Adams M1A1 Napisano 28 Września 2016 Share Napisano 28 Września 2016 A to zależy od farbki ja malując ModelMasterem nie używam żadnych podkładów, i się to trzyma plastiku . Musisz spróbować.Pozdrawiam M1A1(HA) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 Pytanie czy do malowania pędzlem trzeba kłaść podkład to jest jednak dodatkowa warstwa ???To nałożysz ze 2 dodatkowe warstwy aby równomiernie pokryć plastik. Poza tym musisz zadać sobie pytanie, czy należysz do tej grupy 3% utalentowanych modelarzy którzy bez podkładu potrafią wykryć wszystkie wady wykonywanego modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 29 Września 2016 Share Napisano 29 Września 2016 Pytanie czy do malowania pędzlem trzeba kłaść podkład to jest jednak dodatkowa warstwa ??? Nie trzeba ale warto Np. to: https://exito.sklep.pl/pl/p/MR.HOBBY-B515-Mr.-Surfacer-1200-w-sprayu/4879 https://exito.sklep.pl/pl/p/TAMIYA-87064-Fine-Surface-Primer-L-Light-Gray-w-sprayu/11265 https://exito.sklep.pl/pl/p/GW-62-02-80-Citadel-Hobby-Chaos-Black-Spray-NEurope/32038 lub bardziej "budżetowo" jakiś samochodowy podkład (może być do zderzaków) Motip, Duplicolor itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evan Napisano 30 Października 2021 Share Napisano 30 Października 2021 Dobry wieczór Wszystkim! Nic nowego. Kolejny nawrócony po ponad 20 latach sklejacz modeli plastikowych zwraca się do Was z prośbą o pomoc. Temat dawno nie ruszany jak widzę ale jeszcze nie przysechł, więc pozwolę sobie na odświeżenie go. Zapytam wprost – jakie obecnie farby akrylowe do malowanie pędzlem polecacie? Oraz jakie konkretnie pędzle (producent, rodzaj, rozmiary) polecacie? Dodam, że chodzi o malowanie modeli pojazdów pancernych. Jakich konkretnie oraz w jakiej skali (1/72, 1/35) tego sam jeszcze nie wiem. Póki co robię rekonesans. Narzędzia oraz podstawową chemię – zgodnie z tym co piszą w internecie – mam już chyba skompletowaną. Tak mi się przynajmniej wydaje. Bardzo proszę o wyrozumiałość i pomoc w zakupach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Jako, że Testors/Model Master poszedł w niebyt szukam najbliższego odpowiednika tego rozcieńczalnika Model Master 50496 universal Acrylic Thinner bardzo dobrze mi się sprawdzał do wszelkich błotnych farb. A może gdzieś jest karta techniczna i można samemu namieszać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Smokepsv napisał: Jako, że Testors/Model Master poszedł w niebyt szukam najbliższego odpowiednika tego rozcieńczalnika Model Master 50496 universal Acrylic Thinner bardzo dobrze mi się sprawdzał do wszelkich błotnych farb. A może gdzieś jest karta techniczna i można samemu namieszać? To używaj ego rozcieńczalnika od Pactry.Dział tak samo.Na akryle Model Mastera.To to samo.Mam używam i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 14 Kwietnia 2022 Share Napisano 14 Kwietnia 2022 Do pactry i hataki blue leje tamkę x20a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fatis Napisano 17 Lutego 2024 Share Napisano 17 Lutego 2024 Szybkie pytanko. Najczęściej używam Hataki seria B z dodatkiem thinnera od AK. Zauważyłem że ta kombinacja daje mi bardzo dobre efekty. Maluję czasem pare mniejszych elementów jednym kolorem i z czasem dorobiona farba (mała ilość bardzo) powoli gęstnieje co powoduje że może być widoczny pędzel na modelu. Jak sobie z tym radzicie. Na chłopski rozum dodanie znów thinnera spowoduje że może zmienić się lekko kolor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi