Skocz do zawartości

Aerograf

Piots

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Raczej nie, ten kompresor jest bez zbiornika.

Bez zbiornika będzie non stop pracował, co może być uciążliwe.

Znacznie lepiej kupić za te same albo mniejsze pieniądze AS-186, z małym zbiorniczkiem.

Mylisz się bo ten samoczynnie się wyłącza.

Mylisz się bo ten samoczynnie się wyłącza.

Miałem na myśli to, że będzie pracował non-stop gdy aerograf będzie pracował.

A o to Tobie chodziło. Mi to w ogóle nie przeszkadza. Przecież nie maluję aerografem non stop.

Na początek dobry, ale ten aerograf to podróba japońskiej Iwaty. Łatwo go uszkodzić niż wspomnianą wyżej Ultrę. Można bardzo szybo ukręcić gwint dyszy, trzeba go całego rozkładać do czyszczenia, ma słabe gumowe uszczelki, które szybko się zużywają, więc dozbieraj troszkę więcej kasy i kup Ultrę.

Po rocznej przygodzie z modelarstwem powoli rozmyślam nad przesiadką z pedzli na aero i tutaj proszę o podpowiedz. Interesowałby mnie jakiś w miare dobry zestawik do 300 zł. Czy da rade kupic cos w miare sensownego w tym przedziale ?

Zależy czy chcesz się zająć tym dłużej, czy tylko na próbę. Jak na dłużej i chcesz mieć coś porządnego to np. coś z Harder & Steenbeck . Jeżeli coś na próbę, to z firmy MAR (ja pracowałem przez 4 lata na modelu EW770, obecnie nie produkowany, albo produkowany pod innymi literkami ogólnie coś jak pIwata)

Za aerograf ULTRA 2w1 zapłacisz gdzieś 350-360 zeta. Kompresor - ok. 300-350 np. model AS186 z butlą 3l - w miarę cichy, używam od ok. roku i póki co ok.

Zwykła podróbka japońskiej Iwaty czyli chińska pseudoiwata ( piwata). Podobny model, jak ten który wcześniej zauważyłeś na allegro.pl. Poza tym film jest sprzed 4 lat,a sam opowiadający o tym aerografie mówi, że mu się dysza w nim skrzywiła, przy czym pokazuje na skrzywioną...osłonę dyszy.

ja mam tego http://www.mojehobby.pl/products/Aerograf-AD-7704-0-2mm-dysza-0-3mm.html nie mam porównania bo to jest mój pierwszy aerograf do niego mam kompresor aeolian pixie używka, w sumie wydałem razem z chemią i wężykiem 250 zł i jak na razie spełnia swoją funkcję (nauki posługiwania się aerografem) całkiem nieźle. trudno go czyścic ale da się to przeskoczyc.

Bardzo dobry wybór. Jest lepszy od 7704 bo ma regulację wydajności powietrza.

Dyszę i iglicę 0,2 mm traktuj jako zapasową. Nie baw się w ich przekładanie bo różnica w malowaniu jest niewielka, a uszczelka pod dyszą jest praktycznie jednorazowa, nie mówiąc o łatwym zerwaniu gwintu.

Wiesz, to mi przypomina urządzanie łazienki w latach 80. ub. wieku. Jedni kładli kafelki. Inni mówili a po co wydawać tyle kasy, pomaluję olejną. Po dwóch latach, farba się łuszczy, to położę boazerię, będzie jak w fińskiej łaźni. Po kolejnych dwóch latach zrywali boazerię i kładli jednak kafelki.

Podobnie Ty. Jeśli na poważnie chcesz malować aero, to masz do wyboru albo kupić kompresor teraz, albo próbować różne ersatze (chyba tak sie to pisze) i dopiero po wyrzuceniu w błoto iluś kasy - na końcu kupić kompresor.

Nie chcę się reklamować, bo jeszcze nie wiem, ale być może będę sprzedawał używany (za 100 zł) kompresor MAR-3000. Ciągle nie mam jednak czasu by go wypróbować, czy na pewno jest dobry.

Popieram przedmówców, lepiej chwilę dłużej poczekać i odłożyć na coś lepszego i sam tak właśnie robię i kompresor będzie dopiero na święta, ale będę miał spokój, że później będzie to chodziło.

Nie na daremno ktoś wymyślił powiedzenie: "pazerny traci zawsze dwa razy" ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.