koniec wygładziłem wszystko tamijowską gąbką 3000. W obydwu skrzydłam postanowiłem zakleić wyloty km-ów czyli to, co w modelu stanowczo mi się nie podobało. Wkleiłem wyciągnięte pręciki z kawałków ramki. Też na tamijowski klej. Potem pójdzie na to surfacer, papier ścierny no i zabawa z wiertłem na sam koniec. Tropikalny Mk.V to będzie ES 276, maszyna, na której latał Sylvan "Sid" Feld w 4 sq. 52 FG, aczkolwiek ja malowanie trochę "udziwnię" bo w temacie US Spitfire'ów w Afryce nie ma nic oczywistego... Kapitalną pomocą jest doskonały artykuł Tomasza Gronczewskiego na pme.org.pl. https://pme.org.pl/2022/11/15/spitfire-mk-vb-trop-52-fg-tunezja-sylvan-feld-eduard-1-48/ I w temacie Spitfire'ów to tyle na dzisiaj. A płynnie przechodząc do Dory... Dotarł do mnie Fw 190D-9 w profipacku Eduarda. W porównaniu z weekendem dodana blaszka, za to powtarzają się dwa malowania - 1 z żółtym ogonem Dortenmanna i Christl Barkhorna. Co ciekawego znalazłem w temacie maszyny Dortenmana to fakt, że malowania z profipacka, weekendu i z oryginalnej edycji modelu są od początku do końca fikcją. Nie zachowały się żadne zdjęcia maszyny 210003. Cóż, mimo wszystko wygląda bardzo ciekawie. Natomiast ciekawą rzecz odkryłem w 18 Seyda - ta Dora miała 2 odcienie RLM 76 bo oprócz późnego na kadłubie jest wcześniejszy na skrzydłach. Wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Uwielbiam ten germański bajzel z końca wojny z malowaniem... 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) 10 godzin temu, HK1885 napisał: Uwielbiam ten germański bajzel z końca wojny z malowaniem... Zdecydowanie tak, te malowania dają duże pole do popisu. Muszę pomyśleć nad tym nowym Eduardem. Obecnie poluje na kalki do niebieskiej 12, tam też się sporo dzieje, bardzo dużo podmalówek i akcji serwisowych widać. Po nowym roku, pewnie wystartuje z warsztatem A co do spitów, też piękne maszyny! Edytowane 13 Grudnia 2022 przez DamianPoltorak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 (edytowane) Świetna robota ze Spitami . Będziesz zostawiał wzmocnienia na skrzydłach od góry w Mk.V? Czekam też na warsztat z Dorą i Gustawem . Edytowane 13 Grudnia 2022 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 47 minut temu, barszczo napisał: Będziesz zostawiał wzmocnienia na skrzydłach od góry w Mk.V? Trzeba będzie bo samolot Felda ich nie miał. 49 minut temu, barszczo napisał: Czekam też na warsztat z Dorą i Gustawem Dora będzie najpierw Tamijowska, a Gustaw poleci na warsztat jak będę miał Spitfire'a IX e. Taki dziki koncept mi strzelił do głowy. 51 minut temu, barszczo napisał: Świetna robota ze Spitami Dziękuję choć póki co dopiero się robią. Spitfire'y i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raptorf22 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 Jest jedno małe zdjęcie maszyny Dortenmanna, ale to dość wąskie zbliżenie na kabinę i trochę numeru bocznego. Gdzieś czytałem w necie że w swoich wspomnieniach opisał po wojnie jak wyglądała ta Dora.. https://www.starduststudios.com/hans-dortenmann.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Świetnie prowadzony wartszat okraszony genialnymi fotografiami. Przewiduję dwie perełki 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 14 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Zamiast Dory najpierw będzie Anton. Kolejny tamijowski klasyk, gotowy do malowania po ponad dwóch latach... Malowanie przewiduję mało wyrafinowane... 17 godzin temu, raptorf22 napisał: Jest jedno małe zdjęcie maszyny Dortenmanna, ale to dość wąskie zbliżenie na kabinę i trochę numeru bocznego. Gdzieś czytałem w necie że w swoich wspomnieniach opisał po wojnie jak wyglądała ta Dora.. Wszystko razem - opis Dortenmanna plus instrukcja z Edka - powinno wystarczyć. 10 godzin temu, kapsel napisał: Świetnie prowadzony wartszat okraszony genialnymi fotografiami. Przewiduję dwie perełki Dzięki za dobre słowo. Perełki może będą trzy... Edytowane 14 Grudnia 2022 przez HK1885 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 3 godziny temu, HK1885 napisał: gotowy do malowania po ponad dwóch latach... Skąd ja to znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 No no no, tureckiego Fw190 chyba jeszcze nie było na forum! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 14 Grudnia 2022 Share Napisano 14 Grudnia 2022 Był już turek, z edka nowego robiony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) Foka Proroka... Edytowane 15 Grudnia 2022 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2022 (edytowane) 11 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: No no no, tureckiego Fw190 chyba jeszcze nie było na forum! Był - TUTAJ . Do "37" jeszcze wrócę, ale z Eduardem. Mam zapas nowych Fok (i nie tylko). 2 godziny temu, zaruk napisał: Foka Proroka... BTW - ktoś ma jakiś ciekawy pomysł na malowanie Sea Blue, żeby nie było nudnie i monotonnie? Edytowane 15 Grudnia 2022 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 Może coś takiego: https://youtu.be/u_OnYGOMaps 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 15 Grudnia 2022 Share Napisano 15 Grudnia 2022 A może Hellcat z Urugwaju? Mistercraft ma kalki do niego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 15 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2022 37 minut temu, Kolekcjoner WP napisał: A może Hellcat z Urugwaju? Zostanę przy Aéronavale jednak. Bardziej chodziło mi o jakiś pomysł na malowanie samolotu kolorem Sea Blue. Myslałem o black basingu plus rozjaśnienia białym i intermediate blue, tak, żeby nie wyszedł jednolity granatowy klocek ze skrzydłami. Tym bardziej, że te Hellcaty mialy już 9 lat i farba w tropikach musiała być spracowana (a Francuzi swoją drogą w specyficzny sposób dbali o powłoki malarskie ). Ale może ktoś ma jakiś pomysł albo fajny link. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi