myszaty Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Hej! Udało się ukończyć - pierwszy raz vacu - model samolotu szkolno-treningowego Jak-11. Samolot produkowany po wojnie w końcówce lat 40 i początku lat 50 jako samolot przejściowy w szkoleniu pilotów. Oprócz ZSRR produkowany na licencji w Czechosłowacji pod oznaczeniem C-11. Nasze lotnictwo posiadało coś ok. 193 sztuk, z czego 100 była radziecka, a reszta licencyjna. Jedna sztuka wyremontowa stoi w MLP, druga też po remoncie posiada grupa Archeo Krzesiny ( bardziej kolorowa bestyjka). Jeżeli chodzi o sam model : vacu nie jest takie złe - z tym że ma spore uproszczenia i trzeba dobrze zeszlifować elementy przy składaniu by nie wyszły zbyt grubaśne. Na plus : doskonały plastik do obróbki, minus - beznadziejne oszklenie. Kilka fotek mojego ,,vacusia" Edytowane 7 Grudnia 2022 przez myszaty 23 Cytuj
Adamo722 Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 Szacun za walkę z materią gdyby nie ta owiewka byłoby idealnie 1 Cytuj
giberes Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 Już ? Całkiem ładnie wygląda, no i pewnie leciutki jest. 1 Cytuj
Vieh_san Napisano 7 Grudnia 2022 Napisano 7 Grudnia 2022 Widząc materiał źródłowy to muszę przyznać, że jest świetny 1 Cytuj
myszaty Napisano 7 Grudnia 2022 Autor Napisano 7 Grudnia 2022 59 minut temu, giberes napisał: no i pewnie leciutki jest. A gdzie tam - jak zwykły model - płytka miała ten milimetr grubości i nie było to wogóle wiotkie, skrzydła to nawet zbyt grube w porównaniu z wtryskiem. Jaka 17 będę musiał w wiele mocniej zeszlifować. Cytuj
mig Napisano 8 Grudnia 2022 Napisano 8 Grudnia 2022 Jak wyszedł bardzo dobrze . Jednak z waku da się zrobić bardzo dobry model. 1 Cytuj
wuwumaster Napisano 8 Grudnia 2022 Napisano 8 Grudnia 2022 Świetnie wyszedł ! Szacun za odwagę do vacu 1 Cytuj
myszaty Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Napisano 8 Grudnia 2022 Godzinę temu, mig napisał: Jednak z waku da się zrobić bardzo dobry model. Dzięki! Czy on jest bardzo dobry ? Nie wiem, nie odważę sie oceniać własnej roboty Wiem, że mogło by być lepiej...bo wiem co poszło nie tak. Cytuj
xatrix_pl Napisano 8 Grudnia 2022 Napisano 8 Grudnia 2022 Patrząc na zawartość wytłaczanki, to tak się da? Wow, świetna robota Cytuj
myszaty Napisano 8 Grudnia 2022 Autor Napisano 8 Grudnia 2022 21 minut temu, xatrix_pl napisał: Patrząc na zawartość wytłaczanki, to tak się da? No zawartość nie rozpieszcza, ale za to można samemu podziubać, co daje niezłą frajdę. Cytuj
lord_karton Napisano 9 Grudnia 2022 Napisano 9 Grudnia 2022 W dniu 7.12.2022 o 22:26, myszaty napisał: Bardzo ładna fotka 1 Cytuj
burzatg Napisano 9 Grudnia 2022 Napisano 9 Grudnia 2022 (edytowane) Ładnie sobie poradziłeś z materiałem wyjściowym. Podziwiam za walkę i efekt. W czasach, gdy farbki modelarskie były tylko marzeniem, udało mi się skleić Wilgę z vacu, nawet ją pomalowałem plakatówkami i byłem z niej dumny Teraz nie miałbym odwagi na drugie podejście do tematu. @myszaty Ty to jednak masz w sobie dozę masochizmu. Edytowane 9 Grudnia 2022 przez burzatg 1 1 Cytuj
zaruk Napisano 9 Grudnia 2022 Napisano 9 Grudnia 2022 Ciekawe doświadczenie, podziwiam, że Ci się chciało. Widać ślady walki z liniami podziału. Próbowałeś odtwarzać? 1 Cytuj
myszaty Napisano 9 Grudnia 2022 Autor Napisano 9 Grudnia 2022 1 godzinę temu, zaruk napisał: Próbowałeś odtwarzać? Delikatnie poprawić - one mają specyficzny kształt idealnego przydrożnego rowu 1 Cytuj
barszczo Napisano 9 Grudnia 2022 Napisano 9 Grudnia 2022 Kibicowałem od początku, brawo za wygraną walkę z materią. Fajny Jaczek . 1 Cytuj
Artek82 Napisano 13 Grudnia 2022 Napisano 13 Grudnia 2022 Fajny, świetny, bardzo very ładny Aż zapoluję sobie na takiego Wszak mam w magazynie Jaka-17, 18 i Wilgę to 11 trzeba dokupić i może kiedyś się ponownie odważyć ulepić. 1 Cytuj
myszaty Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Napisano 13 Grudnia 2022 8 godzin temu, Artek82 napisał: Aż zapoluję Myśliwych przybywa wprost proporcjonalnie do ilości zwierzyny... . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi