myszaty Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Hej! Udało się ukończyć - pierwszy raz vacu - model samolotu szkolno-treningowego Jak-11. Samolot produkowany po wojnie w końcówce lat 40 i początku lat 50 jako samolot przejściowy w szkoleniu pilotów. Oprócz ZSRR produkowany na licencji w Czechosłowacji pod oznaczeniem C-11. Nasze lotnictwo posiadało coś ok. 193 sztuk, z czego 100 była radziecka, a reszta licencyjna. Jedna sztuka wyremontowa stoi w MLP, druga też po remoncie posiada grupa Archeo Krzesiny ( bardziej kolorowa bestyjka). Jeżeli chodzi o sam model : vacu nie jest takie złe - z tym że ma spore uproszczenia i trzeba dobrze zeszlifować elementy przy składaniu by nie wyszły zbyt grubaśne. Na plus : doskonały plastik do obróbki, minus - beznadziejne oszklenie. Kilka fotek mojego ,,vacusia" Edytowane 7 Grudnia 2022 przez myszaty 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Szacun za walkę z materią gdyby nie ta owiewka byłoby idealnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Już ? Całkiem ładnie wygląda, no i pewnie leciutki jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Vieh_san Napisano 7 Grudnia 2022 Share Napisano 7 Grudnia 2022 Widząc materiał źródłowy to muszę przyznać, że jest świetny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2022 59 minut temu, giberes napisał: no i pewnie leciutki jest. A gdzie tam - jak zwykły model - płytka miała ten milimetr grubości i nie było to wogóle wiotkie, skrzydła to nawet zbyt grube w porównaniu z wtryskiem. Jaka 17 będę musiał w wiele mocniej zeszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 Jak wyszedł bardzo dobrze . Jednak z waku da się zrobić bardzo dobry model. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 Świetnie wyszedł ! Szacun za odwagę do vacu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, mig napisał: Jednak z waku da się zrobić bardzo dobry model. Dzięki! Czy on jest bardzo dobry ? Nie wiem, nie odważę sie oceniać własnej roboty Wiem, że mogło by być lepiej...bo wiem co poszło nie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xatrix_pl Napisano 8 Grudnia 2022 Share Napisano 8 Grudnia 2022 Patrząc na zawartość wytłaczanki, to tak się da? Wow, świetna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 8 Grudnia 2022 21 minut temu, xatrix_pl napisał: Patrząc na zawartość wytłaczanki, to tak się da? No zawartość nie rozpieszcza, ale za to można samemu podziubać, co daje niezłą frajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lord_karton Napisano 9 Grudnia 2022 Share Napisano 9 Grudnia 2022 W dniu 7.12.2022 o 22:26, myszaty napisał: Bardzo ładna fotka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
burzatg Napisano 9 Grudnia 2022 Share Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Ładnie sobie poradziłeś z materiałem wyjściowym. Podziwiam za walkę i efekt. W czasach, gdy farbki modelarskie były tylko marzeniem, udało mi się skleić Wilgę z vacu, nawet ją pomalowałem plakatówkami i byłem z niej dumny Teraz nie miałbym odwagi na drugie podejście do tematu. @myszaty Ty to jednak masz w sobie dozę masochizmu. Edytowane 9 Grudnia 2022 przez burzatg 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 9 Grudnia 2022 Share Napisano 9 Grudnia 2022 Ciekawe doświadczenie, podziwiam, że Ci się chciało. Widać ślady walki z liniami podziału. Próbowałeś odtwarzać? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 9 Grudnia 2022 1 godzinę temu, zaruk napisał: Próbowałeś odtwarzać? Delikatnie poprawić - one mają specyficzny kształt idealnego przydrożnego rowu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 9 Grudnia 2022 Share Napisano 9 Grudnia 2022 Kibicowałem od początku, brawo za wygraną walkę z materią. Fajny Jaczek . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberm1 Napisano 12 Grudnia 2022 Share Napisano 12 Grudnia 2022 Respekt !!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 13 Grudnia 2022 Share Napisano 13 Grudnia 2022 Fajny, świetny, bardzo very ładny Aż zapoluję sobie na takiego Wszak mam w magazynie Jaka-17, 18 i Wilgę to 11 trzeba dokupić i może kiedyś się ponownie odważyć ulepić. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 13 Grudnia 2022 8 godzin temu, Artek82 napisał: Aż zapoluję Myśliwych przybywa wprost proporcjonalnie do ilości zwierzyny... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi