barszczo Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Jako że prace przy rumuńskim Gustawie powoli zbliżają się do końca, a wena jak na razie mnie nie opuszcza, rozgrzebuję kolejny zestaw który bardzo długo czekał na swoją kolej. Ponownie Eduard i dobrze wszystkim znany Spitfire Mk.IXe, edycja pierwsza, wypraski wzorcowe: Zdjęcie boxartu z sieci, bo model w walce o miejsce w składziku przepakowałem w bardziej płaskie pudełko po jakimś overtrees'ie: Model powstanie w wersji LF.IXe, a otrzyma malowanie samolotu z dywizjonu 318 PSP, na którym latał Zdzisław Uchwat: W sumie ciekawy samolot. Wersja LF ze skrzydłem E, ale z mniejszym sterem kierunku. Dość mocno zmęczony więc można poszaleć, a jako wisienka czerwony kołpak z frontu włoskiego. Z dodatków lufy Mastera i kalki z wydawnictwa Kagero: 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Mhmm.... Cycki, Spitfire... Czegóż mężczyzna może chcieć więcej. Z ciekawością pooglądam, trochę Edwardów u mnie leży. Fajne malowanie z Kagero (Cartograf!), w zestawie nic ciekawego nie ma, nawet czeskich nalepek nie dali. Działaj, szlej z męczeniem powierzchni, zapowiada się świetny efekt. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boch Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Ulala. Doskonale . Będę z przyjemnością obserwował prace nad Spitkiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) why not żebym ja miał taką wenę i czas Edytowane 21 Stycznia 2023 przez Bengal 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 3 godziny temu, HK1885 napisał: Mhmm.... Cycki, Spitfire... Czegóż mężczyzna może chcieć więcej. Może jakieś alko? 2 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 9 godzin temu, HK1885 napisał: Fajne malowanie z Kagero (Cartograf!), w zestawie nic ciekawego nie ma, nawet czeskich nalepek nie dali. To pewnie dlatego, że zestaw nosi tytuł "Polish Spitfires" Będę regularnie obserwował, bo mam w planach dokładnie takiego Spita w tym samym malowaniu i z wykorzystaniem tych samych kalkomanii 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) Godzinę temu, Krzysiek B napisał: To pewnie dlatego, że zestaw nosi tytuł "Polish Spitfires" Miałem na myśli zestaw ten zestaw. A "Polish Spitfires" Kagero mam. Plus kilka innych. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) A to sorry, tego zestawu nie mam i nie wiem co jest w środku Ja swojego będę robił z XVItki z tego duala Edytowane 22 Stycznia 2023 przez Krzysiek B 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr2498 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Też kiedyś zrobiłem ten model z tego samego zestawu (model edka + kalki tyle, że z Exito) Czekam na Twoje efekty 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 2 godziny temu, Krzysiek B napisał: A to sorry, tego zestawu nie mam i nie wiem co jest w środku Dokładnie to samo co u ciebie, Mk.XVI to Mk.IX z licencyjnym silnikiem Packard Merlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Tak, wiem. Te same ramki D, E, F i G. Kiedyś porównywałem to sobie z czeskim Weekendem, a istnienie tego ProfiPacka jakoś mi umknęło i po prostu nie wiedziałem jakie w środku są kalki i do jakich malowań. Sprawdziłem przed chwilą i faktycznie pod tym względem trochę wieje nudą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 22 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 22 Stycznia 2023 8 godzin temu, Krzysiek B napisał: Kiedyś porównywałem to sobie z czeskim Weekendem, a istnienie tego ProfiPacka jakoś mi umknęło i po prostu nie wiedziałem jakie w środku są kalki i do jakich malowań. Sprawdziłem przed chwilą i faktycznie pod tym względem trochę wieje nudą Tu się zgodzę, najfajniejszy jest Duńczyk którego kiedyś sobie zrobię. A tymczasem dołożone kilka drucików, wywiercone kilka otworków i kokpit gotowy na malunki: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 (edytowane) No proszę. I już leci. Bardzo dobrze. 36 minut temu, barszczo napisał: najfajniejszy jest Duńczyk Gdybym musiał ograniczać się do zestawowych kalek robiłbym chyba żymskiego. Ale mam całą kupę kalek do Spitfajerów. Więc nie muszę. Edytowane 22 Stycznia 2023 przez HK1885 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 22 Stycznia 2023 Share Napisano 22 Stycznia 2023 Super pomysł - Polak, spit i cycki! Obserwuję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 27 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2023 (edytowane) Skromnie do przodu, zagruntowana szoferka: Edytowane 27 Stycznia 2023 przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Może jakis lepszy spitfirolog wytłumaczy czy maszyny 318 miały kamery foto? Podobno to był dywizjon mysliwsko-rozpoznawczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2023 39 minut temu, Maxy napisał: czy maszyny 318 miały kamery foto? Analizując zdjęcia można zauważyć że niektóre dziewiątki mają zamontowane kamery. W luku za kabiną pilota widać otwory na obiektyw, choć wygląda to na polowe samoróbki - każdy inny. Co do konkretów, to może Gonzo wie coś więcej, a tutaj dwie przykładowe fotki: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Tez chcę zrobić Spita z 318. Chodzi o to że jak była kamera to był i luk z drugiej strony kadłuba. Okienko raz jest a raz nie ma jak nie ma misji rozpoznawczej, wtedy jest pełny trójkolorowy rondel. Czyli typowy Spit IX z 318 do niskiego rozpoznania to kamera patrząca w bok i luk do jej obsługi. Chyba nie było kamer patrzących pionowo w dół ale czy były zestawy kamer w doczepianych zbiornikach paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 318 latał zasadniczo na 3 rodzaje zadań: korygowanie ognia artylerii, rozpoznanie wzrokowe i rozpoznanie fotograficzne właśnie. Nie wszystkie samoloty miały kamery, jak była potrzeba to leciał taki, który miał. W jednostce na pewno były Mk. V z aparatami pionowymi, Mk. IX też wydaje mi się, że widziałem, ale nie pamiętam gdzie, więc nie na 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Malowanki kokpitowe zakończone. Jeszcze tablica, fotel, pasy, parę obić i zamykamy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Aleś go Pan utytłał... Fajnie wygląda. Ciągnij go do przodu. Galeria w przyszłym tygodniu? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 Godzinę temu, HK1885 napisał: Galeria w przyszłym tygodniu? Jak w przyszłym, jak w tym? Fajna fleja, lubię takie (o samolotach piszę). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego 2023 Autor Share Napisano 1 Lutego 2023 19 godzin temu, HK1885 napisał: Aleś go Pan utytłał... Fajnie wygląda. Oryginał na zewnątrz był mocno zmęczony, uznałem że w środku nie było lepiej 18 godzin temu, zaruk napisał: Jak w przyszłym, jak w tym? W tym tygodniu galeria wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 4 Lutego 2023 Autor Share Napisano 4 Lutego 2023 Z tą galerią wnętrza to mnie trochę poniosło, doszło raptem trochę obić. Może jutro poskładam wszystko do kupy: 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eldiabllo Napisano 5 Lutego 2023 Share Napisano 5 Lutego 2023 Spitfire Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi