kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Zabieram się za kolejny model. Wybór padł na Hellcata z Eduarda w skali 1/48. Zawsze podobał mi się ten samolot i w końcu trzeba zbudować jego miniaturę na półkę :). Za dzieciaka zrobiłem w 1/72 z firmy Novo i był malowany emaliami Modelak . Z dodatków planuję wykorzystać kalki 3D Edurada, a malowanie oczywiście pudełkowe. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Swoją weekendową siedemdwójkę wspominam bardzo miło, więc jeśli Edek zrobił to samo tylko większe to czeka Cię fajny model wyzwaniem może być jednolite ciemne malowanie, ale patrząc po Ławoczkinie poradzisz sobie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 17 minut temu, jachud3 napisał: Swoją weekendową siedemdwójkę wspominam bardzo miło, więc jeśli Edek zrobił to samo tylko większe to czeka Cię fajny model wyzwaniem może być jednolite ciemne malowanie, ale patrząc po Ławoczkinie poradzisz sobie Damy radę z malowaniem przy Waszej pomocy, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 No to patrzę. Coś mi się zdaje że po Złośnicy też rozgrzebię Hellcata, a może hurtem oba . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 W instrukcji kolor kokpitu to Gunze C 27, a ja mam takie kolorki na stanie. Czy któryś z nich się nada ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 H58 i będzie dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MacW Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 A może samolot por. Edwarda Olszewskiego? Polacy rzadko latali na Hellcat'ach, warto. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 2 godziny temu, kowal76 napisał: Damy radę z malowaniem przy Waszej pomocy, dzięki Przepraszam, ale nie mogę obiecać, że przyjadę. Niemniej chętnie popatrzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Samolot z nad Pacyfiku- Hellcat i Corsair, to dwa najpiękniejsze samoloty „stamtąd” (no może jeszcze ZERO ). Po Twoim Ła spodziewam sie Łał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 14 minut temu, zaruk napisał: Przepraszam, ale nie mogę obiecać, że przyjadę. Niemniej chętnie popatrzę. Chodziło mi o ewentualne podpowiedzi na warsztacie, co do malowania oczywiście 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Godzinę temu, barszczo napisał: H58 i będzie dobrze . Nie będzie. @kowal76ma widzę słoiczek z "nową" formułą, gdzie kolor z nazwy "Interior Green" to tak naprawdę Zinc Chromate Yellow. Kiedyś też się naciąłem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DamianPoltorak Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Popieram kolegę @jachud3, zobacz sobie u mnie na pierwszej stronie warsztatu z Mustangami, masz porównanie tego koloru do Interior Green od AK, czy AMMO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Faktycznie, ta H 58 będzie chyba zbyt intensywana do kokpitu. Wydaje mi się, że ta Hataka Fs 34151 będzie chyba bardziej odpowiednia ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HK1885 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 12 minut temu, kowal76 napisał: Faktycznie, ta H 58 będzie chyba zbyt intensywana do kokpitu. Wydaje mi się, że ta Hataka Fs 34151 będzie chyba bardziej odpowiednia ?. Według BRITMODELLER ANA 611 czyli dokładnie FS 34151. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 3 godziny temu, jachud3 napisał: Nie będzie. @kowal76ma widzę słoiczek z "nową" formułą, gdzie kolor z nazwy "Interior Green" to tak naprawdę Zinc Chromate Yellow. Kiedyś też się naciąłem. No tak, nowych Gunze już nie kupuję. Stara, której jeszcze mam zapasy, była OK . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek K Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 7 minut temu, barszczo napisał: No tak, nowych Gunze już nie kupuję. Stara, której jeszcze mam zapasy, była OK . https://agtom.eu/mrcolor-gunze-c/357154-mrcolor-c-351-zinc-chromate-type-i-fs-34151.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Dzisiaj powycinałem główne części i niektóre już skleiłem. Lufy działek nawierciłem i wkleiłem w połówki skrzydeł. Na częściach są takie cieniutkie nadlewki i prawie każdą z nich trzeba przejechać papierem ściernym. Widać zresztą, że model ten odbiega wykonaniem od najnowszych Eduardów. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 Zamówiłem sobie jeszcze żywiczne koła do tego modelu :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolf24 Napisano 5 Marca 2023 Share Napisano 5 Marca 2023 Model sam w sobie jest bardzo fajny, kleiłem go lata temu i jakiś większych problemów ze spasowaniem nie miałem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 5 Marca 2023 Autor Share Napisano 5 Marca 2023 4 minuty temu, rudolf24 napisał: Model sam w sobie jest bardzo fajny, kleiłem go lata temu i jakiś większych problemów ze spasowaniem nie miałem Fajny, dzięki za info 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 W dniu 5.03.2023 o 09:09, kowal76 napisał: ...Za dzieciaka zrobiłem w 1/72 z firmy Novo i był malowany emaliami Modelak... Ja robiłem Hellera i nawet coś mi zostało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Marca 2023 Autor Share Napisano 7 Marca 2023 Mam pytanie do obeznanych kolegów w temacie Hellcata, co do wnęk podwozia, goleni i felg. W instrukcji jest wskazany biały, ale patrząc na modele w necie, widzę że są malowane w kolorze kamuflażu ?. Zdjęcia oryginału nie mogę znalezć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 12 minut temu, kowal76 napisał: Zdjęcia oryginału nie mogę znalezć. https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234949757-grumman-f6f-hellcat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 7 Marca 2023 Share Napisano 7 Marca 2023 Kamuflaż trójkolorowy - wnęki, golenie białe Kamuflaż jednobarwny - wnęki, golenie dark sea blue 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Marca 2023 Autor Share Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) 19 minut temu, _OldMan_ napisał: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234949757-grumman-f6f-hellcat/ Chodziło mi o zdjęcie maszyny z malowania pudełkowego - Leo Bob Mc Cuddin VF-20 USS Enterprise. Ale dzięki przyda się Edytowane 7 Marca 2023 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi