Skocz do zawartości

Bell P-39Q Airacobra 1/72 AH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Ochom i achom  końca nie ma ale ja się pytam kulturalnie  - co z tą szachownicą?  Będziesz Rochu kupował drugi model dla jednej kalki czy postawisz stosowną stroną do ściany na półce żeby nie było widać?

Edytowane przez abtb
Napisano

Chyba to drugie - tam jest tyle szuwaksów że jak oderwe to do żywego....i tak do ściany...całość zalakierowana tamką semiglosem a ta cholera dobrze trzyma.

Napisano
34 minuty temu, myszaty napisał:

tam jest tyle szuwaksów że jak oderwe to do żywego.

Jak masz drugą kalkomanie to nie musisz nic urywać, wystarczy podziałać papierem ściernym albo

.......... namalować nową.

• Like 1
Napisano
W dniu 20.11.2022 o 10:48, abtb napisał:

czy odwrócona szachownica na prawej stronie kadłuba jest ok? 

4 godziny temu, abtb napisał:

co z tą szachownicą? 

No patrzcie go, jaki zawzięty ten bielszczanin😜🤣, nie odpuści. 

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Tak jak czułem - zlazło do zera :szczerbol:

Nadal wersja do ściany zobowiązuje.16690505623604687537800443717958.thumb.jpg.b45348372fb89da7e5672ef6418c349c.jpg

A i tak będzie do ściany

16690522567331258932556612916978.jpg

Edytowane przez myszaty
  • Sad 2
Napisano

O żesz ty orzechu, aż zęby bolą. Teraz to już musisz zedrzeć  wszystko do lini podziałowych, wyszlifować i wymalować w tym prostokącie wszystko od nowa. Szlifowanie/wygładzanie  tego co jest teraz jest zupełnie bez sensu - po pomalowaniu będą schody i strasznie oczo.....ne to będzie. Na prawo zdzieraj do pionowej lini, w lewo skończ za lukiem, z góry to sie samo wydarło do linii, a z dołu też masz praktycznie do linii. Godzina roboty i będzie wyklepane i wymalowane. Rochu - wierzę w ciebie :super:

Napisano

Dam temu dobrze wyschnąć  i się poprawi.

Mam takie filce na patyczkach porobione i one dość dobrze wygładzają takie kratery.

Tylko że niewygodnie na teoretycznie gotowym modelu.16690527877139027787858165191600.thumb.jpg.db9de9b51af64a83291fb6e84309f741.jpg

Napisano
8 minut temu, abtb napisał:

Ale pod lukiem.......

eee tam, lata 40. i zwykłe ślady użytkowania samolotu z podmalówkami.

• Haha 1
Napisano

Zrób zdjęcie z metra i pokaż.

Na pewno nikt się nie przyczepi bo nic nie będzie widać.

Napisano

Powiedz prawdę, miałeś zrobione 2, jeden z błędem, żeby sprawdzić czy się zorientują. Teraz tylko szybka podmiana do zdjęcia. 😁

• Haha 1
Napisano
Godzinę temu, Wymysl napisał:

A to nie Jak?

No właśnie też się nad tym zastanawiałem

Napisano

Dobra, kto mnie oświeci? Po co są w modelach Army wewnątrz kadłuba takie grube bolce przeważnie po 6 szt.

A, zapomniałbym, myszaty, bardzo podoba mi się Twoja wizja(pomimo wtopy z szachownicą)  tego samolotu, ja jednak chyba jak już to zrobię z kolorową kitą.

Napisano
16 minut temu, jmx62 napisał:

Dobra, kto mnie oświeci? Po co są w modelach Army wewnątrz kadłuba takie grube bolce przeważnie po 6 szt.

Technologiczne - przytrzymuja wypraskę przy rozsuwaniu formy.

Napisano (edytowane)

Dzięki. Czyli przy klejeniu modelu nie mają znaczenia.

A w modelach innych firm tego nie widziałem.

Edytowane przez jmx62
Napisano
5 godzin temu, jmx62 napisał:

Czyli przy klejeniu modelu nie mają znaczenia.

Trzeba usunąć bo zawadzają.

Ale łatwo idzie - nie ma opcji by coś uszkodzić.

• Thanks 1
Napisano
W dniu 21.11.2022 o 18:10, myszaty napisał:

Tak jak czułem - zlazło do zera :szczerbol:

Nadal wersja do ściany zobowiązuje.16690505623604687537800443717958.thumb.jpg.b45348372fb89da7e5672ef6418c349c.jpg

A i tak będzie do ściany

O, i takie podejście to ja szanuję i cenię. Jak mawiał mój znajomy lekarz, w tym fachu cenna jest odwaga i pewna ręka.

Najwiekszą wartość poznawaczą ma eksperyment na żywym organiżmie, a największą satesfakcję daje operacja bez znieczulenia! @zaruk , prawda?

Nie takie rzeczy po pijaku z teściem żeśmy pod Stalingradem operowali...

Amputo w Migu

5Ss6gHc.jpg

Operacja... siedzenia u Lorda Harrego:

RSCN1074.JPG

Ten sam pacjent, chirurgia podbródka:

DSCN1148.JPG

I jeszcze zadnia strona Lorda:

model%252520009.jpg

Pacjenci przeżyli, (twierdzą, że) czują się dobrze.

Michał

😜   :haha:

• Haha 1
Napisano

A że tak spytam skromnie, czemu nie nakleić nowa kalkę na tamtą starą ino dobrze ją okrẹcić? A nie jakieś zdrapywanie.... poco i naco to?

Podoba mi siẹ jak ta galeria ewoluuje w stronę warsztatu 😀  no  i samolocik też taki zgrabny i ładny, nie jak te amerykanskie latajace cysterny 😜 

Pozdrawiam 

Napisano
41 minut temu, alienus napisał:

że tak spytam skromnie, czemu nie nakleić nowa kalkę na tamtą starą ino dobrze ją okrẹcić

Grubość powłok na modelu - kalka + nowy lakier za bardzo się odznaczała - więc była próba zeszlifowania starej szachownicy ale bezbarwny (akryl na wodzie)  zaczął się ciągnąć pod papierem....