Xmen Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 2 minuty temu, RogerM napisał: A ja poważnie odpowiedziałem, zapytaj właściciela firmy na jakich planach się opierał projektując model, to do Niego właściwie jest to pytanie. Możesz też zapytać autorów kilku tomów "Polskich Konstrukcji Lotniczych"... A jak nurtuje Cię ten temat to dla ułatwienia pomiń w mojej poprzedniej wypowiedzi słowo plany i skup się tylko na zdjęciach. No i widzisz.Jak się chce to można. Muszę z kumplem pogadać czy pożyczy odpowiedni tom Polskich Konstrukcji Lotniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Do narzekających, popatrzcie na najnowszy F35 Italeri. Narzekacie na Suma, Biesa itp?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 32 minuty temu, India napisał: Do narzekających, popatrzcie na najnowszy F35 Italeri. Narzekacie na Suma, Biesa itp?? Mam dla Ciebie tę samą propozycję co dla Kolegi powyżej - popatrz na model Suma AoT, a później na zdjęcia, zmienisz definicję słowa "narzekać". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca (edytowane) 9 godzin temu, RogerM napisał: Ubytki lakieru to najmniejszy problem, popatrz na szerokość kadłuba na wysokości kabiny i jego przejście w rejon osłony tylnego strzelca, a później na zdjęcia samolotu i plany. ...i samą osłonę Edytowane 2 Czerwca przez Soris 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 1 godzinę temu, India napisał: Do narzekających, popatrzcie na najnowszy F35 Italeri. Narzekacie na Suma, Biesa itp?? Nie za bardzo rozumiem tej logiki. Chodzi o to, że jak popatrzę na F35 to Sum zrobi się dobry? A z drugiej strony na F35 też narzekają. Będziesz też go bronił, że dobrze, że jest jaki jest? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Czerwca Autor Share Napisano 2 Czerwca Fajnie było popatrzeć na żywo na te modele. Czy łopaty w SM nie były ciut za mocno ugięte ? Sprawiają wrażenie, że element mocujący nie wytrzymuje i już ugiął się pod ciężarem łopaty ... A może się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca (edytowane) Nie no tak było, łopaty wirnika gdy się rozkręcały odbijały się lekko od belki ogonowej co pozwalało im ostatecznie uzyskać odpowiedni wznios, a potem już było z górki... Edytowane 2 Czerwca przez arhtus 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Łooo faktycznie, wyglądają jakby ... zwiędły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 1 minutę temu, jmx62 napisał: Łooo faktycznie, wyglądają jakby ... zwiędły. Ciepło było... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Czerwca Autor Share Napisano 2 Czerwca 2 minuty temu, mirage3 napisał: Ciepło było... I tego się boję w żywicach ... Jedem Żubr ( od Choroszego ) już u mnie rozjechał się na podwoziu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca (edytowane) Ja się naigrywam trochę, ale naprawdę nie rozumiem Gościa. Ma umiejętności , chęci, no i chyba technikalnia do takich projektów, a odwala taką manianę i nie chodzi mi o opadające łopaty (bo to wiadomo technologia), ale ogólnie o jakieś merytoryczne podejście do tematu. Edytowane 2 Czerwca przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 28 minut temu, kopernik napisał: Fajnie było popatrzeć na żywo na te modele. Czy łopaty w SM nie były ciut za mocno ugięte ? Sprawiają wrażenie, że element mocujący nie wytrzymuje i już ugiął się pod ciężarem łopaty ... A może się mylę Widziałem i było mi żal. Głównie wykonawcy. Model prezentował się całkiem fajnie, malowanie ładne tylko te łopaty... W 32-ce można było pomyśleć o otworze na pręt mosiężny - nowe drukarki potrafią już wykonywać długie otwory o średnicy 0,3- 0,4 mm więc można było dać 1mm (jest gdzie) i wsunąć pręty. Obecny wygląd łopat dyskwalifikuje model (niestety) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca Łopaty to chyba najmniejszy problem tych modeli, raczej każdy jakieś małe wiertełka ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 28 minut temu, arhtus napisał: Łopaty to chyba najmniejszy problem tych modeli, raczej każdy jakieś małe wiertełka ma Tu musiałbyś wywiercić kilkanaście cm w wąskiej łopacie - nie trywializujmy takiego zadania. Ja bym nie dał rady. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca (edytowane) Tylko te łopaty załamały się na odcinku od piasty do łopaty "własciwej" i to by się dało bezproblemowo ogarnąć. Same łopaty na zdjeciu trzymają jako taki "poziom", choć faktycznie ciekawe, co by się działo z tymi łopatami dalej, po takim wzmocnieniu tego na pierwszy rzut oka najsłąbszego elementu. Edytowane 2 Czerwca przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 2 Czerwca Share Napisano 2 Czerwca 2 godziny temu, kopernik napisał: O Fak... tycznie! Jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Ale to chyba dlatego, że łaziłem tam z okiem w aparacie i dużym kadrowaniem. Pamiętam taki artykuł (chyba z Mini Repliki) o żywicznym modelu śmigłowca Mi-14 i właśnie było wspomniane o tym, że łopaty klapły z upływem czasu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 15 godzin temu, arhtus napisał: Ja się naigrywam trochę, ale naprawdę nie rozumiem Gościa. Ma umiejętności , chęci, no i chyba technikalnia do takich projektów, a odwala taką manianę i nie chodzi mi o opadające łopaty (bo to wiadomo technologia), ale ogólnie o jakieś merytoryczne podejście do tematu. To znak naszych czasów kiedy każdy może być producentem 3D. Dawniej się krytykowało każdy milimetr różnicy, a teraz bierze się kartonówkę i przerysowuje. Dlaczego? Bo risercz to żmudna i czasochłonna praca. Komu by się chciało skoro można skopiować gniota, a kasa będzie taka sama. Tu, na tym forum ludzie robią projekty z identycznym efektem i nikt nawet nie zwróci na to uwagi. To po co robić lepiej. Proszę, błędy chyba identyczne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca Godzinę temu, TM48 napisał: Dawniej się krytykowało każdy milimetr różnicy, a teraz bierze się kartonówkę i przerysowuje. Dlaczego? Bo wrażliwość odbiorców jest taka jaka jest. Może przy skopiowaniu projektu "Małego Modelarza" z lat sześćdziesiątych by się odezwała? Jest miejsce na rynku dla takich jak Lukgraph i takich jak p.Walczak. Dla Tamiyi i dla Muzikanta. Tak jak dla Dacii i Lexusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 8 minut temu, letalin napisał: Jest miejsce na rynku dla takich jak Lukgraph i takich jak p.Walczak. Dla Tamiyi i dla Muzikanta. Tak jak dla Dacii i Lexusa. Tego nie neguję. Irytuje mnie jednak wszechobecny i ogarniający nas bylejacyzm i nie chodzi mi tylko o modelarstwo. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca Nie irytuj sie . To po prostu towar nie dla Ciebie, czy dla mnie. A poza tym popatrz na to z drugiej strony: Jesli mozesz mniejszym kosztem pracy osiagnac ten sam cel, czyli sprzedac maksymalnie duzo (slyszalem, ze na zestawy p.Walczaka czeka sie dosc dlugo) to czy nie jest to racjonalny i adekwatny do warunkow model biznesowy dla jednoosobowej firmy zajmujacej sie projektowaniem, produkcja i sprzedaza? Ja kilka razy zarzekalem sie, ze nic od Muzikanta juz nie kupie, bo Cmelak mnie rozwalil, ale jeszcze bardziej tragicznego Bobcata jednak kupilem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 6 godzin temu, TM48 napisał: To znak naszych czasów kiedy każdy może być producentem 3D. Dawniej się krytykowało każdy milimetr różnicy, a teraz bierze się kartonówkę i przerysowuje. Dlaczego? Bo risercz to żmudna i czasochłonna praca. Komu by się chciało skoro można skopiować gniota, a kasa będzie taka sama. Tu, na tym forum ludzie robią projekty z identycznym efektem i nikt nawet nie zwróci na to uwagi. To po co robić lepiej. Proszę, błędy chyba identyczne. Mam wrażenie, że ten Sum z kartonu ma lepszą "szklarnię" niż omawiane tutaj dzieło Jak pisał @RogerM tam jest "skopana" cała góra kadłuba- od rejonu za okapotowaniem silnika po stanowisko strzelca, a i to, prawdopodobnie, nie wszystkie błędy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 38 minut temu, Soris napisał: Mam wrażenie, że ten Sum z kartonu ma lepszą "szklarnię" niż omawiane tutaj dzieło Mam podobne odczucia, ten papierowy model jest jakiś taki bardziej kształtny (czytaj: przypominający Suma). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 1 godzinę temu, RogerM napisał: Mam podobne odczucia, ten papierowy model jest jakiś taki bardziej kształtny (czytaj: przypominający Suma). Sto razy bardziej przypominający suma to jest zabytkowy model vaku z Miniplastu. Jednego nie mogę pojąć w kwestii AOT, niezły warsztat i możliwości, podpowiedzi z lewa i prawa, a wszystko to jak krew w piach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 3 Czerwca Share Napisano 3 Czerwca 8 minut temu, barszczo napisał: podpowiedzi z lewa a autor podpowiedzi zlewa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artek82 Napisano 12 Czerwca Share Napisano 12 Czerwca Zmaterializował się RWD-6 Prototyp w skali 1/32 w budowie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi