Marudek Napisano 24 Stycznia 2023 Share Napisano 24 Stycznia 2023 Hej, Przymierzam się do budowy Anakondy w skali 1:32. Mam już plany z Modelarza i wycinankę GPMu. Dzięki pomocy kolegi Czesio mam też trochę zdjęć śmigłowca o numerze 0813. Ale szczerze mówiąc do tak dużego modelu przydało by się jeszcze trochę zdjęć - szczególnie zakamarków kokpitu i przedziału transportowego. No i wszelkich luków... Jeśli macie jakieś materiały, którymi zechcielibyście się podzielić to będę wdzięczy za wszelką pomoc Byćmoże wkrótce wstawię pierwsze zdjęcia z budowy :wink: Pozdro, Marudek 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 24 Stycznia 2023 Share Napisano 24 Stycznia 2023 42 minuty temu, Marudek napisał: Ale szczerze mówiąc do tak dużego modelu przydało by się jeszcze trochę zdjęć Tylko się określ który model robisz i z jakiego okresu, bo z tego co pamiętam, co dostawa to była inna konfiguracja... Modelik będzie efektowny Mam zrobioną tą z GPMu z lekkimi modyfikacjami i malowaniem biało-czerwonym. Niestety, jest po małym przyziemieniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Hej, Od Czesia dostałem walkaround tego śmigłowca: I chyba będę się trzymał "KAŚKI" 0813, bo dotąd nie udało mi się znaleźć lepszego walkaroundu (no może poza jednym - ale to śmigłowiec TOPR). Mam jeszcze kilka fotek "SIŁACZA" 0906, ale nie ma w nim zbyt wielu ujęć detali... Potrzebuję fotki: 1. kół podwozia 2. kokpitu - w szczególności przetłoczeń i perforacji blach okalających konsolę radia i podpierającej tablicę przyrządów. I tego co widoczne jest przez małe szybki w dolnej części dziobu. 3. Tablicy przyrządów i konsoli przełączników nad głowami pilotów (najlepiej z czytelnymi napisami do zrobienia kalek) Znając Twój warsztat - na pewno budowałeś swój model w oparciu o konkretne kwity. Więc jeśli masz jeszcze coś z tego i chciałbyś mnie poratować, to będę bardzo zobowiązany Pozdro, Marudek Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Marudek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) Będę śledził z zainteresowaniem Twoje działania. W-3 to mój ulubiony śmigłowiec. Fotkami Cię nie wspomogę ale był taki czas że znałem ten śmigłowiec od strony technicznej. Jeśli mnie pamięć nie zawiedzie a moja wiedza się przyda to chętnie pomogę. Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Endrju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2023 Hej Endju, No pewnie, że przyda się Twoja wiedza Co prawda pisałem o fotkach, ale książka serwisowa albo katalog części lub w ogóle jakiekolwiek rysunki poza tymi które mam z Modelarza - byłyby nieocenioną pomocą. Jeśli masz coś takiego to bardzo proszę o udostępnienie, a jeśli nie to liczę na Twoje cenne uwagi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 W temacie dokumentów nie pomogę Ci. Swoją przygodę z W-3 i lotnictwem zakończyłem bardzo dawno. Ponad 20 lat temu. Zostało tylko to co w głowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bart207skw Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 zasiadam do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Very ciekawa idea kibicuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Dobra, trochę fotek Kaśki 0813 znalazłem oraz bliźniaczej 0815 Podwozie główne 0813 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2023 Wow! Właśnie o to chodziło Czy masz tego więcej? Czy mógłbyś mi to udostępnić np z dysku google albo przesłać mailem? Z góry bardzo dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 Kolejny projekt?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 25 Stycznia 2023 A jak! Życie byłoby smutne jedynie z kilkoma rozgrzebami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 (edytowane) No to znalazłem swoje miejsce, siadam wygodnie w fotelu, zapinam pasy i..... Sokół to cale moje życie , tak tak Mi-8/17 też Edytowane 25 Stycznia 2023 przez Adamsky 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 25 Stycznia 2023 Share Napisano 25 Stycznia 2023 2 godziny temu, Marudek napisał: Czy mógłbyś mi to udostępnić np z dysku google albo przesłać mailem? Jak mówił Jurek Kiler: pomyślimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2023 Hej Adamsky! Super, że też tu zajrzałeś. Ostatnio oglądałem Twoją relację ze zmagań z różnymi wersjami W-3. I przyznam szczerze - planuję skopiować Twoją podłogę części ładunkowej pokazaną na stronie 5 Twojego wątku Poza rysunkiem z Aeroplana, na którym pokazano rozmieszczenie zbiorników - Twoje opracowanie to najlepsze odniesienie jakie dotąd znalazłem. Fakturę antypoślizgową planuję odwzorować jakimś drobno-ziarnistym papierem ściernym. A wczoraj narysowałem takie maski Wkrótce będę rysował kalki z wszelkimi napisami eksploatacyjnymi jakie wypatrzę na walkaround'zie kolegi Czesia 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Stycznia 2023 Super Moderator Share Napisano 27 Stycznia 2023 Witam. Marudek, nie wiem czy sie przyda, ale zamieszczę ten film. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 27 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2023 Hej, No pewnie, że się przyda Co prawda robię odrobinę starszą wersję ale na pewno wypatrzę coś przydatnego Wielkie dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 Marudek mógłbyś podać z którego numeru Modelarza masz te plany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamsky Napisano 28 Stycznia 2023 Share Napisano 28 Stycznia 2023 W dniu 27.01.2023 o 07:43, Marudek napisał: Hej Adamsky! Super, że też tu zajrzałeś. Ostatnio oglądałem Twoją relację ze zmagań z różnymi wersjami W-3. I przyznam szczerze - planuję skopiować Twoją podłogę części ładunkowej pokazaną na stronie 5 Twojego wątku Poza rysunkiem z Aeroplana, na którym pokazano rozmieszczenie zbiorników - Twoje opracowanie to najlepsze odniesienie jakie dotąd znalazłem. Fakturę antypoślizgową planuję odwzorować jakimś drobno-ziarnistym papierem ściernym. A wczoraj narysowałem takie maski Wkrótce będę rysował kalki z wszelkimi napisami eksploatacyjnymi jakie wypatrzę na walkaround'zie kolegi Czesia Jak coś śmiało pisz , pytaj etc etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 (edytowane) Hej, jmx62 - mam te plany. Jak kupiłem ten numer Modelarza to marzyło mi się zbudowanie modelu tego śmiglaka. Wówczas myślałem o skali 1:72. Niestety wtedy byłem na to za cienki... ale teraz może się uda Zabrałem się z budowę. Zacząłem od zrobienia dwóch małych kopyt na których wytermoformowałem dziubek Sokoła i dach kabiny pilotów. Ale później zauważyłem, że daszek jest do poprawy ponieważ nie ma właściwego kąta natarcia. Dlatego odpowiednio doszlifowałem kopyto i zrobiłem nowe wytłoczki. No i teraz przedni segment zaczął nabierać kształtów. Otwory pod okienka wytnę jak już cała bryła będzie względnie gotowa. Początkowo myślałem, żeby nosek zrobić z litego plastiku, ale ostatecznie posłużył on za kopyto. Plastik jest lżejszy niż ołów, a właśnie śrut ołowiany planuję upchnąć w wytermoformowanym dziobie. Następny będzie przedział transportowy: C.D.N. Edytowane 30 Stycznia 2023 przez Marudek 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Patrzę i trzymam kciuki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Łoo Panie, widzę że tu kawał poważnego Modelarstwa powstaje ; choć to nie moje klimaty to również będę podpatrywał (i się uczył). POWODZENIA !!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sławekb Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Fajna robota....a w jakiej skali są plany Sokoła w tym MODELARZU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 31 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2023 Hej, Przeważają rysunki w skali 1:25, ale są też w 1:50, 1:10 i poglądowe bez zachowania skali. Mam już rozrysowaną podłogę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzegorz Stróżek Napisano 1 Lutego 2023 Share Napisano 1 Lutego 2023 Cześć Rysunek bardzo ładny, ale... W środku pewne elementy nie są w osi symetrii kadłuba i są przesunięte, patrząc w kierunku lotu o ~ 1,8mm w prawo. To są wymiary dla1/32. A teraz szczegóły od przodu - konsola pomiędzy fotelami ~12mm szerokości z wcięciem - fotele ~ 14 mm szerokości - przejście między kokpitem, a kabiną tranportową ~15,15 mm szerokości - tylne wejście (właz) do belki ogonowej ~ 21x15,8 I taka rada starego dziada - Ne sugeruj się rysunkami, ale zdjęciami. pzdr Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi