rObO87 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Dla pewności: na pewno opłaci mi się wydać te 150 zł na ten aero co polecił reggy? Jak by to działało, gdybym tymczasowo stosował napompowaną dętką z koła samochodowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 rObO87 a po co tak kombinowac ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Tez kiedys prubowalem z dedka ale nie radze. Jak juz to opona samochodowa. Dedka jest z ciekiej gumy co sie strasznie latw rozciaga i dlug bedziesz pompowal taka dedke. Ja zrobilem kompresor z agregatu i sam go sobie bardzo chwale. Moim zdaniem nie ma sensu wydawac 300 zl na kompresor MAR ktory moze pracowac tylko 10min. Lepiej pokombinowac i zrobic cos podobnego do tego mojego: viewtopic.php?t=12046&start=30 a jezeli masz juz kompresor to kupic taki reduktor jaki ja mam: http://www.allegro.pl/item653098679_manometr_reduktor_cisnienia_promocja.html Do ktorego (na ostatnim zdjeciu widac ze) podpiolem mala przejsciowke na 1/8cala a na to nakrecilem ta koncowke jaka ma aero. Przed kupnem aero MAR rozwaz to co ja napisalem. Ja na kompresor wydalem ok 130-150zl a moge pracowac bez ograniczen czasowych. Mam tam dwie butle (razem ok7l) ktore pompuje do 4barow (wlacza przy 3barach) a na reduktoze ustawiam cisnienie 2,5bara. Agregat jest mocny, nawet bardzo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 rObO87 a po co tak kombinowac ?? Nie znam się na pneumatyce itd. Czyli między kompresor a aero podpinam reduktor, ustawiam to ciśnienie na 2.5 i tyle? Jakieś końcówki jeszcze potrzebne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 rObO87 to robisz kompresor z agregatu od lodówki ?? Ja bede nie długo robił tyle , że bez reduktora . Przy jakim ciśnieu malować "psikawką" ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Kompresor już mam, widać go na poprzedniej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Watpie czy zrobisz kopresor z lodówki bez reduktora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzelu Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Ja zasilam piwatę właśnie lodówkowcem, bez reduktora, rolę zbiornika wyrównawczego i jednocześnie odolejacza pełni 5L butla po mineralnej. Kompresor -> wężyk -> filtr paliwa od PF 126 -> wężyk -> butla -> wężyk -> aerograf. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 rObO87 ale ty pewnie tan wczesniejszy kompresor masz tak jak ja. Ja tez mam taki duzy i ma dwa manometry bo jeden pokazuje cisnienie wyjsciowe. Jezeli jednak u ciebie jest inaczej to ja bym proponowal kupic ci reduktor i podpiac do tamtego kompresora. Zaoszczedzisz czas i pieniadze a kompresor lodowkowy zrobisz jak bedzie ci potrzebny bo reduktor bedziesz juz mial... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek14 Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Chce sobie kupić "psikawkę" , przy jakim cisnieniu nia malujecie ?? 1,8 - 2 bar-y bedzie dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 zalezy jaka masz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
......................... Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Nie wiem skąd ta teza że kompresor MAR-a może pracować 10 minut, celowo skrajnie przejaskrawiłeś aby nadać dramatyzmu sytuacji. Znam pozytywne opinie bardzo wielu użytkowników. Znam też bardzo wielu którzy przeszli z lodówkowców na MAR-a i byli bardzo zadowoleni nowym komfortem pracy. Oczywiście nie jest to wypasiony sprzęt ale zwróć uwagę, że komresory Italeri, Revella, Tamiyi sa znacznie droższe. A teraz pytanie, jaki to model trzeba by malować, żeby kompresor musiał chodzić non-stop ponad 30 minut ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Ja mam MAR 2000 i zdarzało się, że chodził 40 minut i ani nie wybuchł, ani nic, działa jak nowy. Aktualnie robi się do niego zbiornik wyrównawczy. Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
footribe Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Chodzi mi ogolnie o to ze jest glosny i szybko moze sie przegrzac ale to jest tylko moja opinia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afruch Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Ja mam MAR 2000 i zdarzało się, że chodził 40 minut i ani nie wybuchł, ani nic, działa jak nowy. Tomek A farby Ci wystarczyło na tyle psikania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 21 Czerwca 2009 Share Napisano 21 Czerwca 2009 Nie wiem czy jest aż tak głośny, maluję zazwyczaj po nocach,a w pokoju obok śpi brat, który ma 4 lata. Masz rację co do grzania, nie dało się dotknąć radiatora u góry, ale wyłącznik termiczny milczał. Farbę dolewałem Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Kurde jezstem zielony w temacie o aerografach, nic nie wiem, NIC, chcialbym żeby mi ktoś WSZYTSKO co sie da na temat nich wytłumaczył, bo chciałbym moze niedługo coś zkupic;):( Np. co to znaczy ze jest on dwufunkcyjny, jaka dysza jest najwieksza? jaka dysza do jakiej skali? jak myc zeby nie popsuc(to jest najgorsze chyba) no i w ogóle wszystko, wszytsko!;) Dzięki, pozdro;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Hejmo Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Payo wydał nowy poradnik o aerografach, koszt jakieś 30zł a znajdziesz wiele odpowiedzi na Twoje pytania, serdecznie polecam Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 22 Czerwca 2009 Share Napisano 22 Czerwca 2009 Większość odpowiedzi znajdziesz tu: viewtopic.php?t=5871 i tu: viewtopic.php?t=5934 Polecam nieskromnie :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=9&przedm=266727&kateg=596321 a czy taki aerograf na poczatek jest dobry? nie za skomplikowany? bo ten EW to za drogi troche;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 To samo, a taniej: http://www.allegro.pl/item659348682_profesjonalny_aerograf_tg_130_0_3mm_sklep_lodz.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek_6_6_6 Napisano 23 Czerwca 2009 Share Napisano 23 Czerwca 2009 No rzeczywiscie, nie to ze mialbym akurat z tej strony kupowac co ja podałem, ale tak chciałem zapytac czy bedzie dobry dla mnie(poczatkujacego, nigdy nie bawilem sie aerografem, nawet w rece nie miałem;P) i może sie na tego z allegro skusze;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Panowie, pomocy! Mój aero przestał malować. Mam taką najtańszą bezfirmówkę, zbiornik dolny, jednoakcyjny, napędzany z puszki. Od jakiegoś czasu wydmu:bip:e samo powietrze, farba (humbrol), nie ważne jak rozcieńczona, zostaje w zbiorniku. Ciśnienie jest ok (nowa puszka), dysza też wydaje się drożna (po wlaniu do niej farbki bezpośrednio przelatuje na drugą stronę). Wsadziłem go do rozcieńczalnika i spróbuję go dokładnie umyć, ale może ktoś z was wie gdzie leży problem? Z góry dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erykko Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 To samo, a taniej:http://www.allegro.pl/item659348682_profesjonalny_aerograf_tg_130_0_3mm_sklep_lodz.html reggy wiesz gdzie mogę dostać do niego dyszę? Kiedyś mi go poleciłeś i takowy zakupiłem, jednak jestem mało delikatny i gwint ukręciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 1 Lipca 2009 Share Napisano 1 Lipca 2009 Tutaj na przykład: http://martola.com.pl/oferta/pl2524/skala_n/a Poszukaj też po innych zwykłych modelarskich, często mają na stanie. Tylko trzeba zadać pytanie, czy opłaca się to kupować, czy lepiej od razu odłożyć na nowy sprzęt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi