Flachenty Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Inspiracją do zrobienia modelu tego egzemplarza stała się książka wydawnictwa Stratus autorstwa Wojtka Matusiaka "Supermarine Spitfire V: Polish Squadrons over Dieppe" z serii Polish Wings bo nie dość że Vb to jeszcze przerobiony na LF-a z 303-go i na dodatek w paski W modelu użyłem zestawu luf Mastera, tablicy Yahu i elementów drukowanych z projektów Tomka Gronczewskiego. Malowanie zrobiłem od masek przy użyciu lakierów Gunze, Bilmodel i Hataka. Dla urozmaicenia scenki dodałem dwa wózki ze starego zestawu lotniskowego Revella. Docelowo pewnie jeszcze coś dorobię na tej podstawce lub zrobię nową , tą jak na razie traktuję jako tymczasową. Jak zwykle bez wtop się nie obyło ale summa summarum model tego ciekawego wg mnie egzemplarza zasilił moją kolekcję. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Podoba się i świetny temat . Dywizjon 303 jako jedyny w PSP podczas Operacji Overlord miał na wyposażeniu Spitfiry w wersji Mk.V. I było tam dużo ciekawych egzemplarzy, w niektórych przypadkach wyglądających jak hybryda wersji Mk.V i Mk.IX. Mam takiego w planach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Model elegancki, robi wrażenie. Ma parę fajnych smaczków, które odtworzyłeś jak choćby "obwódka" wokół rondli na kadłubie czy przebijające spod pasów litery kodowe. Świetny Spitfajer, gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Fajne pasy, obmalowanie przy kokardach. Ładny bo spit i do tego nasz. Ale to jest kolejny spit, który ma wymalowane wycieki oleju z punktów podpierania płatowca. Co tam miało by i z czego wyciekać to za Boga nie wiem. No chyba, że „cuś” pomieszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 15 minut temu, Luljan napisał: Fajne pasy, obmalowanie przy kokardach. Ładny bo spit i do tego nasz. Ale to jest kolejny spit, który ma wymalowane wycieki oleju z punktów podpierania płatowca. Co tam miało by i z czego wyciekać to za Boga nie wiem. No chyba, że „cuś” pomieszałem. No cóż. Babole muszą być Trochę zasugerowałem się tym zdjęciem ale de facto muszę go jeszcze dobrudzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 23 Grudnia 2022 Share Napisano 23 Grudnia 2022 Hehehe, ja w swojej V tez się jakiś czas temu rozpędziłem, ale się „ jornolem” popatrzyłem i zacieki są, ale nie z tych miejsc. Co by to za hobby było bez baboli? Stary, wiesz ile ludzie kasy na monografie wydają żeby czarować? Warto je robić choćby dla nich, miej serce . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Flachenty Napisano 23 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 23 Grudnia 2022 6 minut temu, Luljan napisał: Hehehe, ja w swojej V tez się jakiś czas temu rozpędziłem, ale się „ jornolem” popatrzyłem i zacieki są, ale nie z tych miejsc. Co by to za hobby było bez baboli? Stary, wiesz ile ludzie kasy na monografie wydają żeby czarować? Warto je robić choćby dla nich, miej serce . Zawsze mogę zrobić tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 14 godzin temu, Luljan napisał: Co tam miało by i z czego wyciekać to za Boga nie wiem. Brud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 Bardzo ładny Spitfire. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Luljan Napisano 24 Grudnia 2022 Share Napisano 24 Grudnia 2022 1 hour ago, RogerM said: 15 hours ago, Luljan said: Co tam miało by i z czego wyciekać to za Boga nie wiem. Brud Nie, nie wydaje mi się. Nie w takich ilościach, nie tak wyglądający. Nie namawiam oczywiście, każdy może sobie tam namalować co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 A ten Spit to była taka prawdziwa LFka czy tylko końcówki ścięte ? Te pojedyncze rury wydechowe by sugerowały, że coś grzebali przy silniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alienus Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 A mi sie bardzo podoba, trawka też super dobra robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Grudnia 2022 Share Napisano 26 Grudnia 2022 Gratulacje fotki tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 W dniu 23.12.2022 o 21:51, Luljan napisał: wycieki oleju z punktów podpierania płatowca. Co tam miało by i z czego wyciekać to za Boga nie wiem No to rozumiem że to co wyciekało wyżej grzecznie omijało punkty podparcia. Modelik jak zawsze klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Chyba nawet dobrze rozumiesz, ale tu to i tak bez znaczenia. Na modelu hardpointy ewidentnie ciekną samodzielnie, a np. dren olejowy silnika, ani kropli. Pewnie da się zasugerować wycieki tak, by te punkty w jakiś sposób też się załapały. W takiej sytuacji będziemy mogli się zastanawiać. W tej mamy merytoryczny błąd w temacie na, skądinąd, bardzo fajnym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Dziękuję, uchroniłeś mnie przed poprawkami kilku modeli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek62 Napisano 27 Grudnia 2022 Share Napisano 27 Grudnia 2022 Fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAREK74 Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Robi wrażenie, bardzo ładny. Nie moje klimaty modelarskie ale koło takich modeli nie można przejść obojętnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 28 Grudnia 2022 Share Napisano 28 Grudnia 2022 Świetne malowanie dość unikatowej wersji "Piątki", przynajmniej w modelarstwie. Chylę czoła za całość. Jest się z czego uczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi