Jarekk Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Udało mi się szczęśliwie dotrzeć do końca mojego pierwszego warsztatu w 1/700. Inna bajka niż 72 czy 35. Łatwo nie było, praktycznie cały czas lupa na nosie. Model Aoshimy z 1994 roku z dużymi uproszczeniami i błędami. Dodatki bardzo się przydały (Shelfoddity, Five Stars) . Model nie jest doskonały, ale kolejny będzie lepszy. Podziękowania dla blacman, Dana Kaplana i Grzegorza Nowaka za okazaną pomoc. 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Te samoloty jakieś takie nie wyrazne. Wash by się im przydał. No i w kolorze okrętu a powinny być ciemniejsze? Ogólnie kawał dobrej roboty choć jak dla mnie brak komiksów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 Wash na samolotach w 1/700? Dziękuję, postoję. Ta ciemna zieleń z okrętu to standardowy kolor lotnictwa IJN. Są w tym samym kolorze. Jakość tak wyszły na kilku zdjęciach jaśniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Zajrzałem do kilku pudełek. Mydła z aoshimy mają linie wgłębne. Nowiutkie przezroczyste z Fujimi chyba też. Najnowsza ramka z Amagi aoshimy też ma wgłębne. Namiastka linii podziału jest, więc co to za problem zapuścić jakiegoś brązowego washa, żeby nie było że CZARNY dla kartoniarzy? Mam nadzieję, że nie uraziłem. Niedługo sam będę robił lotniskowca CesarstFa, to będziesz miał okazję odpłacić pięknym za nadobne. Tym bardziej że jedna trzydziesta modelarza jakim jestem raczej nie zrobi detalu i nie przyłoży do planów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Bardzo efektowny model, zwracający uwagę niezwykłym kamuflażem. Pobrudzony z wyczuciem, choć w sposób widoczny. Malcolma Wrighta przyjaciołom bym nie polecał - paszteciarz jakich mało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 Pola ryżowe fajne model też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, socjo1 napisał: Malcolma Wrighta przyjaciołom bym nie polecał - paszteciarz jakich mało! Książka bardzo mi się podoba jako przewodnik po barwie japońskiej floty i jej grup lotniczych. Zdaję sobie sprawę z jej ułomności. Co w zamian w języku zrozumiałym dla ludzi? Grupa lotnicza lotniskowca Taiyo z pierwszej połowy 1942 roku? Masz pomysł gdzie to szukać? W książce jest. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 (edytowane) 12 minut temu, Jarekk napisał: Książka bardzo mi się podoba jako przewodnik po barwie japońskiej floty i jej grup lotniczych. Zdaję sobie sprawę z jej ułomności. Co w zamian w języku zrozumiałym dla ludzi? W temacie sushi nie wypowiem się, bo się na tej materii nie znam - mam nadzieję, że któryś z Kolegów Ci pomoże i odpowie na to pytanie. Może zresztą akurat miałeś szczęście i facet akurat tutaj błysnął? Ja akurat mam nieprzyjemność na półce mieć jego zakalca na temat "Royal Navy od niszczyciela w dół". Niestety koleś regularnie smaży kolejne pasztety które sa bałamutne, kłamliwe i edytorsko wręcz odpychająco niechlujne. Jego metoda tworzenia kolorówek - profili jest taka, że maluje "co słonko widziało", albo wręcz mu się przyśniło. Konfrontacja z innymi publikacjami, fotografiami wypada miażdżąco dla pana Malcolma. Trochę jest o tym w necie - na recenzjach na Amazonie, na modelwarships. Ktoś, siedzący w temacie mi kiedyś pisał, że kolejne jego dziełka niestety nie odbiegają od schematu. Zresztą, może się wypowie. Edytowane 6 Stycznia 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 1 godzinę temu, Jarekk napisał: Wash na samolotach w 1/700? Dziękuję, postoję Znaczy, że co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 Czytałem o jego barwie RN. Jak nie ma zdjęć, lub są słabe to puszczał wodze fantazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 3 minuty temu, chudyhunter napisał: Znaczy, że co? Nie podejmuję się. Wyjdzie "cukierkowa" zabawka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 6 Stycznia 2023 Share Napisano 6 Stycznia 2023 19 minut temu, Jarekk napisał: Czytałem o jego barwie RN. Jak nie ma zdjęć, lub są słabe to puszczał wodze fantazji. To na dzień dobry i na przystawkę. Ale już dajmy mu spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 6 Stycznia 2023 2 godziny temu, Lipa napisał: Mam nadzieję, że nie uraziłem. Niedługo sam będę robił lotniskowca CesarstFa, to będziesz miał okazję odpłacić pięknym za nadobne. Tym bardziej że jedna trzydziesta modelarza jakim jestem raczej nie zrobi detalu i nie przyłoży do planów. Zdecydowanie NIE. W 700 te linie podziału to jak bruzdy po pługu. Po doświadczeniach w pancerce 35, co chwile muszę włączać hamulec washowy. Za to bardzo zwracam uwagę na plany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Poprawiłeś KSZydełko widzę, ZUCH. Osobiście staram się celować gdzieś pomiędzy smutnym jak dupa węża die castem, choćby i przyłożonym do planów ze wszystkich stron, a komiksowymi stateczkiem z hiszpańskich katalogów. Pozwala to łączyć oba światy w coś z nieco wieksza dozą efektu ŁAŁ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mikemc Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Fajna miniatura. Widać włożony w nią trud. Gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2023 12 godzin temu, Szydercza Gała napisał: Poprawiłeś KSZydełko widzę, ZUCH. Osobiście staram się celować gdzieś pomiędzy smutnym jak dupa węża die castem, choćby i przyłożonym do planów ze wszystkich stron, a komiksowymi stateczkiem z hiszpańskich katalogów. Pozwala to łączyć oba światy w coś z nieco wieksza dozą efektu ŁAŁ Poprawiłem ze wstydu. To mamy podobny cel. Tylko jest on w miarę łatwy do osiągnięcia w 35, no może w 72. Jak pisałem w 700 to mój pierwszy model. Łatwo przedobrzyć i model będzie wyglądał jak zabawka. W kolejnych lotniskowcach będę się poprawiał w washu. Co do planów to jestem z innej sekcji. Może nie musi, ale powinien leżeć w planach. Widziałeś pudełkowo wykonane Taiyo, Unyo lub Chuyo? Daleko im do oryginałów, malarstwem ich nie poprawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikolaj75 Napisano 7 Stycznia 2023 Share Napisano 7 Stycznia 2023 Ło rany, jakoś w ogóle mi nie pasowałeś do działu okrętowego. Ładny model w niezwykłym wręcz lądowym kamuflażu. Podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 Jeszcze niedawno i ja tak myślałem. Ale skoro się ma kolekcję samolotów morskich IJN, to czemu nie lotniskowiec? Mają swój urok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 Już nas tu nie czaruj a uchyl rOMbka tajemnicy jaki będzie następny. Uderzasz dalej w pola ryżowe czy dokonasz Szarej Zdrady na wczesne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 8 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2023 (edytowane) Miedzy kolejną pancerką w 35, te dwa "szaraki" zajmują miejsce w domowym doku. Pierwszy i właściwie ostatni z rodziny Otaka. Muszę się jeszcze podszkolić przed wielką szóstką. Edytowane 8 Stycznia 2023 przez Jarekk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 8 Stycznia 2023 Share Napisano 8 Stycznia 2023 (edytowane) 55 minut temu, Jarekk napisał: Miedzy kolejną pancerką w 35, te dwa "szaraki" zajmują miejsce w domowym doku. Pierwszy i właściwie ostatni z rodziny Otaka. Muszę się jeszcze podszkolić przed wielką szóstką. Przecieraj szlaki! https://gifimage.net/wp-content/uploads/2017/12/jewish-gif.gif Ja będę uderzał w TłustOM Ku**e z końca wojny. Także TEN. Edytowane 8 Stycznia 2023 przez Lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 9 Stycznia 2023 Share Napisano 9 Stycznia 2023 jak na 700 to bardzo fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi