GreGG24 Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Kontynuując obrany przeze mnie kierunek, czyli modele samolotów i pojazdów użytkowanych przez pomniejsze państwa Osi, nie mogłem pominąć używanych przez lotnictwo rumuńskie brytyjskich Huraganów, zwłaszcza, że miałem w zanadrzu nie zbudowany jeszcze model Arma Hobby. Co do samego modelu, składa się doskonale. Malowałem farbami Tamiya, kalkomanie dostarczył nieoceniony Mr Decal. Można się pastwić, zwłaszcza, że nie uniknąłem kilku baboli, a samo odwzorowanie okopceń post factum również nie jest powodem do dumy. Natomiast całkiem nieźle wyszły mi reflektory, na których testowałem zakupiony dopiero co pisak Molotov. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 30 Marca 2023 Share Napisano 30 Marca 2023 Śmigło będzie do wymiany na de Havilland . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Fajny kolorystycznie. Wiesz może, jakie było uzasadnienie do malowania spodu na czarno - biało? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Podoba mi się. Fajnie stonowany taki wyszedł. Żółty super. 18 minut temu, zaruk napisał: Fajny kolorystycznie. Wiesz może, jakie było uzasadnienie do malowania spodu na czarno - biało? Brytole tak malowali w pewnym okresie spody swoich samolotów. Uniwersalne kamo na dzień i na noc ;) Pewnie taki dostarczyli. Poniżej przykład na Spicie Edytowane 31 Marca 2023 przez panDespota 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Godzinę temu, panDespota napisał: Uniwersalne kamo na dzień i na noc Co za wygoda. Dzięki za oświecenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 2 minuty temu, zaruk napisał: Co za wygoda. Dzięki za oświecenie. W żadnej mądrej książce tego nie przeczytałem, tylko na internecie, tak że to taka luźna wrzuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 31 minut temu, panDespota napisał: tylko na internecie, Ten ma swoje uroki. Ale to tylko nazwa, nie funkcja, gdy chodzi o kamuflaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 2 godziny temu, panDespota napisał: Podoba mi się. Fajnie stonowany taki wyszedł. Żółty super. Brytole tak malowali w pewnym okresie spody swoich samolotów. Uniwersalne kamo na dzień i na noc ;) Pewnie taki dostarczyli. Poniżej przykład na Spicie Zapewne tak samo jak Huragany dostarczone do Finlandii - też z fabrycznym kamuflażem, w tym spód biało-czarno-srebrny, jak tu . Tak u rumuna jak i fińczyka użytkownik będący po stronie Osi dodał przyjęte po danej stronie mocy oznaczenia frontu wschodniego -> żółte akcenty. Rumuński Hurri się podoba Reflektory też ładne Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Mnie również się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 (edytowane) Nie podoba mi się bardzo mocny i jednostajny wash. Także to, co się dzieje przy ogonie jeśli chodzi o brud. Że to silnik tak rzygał olejem na stateczniki? Spod kółka ogonowego tak szło na górę pionowego statecznika? Nie potrafię sobie tutaj stworzyć historyjki. Wygląda to jak po prostu niedotarty wash. Spód kadłuba za płatem też wygląda na niedopieszczony, choćby szczerzy się ku nam jama skurczowa. Podoba mi się generalna koncepcja (rumuńskie zawsze na propsie!) i cała reszta. Czarno-biały (lub alu?) spód to chyba raczej rodzaj systemu szybkiej identyfikacji (?). Edytowane 31 Marca 2023 przez socjo1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 Czyż nie napisałem tego wcześniej w sposób klarowny i jednoznaczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 31 Marca 2023 Share Napisano 31 Marca 2023 3 minuty temu, greatgonzo napisał: Czyż nie napisałem tego wcześniej w sposób klarowny i jednoznaczny? Bez dwóch zdań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 (edytowane) 9 godzin temu, greatgonzo napisał: Czyż nie napisałem tego wcześniej w sposób klarowny i jednoznaczny? Oj Wodzu, jakże wysoka ta góra, z której przemawiasz do nas, prostych Indian... (z sympatią ) Edytowane 1 Kwietnia 2023 przez socjo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 1 Kwietnia 2023 Share Napisano 1 Kwietnia 2023 Bardzo ładny model.Duży plus za tematykę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 1 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2023 23 godziny temu, socjo1 napisał: Nie podoba mi się bardzo mocny i jednostajny wash. Także to, co się dzieje przy ogonie jeśli chodzi o brud. Że to silnik tak rzygał olejem na stateczniki? Spod kółka ogonowego tak szło na górę pionowego statecznika? Nie potrafię sobie tutaj stworzyć historyjki. Wygląda to jak po prostu niedotarty wash. Spód kadłuba za płatem też wygląda na niedopieszczony, choćby szczerzy się ku nam jama skurczowa. Podoba mi się generalna koncepcja (rumuńskie zawsze na propsie!) i cała reszta. Czarno-biały (lub alu?) spód to chyba raczej rodzaj systemu szybkiej identyfikacji (?). Zgadzam się, nie dotarłem washa, zauważyłem niestety już po położeniu matowego finiszu. Ten odcinek za płatem mogłem nieco lepiej dopracować. Dlatego napisałem, że nie ustrzegłem się kilku baboli. Wrzucę za chwilę IAR-81, może się spodoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi