Kon_Bar Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Po nierównej walce z materiałem udało mi się zbudować kolejny model prezentujący bardziej cywilizowaną twarz maszyny bojowej - Hellcat-a "bez munduru". W 1955 George Kreitzberg zakupił ten egzemplarz i przebudował go początkowo na samolot agro (opryskiwacz pól) a następnie na samolot pożarniczy. Każdy ze zbiorników zawierał ponad 1100 litrów środka gaśniczego więc w sumie nie był to zły wynik! Niestety samoloty (bo były dwa takie Hellcaty) nie zrobiły zawrotnej kariery - coś tam było jednak nie tak z położeniem zbiorników i dokładnym celowaniem. Cóż - taka rola pionierów Koniec gadania - czas na fotki Nie mogło też zabraknąć zdjęcia z młodszym i mniejszym bratem Wildcatem (ten był tylko opryskiwaczem, choć miał za sobą jakąś próbę gaszenia pożarów) Cała moja kolekcja maszyn Grumman-a wygląda tak (od lewej: opryskiwacz, opryskiwacz / pożarniczy i pożarniczy ) 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Brawo za pomysł i robotę. Hellcat wygląda świetnie, a rodzinka uroczo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Świetnie poradziłeś sobie z żółtymi powierzchniami, monotonii za grosz. Bardzo udana praca, podoba mi się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 24 Września 2023 Share Napisano 24 Września 2023 Ciekawa koncepcja i piękne wykonanie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 25 Września 2023 Share Napisano 25 Września 2023 Bardzo ładnie wygląda w tym żółtym malowaniu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 27 Września 2023 Share Napisano 27 Września 2023 Zacny Hellcat, taki kolorowy. Na bal karnawałowy mógłby wlecieć z przytupem Plus za wykonanie, no i ciekawe malowanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 2 Października 2023 Share Napisano 2 Października 2023 W dniu 24.09.2023 o 21:04, Kon_Bar napisał: Cała moja kolekcja maszyn Grumman-a wygląda tak (od lewej: opryskiwacz, opryskiwacz / pożarniczy i pożarniczy Genialna familiada 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Października 2023 Share Napisano 3 Października 2023 Widziałem na żywo, fajnie się prezentuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Października 2023 Autor Share Napisano 3 Października 2023 Teraz, rymulus napisał: Widziałem na żywo, fajnie się prezentuje. i jakoś się nie spotkaliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 3 Października 2023 Share Napisano 3 Października 2023 7 minut temu, Kon_Bar napisał: i jakoś się nie spotkaliśmy Żeby się spotkać trzeba się znać choć z widzenia. W przeciwnym razie jest to nieco skomplikowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 3 Października 2023 Share Napisano 3 Października 2023 Sliczne i oryginalne! Bardzo podoba mi się też idea galerii - grupówek. Mam tylko pytanie, kędy on psikał co miał psikać, bom nie dojrzał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Października 2023 Autor Share Napisano 3 Października 2023 25 minut temu, rymulus napisał: Żeby się spotkać trzeba się znać choć z widzenia. W przeciwnym razie jest to nieco skomplikowane. ee tam… z innymi się udawało podeślę fotkę na PW na następny raz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 3 Października 2023 Autor Share Napisano 3 Października 2023 9 godzin temu, socjo1 napisał: Sliczne i oryginalne! Bardzo podoba mi się też idea galerii - grupówek. Mam tylko pytanie, kędy on psikał co miał psikać, bom nie dojrzał. Początkowo, gdy był samolotem rolniczym psikał dyszami pod skrzydłami. Tu zostały z nich tylko dziury w skrzydłach W wersji gaśniczej lał ze zbiorników przez wylewy na dole zbiorników (takie pudełka pod zbiornikiem) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi