tlb Napisano 30 Grudnia 2022 Share Napisano 30 Grudnia 2022 Witajcie, Mam pytanie, jaki błyszczący lakier polecacie na farby MRP, żeby nie wyżarł/rozpuścił farby? A potem półmat na wykończenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 MRP, Gunze a do wykończenia polecam satynkę z Billmodela, świetny lakier!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 (edytowane) Ten? https://www.mojehobby.pl/products/N030-Gloss-Clear-Gloss.html Czy ten? https://www.mojehobby.pl/products/GX-100-Mr.Color-Super-Clear-III-Gloss.html?ads_details=PMaxWszystko&gclid=CjwKCAiA2L-dBhACEiwAu8Q9YIJuXuyPcoDo_fC4AlN_ryIC32I680C6PnzKsjQMZfV4wmBuee78UhoC9fMQAvD_BwE Edytowane 31 Grudnia 2022 przez tlb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Pytanie co prawda nie do mnie, ale najpopularniejszym wyborem jest https://www.mojehobby.pl/products/Acryl-23ml-X-22-Clear-Gloss.html Tutaj masz dodatkowo w większym słoiczku 23ml. GX-100 odradzałbym, ma opinię agresywnego, chociaż ja nigdy nie miałem z nim problemów. Półmat to https://www.mojehobby.pl/products/X-35-Semi-Gloss-Clear.html albo https://www.mojehobby.pl/products/ALC-311-Clear-Cote-Light-Sheen.html Ten Alclad daje bardzo fajną delikatnie matową powłokę, zwłaszcza na metalikach, ale to wyłącznie jako ostatnia warstwa, bo to nie jest akryl i np washa na nim nie zrobisz. Ogólnie MRP (zakładam, że mówisz o lakierach a nie wodnych) to raczej wytrzymałe farby, jak dobrze wyschną to nie powinny robić problemów. Dużo zależy też od ilości rozcieńczalnika, dlatego ludzie odradzają GX-100 bo sam w sobie jest dość gęsty i trzeba go mocno rozcieńczać. I to właśnie rozcieńczalnik może zareagować z farbą a nie sam lakier bezbarwny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 https://www.mojehobby.pl/products/MRP-048-Super-Clear-Gloss.html Chyba na farby MRP użyje MRP lakieru. Jakiś bezpieczniej mi się wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 29 minut temu, Fixer napisał: GX-100 odradzałbym, ma opinię agresywnego Tak powstają legendy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 9 minut temu, marek d napisał: Tak powstają legendy. Dlatego napisałem, że ja nie miałem z nim nigdy problemów i że to raczej wina dużej ilości rozcieńczalnika. Ale jak ktoś nie ma doświadczenia to może sobie narobić szkód na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 13 minut temu, Fixer napisał: to raczej wina dużej ilości rozcieńczalnika I tak było napisać od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 28 minut temu, marek d napisał: I tak było napisać od razu. Godzinę temu, Fixer napisał: Dużo zależy też od ilości rozcieńczalnika, dlatego ludzie odradzają GX-100 bo sam w sobie jest dość gęsty i trzeba go mocno rozcieńczać. I to właśnie rozcieńczalnik może zareagować z farbą a nie sam lakier bezbarwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Hał, hał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Myślałem, że to zwierzęta mówią ludzkim głosem na Wigilię, ale nie wiedziałem, że na Sylwestra jest odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 11 minut temu, giberes napisał: Myślałem, że to zwierzęta mówią ludzkim głosem na Wigilię, ale nie wiedziałem, że na Sylwestra jest odwrotnie. Uznałem że to najlepsza forma uznania swojego błędu i nie zamieniłem się w zwierzaka. Gratuluję lotności umysłu. Dużo dobrego w Nowym Roku. Odpowiedzi nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Najlepszego, ja zawsze z żarcikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 A propo agresywności GX to mam pewne doświadczenie. Podczas lakierowania GXem przechyliłem za bardzo aerograf i jedna trzecia zbiornika chlupnęła mi na płaską powierzchnię modelu malowanego wcześniej Hatakami Orange. Zostawiłem do całkowitego wyschnięcia (nie wolno niczym dotykać w takich sytuacjach) i nie rozpuściło farby. Po wyschnięciu polakierowałem model jeszcze raz bo to miejsce błyszczało się o wiele bardziej od reszty i jedynie co było widać to wyraźnie grubsza warstwa lakieru. Także z tą agresywnością to legenda, jak się samemu coś nie spapra to niczego nie wyżre, choć zalecałbym delikatne warstwy na farby wodne, a same lakiery Gunze jak dla mnie ścisła czołówka pierwszej ligi jeśli chodzi o samopoziomowanie powierzchni, jej gładkość i przede wszystkim wytrzymałość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 Może faktycznie ten gx. Bo jako podkład gx jest genialny. Kurde, nie wiem, którego użyć... No dobra chodzi o to, że chcę wrócić do budowy Abramsa. podkład już położyłem, na dniach położę może kolor, ale pytam o ten lakier bo chce się pobawić washami, kredkami i takimi bajerami i potrzebuje porządny lakier. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 (edytowane) 44 minuty temu, tlb napisał: Może faktycznie ten gx. Bo jako podkład gx jest genialny. Kurde, nie wiem, którego użyć... No dobra chodzi o to, że chcę wrócić do budowy Abramsa. podkład już położyłem, na dniach położę może kolor, ale pytam o ten lakier bo chce się pobawić washami, kredkami i takimi bajerami i potrzebuje porządny lakier. Wystarczy Tamiya LP półmatowy.Albo połysk jak wolisz.Sam używam jako zabezpieczenie FIGURKI robiąc łosze na kamuflażach.Sprawdzi się i na modelach.Ale ja osobiście wolę półmat.Używam terpentyny do zmywania łosza.A to agresywny rozpuszczalnik.Tamiya LP.znosi go znakomicie.Akrylowy Model master czy Tamiya akryl zwykły potrafi zareagować z terpentyną.A Tamiya LP Pancerna.Niemniej nie wiem jak zachowa się na MRP.Na akrylach Vallejo czy zwykłej tamiya akryl jest ok.Myślę,że po przeschnięciu wcześniej położonej farby na każdą da się kłaść.Ale z umiarem.Trzeba jednak by coś więcej napisać zrobić samemu doświadczenie.Przymierzam się sam do MRP od jakiegoś czasu. Edytowane 31 Grudnia 2022 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 Ale właśnie tamyia (przynajmniej ta w sprayu) reaguje z farbami MRP, dlatego boję się znowu użyć tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 A ja wywrotnie się zapytam, po co lakier błyszczący na MRP? jeżeli pod kalki, to po położeniu daje tak gładką powierzchnię że kalkomanie można kłaść bezpośrednio na farbę. Dodatkowo nie reaguje z chemią do kalek. Przewrotnie też zasugeruje, aby na farby MRP użyć bezbarwnych farb MRP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 Godzinę temu, tlb napisał: Ale właśnie tamyia (przynajmniej ta w sprayu) reaguje z farbami MRP, dlatego boję się znowu użyć tamki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 38 minut temu, Moses napisał: Przewrotnie też zasugeruje, aby na farby MRP użyć bezbarwnych farb MRP I przy tym zostanę. Najbezpieczniej. @_OldMan_ albo ja coś źle interpretuję, albo jest jakiś błąd, albo nie znam japońskiego, bo nie znam. Dlaczego jest pokazane na jednej kombinacji, że można lakiery z akrylami a na drugim, że nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 31 Grudnia 2022 Share Napisano 31 Grudnia 2022 (edytowane) Spójrz na lewy górny prostokąt. Pionowa tabela to basecoat czyli to co pod spodem. Górna to co na wierzchu. Edit: Lakier jest agresywny i ma duży skurcz, dlatego nie jest zalecane kładzenie go na inne rodzaje farb. Edytowane 31 Grudnia 2022 przez _OldMan_ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 31 Grudnia 2022 Autor Share Napisano 31 Grudnia 2022 Sorry, faktycznie łajza że mnie, nie dopatrzyłem. Dzięki za wskazówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel.G Napisano 1 Stycznia 2023 Share Napisano 1 Stycznia 2023 13 godzin temu, tlb napisał: I przy tym zostanę. Najbezpieczniej. Dobry wybór, też stosuję ale jak będziesz miał okazję kupić ten satin od Billmodela to zachęcam, spróbowałem i jestem bardzo zadowolony, daje bardzo gładką powierzchnię i jest już rozcieńczony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi