TM48 Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca 4 minuty temu, krzy65siek napisał: To jest totalna bzdura - model kartonowy nie jest żadną kopią, jest nowym opracowaniem i autorowi tego opracowania przysługują prawa autorskie. Jest pomniejszeniem kształtu więc jest kopią. Nigdzie nie napisałem, że autor opracowania nie ma praw do tego. 7 minut temu, krzy65siek napisał: Inna sprawa, że o ile to nie jest rzeczywiście ksero modelu, a tylko opracowanie na podstawie, to żadnego naruszenia praw autorskich niema. Model 3D jest nowym opracowaniem na podstawie innego modelu. A jednak zrozumiałeś. Po co więc ten wtręt o bzdurze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 19 Czerwca Share Napisano 19 Czerwca 2 minuty temu, TM48 napisał: Jest pomniejszeniem kształtu więc jest kopią. Nigdzie nie napisałem, że autor opracowania nie ma praw do tego. A jednak zrozumiałeś. Po co więc ten wtręt o bzdurze? Po pierwsze, nie jest kopią. Kopia to coś co przypomina oryginał 1:1. Po drugie, z Twojej pierwotnej wypowiedzi wynikało, że prawa autorskie autora modelu kartonowego nie są chronione (tj. można ją swobodnie kopiować), bo wykonał "kopię". I to jest bzdura. Dopowiadając i klarując - kształt P.11c czy Mustanga jest objęty ochroną praw autorskich. Przy czym wydaje mi się, że należy traktować samolot jako dzieło zbiorowe - wtedy okres ochrony wynosi 70 lat od daty pierwszego udostępnienia (czyli pewnie prezentacji publicznej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Sierpnia Autor Share Napisano 7 Sierpnia Może kogoś interesują te produkcje. Skończony RWD i początek prac nad Krukiem. Iskra podobno się robi ... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DobreMzimu Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia 11 godzin temu, kopernik napisał: Może kogoś interesują te produkcje. Skończony RWD i początek prac nad Krukiem. Iskra podobno się robi ... Witaj Kopernik, Jak wygląda szkło w RWD? Czy można prosić o jakieś zbliżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia 11 godzin temu, kopernik napisał: i początek prac nad Krukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Godzinę temu, abtb napisał: A co to za radość? Czyżbyś był zainteresowany? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia Godzinę temu, Grzes napisał: Czyżbyś był zainteresowany? O panie! Toż to legenda (jak dla mnie). Kiedyś skleiłem z MM to teraz chcę mieć z, hmm .....żywicy? A niech nawet. Grunt że będzie. Oby tylko nie był jakiś "zmęczony" życiem jak ten SM-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 8 Sierpnia Share Napisano 8 Sierpnia 2 godziny temu, abtb napisał: Oby tylko nie był jakiś "zmęczony" życiem jak ten SM-1 On nie był zmęczony życiem, on był wręcz zwiędły... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Września Autor Share Napisano 2 Września W dniu 8.08.2024 o 13:00, abtb napisał: O panie! Toż to legenda (jak dla mnie). Kiedyś skleiłem z MM to teraz chcę mieć z, hmm .....żywicy? A niech nawet. Grunt że będzie. Oby tylko nie był jakiś "zmęczony" życiem jak ten SM-1 Na razie nie wygląda na zmęczonego ... podobno próbny montaż . https://www.facebook.com/groups/1439713163102113 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Września Autor Share Napisano 5 Września Kruk już w sprzedaży. Zdjęcia ze str Modelarstwo XXI wieku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Września Autor Share Napisano 13 Września Gotowy Kruk 1:32. Można się znęcać. Zdjęcie ( jest więcej ) ze str https://www.facebook.com/groups/1439713163102113 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 13 Września Share Napisano 13 Września Wygląda OK, ale znowu te śmigło… NIe wiem co to powoduje - widać, że autor się stara, chociaż nie wnikam w merytorykę, warsztat projektowanie w 3D ma opanowany. Czy to naprawdę trudno zobaczyć na zdjęciach jak powinno wyglądać śmigło? Nawet wiki pokazuje jaka jest zasada działania. A tu śmigła powykręcane we wszystkie możliwe sposoby za wyjątkiem tego prawidłowego… I dlaczego na wydruku popychacze zaworów są takie pogięte?? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 13 Września Share Napisano 13 Września Tak sprawdziłem na szybko w sieci - powinno wyglądać tak: Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że łopaty ze śmigła obracającego się w lewo (patrząc od przodu) zamontowano w śmigle obracającym się w prawo (patrząc od przodu). Generalnie zasada jest taka, że kąt natarcia łopaty zmniejsza się im dalej od piasty śmigła się go mierzy. Czyli jak np. popatrzymy od góry czy od boku w osi łopaty, to przy samej piaście profil jest bardziej równoległy do osi silnika, a przy końcówce łopaty jest prawie prostopadły do osi silnika. W powyższym modelu to się nie zgadza. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Września Autor Share Napisano 13 Września 40 minut temu, Bedrzich napisał: Wygląda OK, ale znowu te śmigło… NIe wiem co to powoduje - widać, że autor się stara, chociaż nie wnikam w merytorykę, warsztat projektowanie w 3D ma opanowany. Czy to naprawdę trudno zobaczyć na zdjęciach jak powinno wyglądać śmigło? Nawet wiki pokazuje jaka jest zasada działania. A tu śmigła powykręcane we wszystkie możliwe sposoby za wyjątkiem tego prawidłowego… I dlaczego na wydruku popychacze zaworów są takie pogięte?? Popychacze faktycznie jakieś powyginane. Co do śmigła, to może jakieś ograniczenie technologiczne ? Ten problem powtarza się w kolejnych modelach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września Co do śmigła, to po prostu tak zostały łopaty wklejone. Piasta i łopaty oddzielne . Widać na zdjęciu części. Śmigło o zmiennym skoku... Popychacz- coś poszło nie tak przy druku. Podsumowując- dobrze że jest- teraz może jakiś wtryskowy? Jak oczywiście zainteresowanych będzie wielu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września 53 minuty temu, India napisał: teraz może jakiś wtryskowy? Marzyciel... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września No co? Tyle lat marzę o zrobieniu modelu doskonałego, to i o wtryskowym Kruku mogę sobie ciut pomarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września Śmigło o zmiennym skoku ma różne kąty ... Jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września 57 minut temu, India napisał: Śmigło o zmiennym skoku ma różne kąty ... Jak widać. O ile ktoś nie buduje akurat wraku samolotu (a to przecież wolno każdemu!) to raczej nie opierałbym wyglądu na tym przykładzie… Tutaj śmigło ma większy skok (kąt nastawienia łopat) niż na zdjęciu z paru postów wyżej, podejrzewam, że odpowiada ustawieniu na „Duży skok” które typowe jest do pracy silnika przy dużej prędkości samolotu. Do startu/lądowania, a przede wszystkim - uruchamiania i wyłączania silnika śmigło powinno być na „Małym” skoku. Ale nawet tutaj śmigło ma o wiele mniejszy skok niż w gotowym modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września 1 godzinę temu, India napisał: Śmigło o zmiennym skoku ma różne kąty Mam wrażenie, że nie chodzi tutaj o skok, ale o profil śmigła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września (edytowane) 43 minuty temu, Bedrzich napisał: O ile ktoś nie buduje akurat wraku samolotu (a to przecież wolno każdemu!) to raczej nie opierałbym wyglądu na tym przykładzie… Tutaj śmigło ma większy skok (kąt nastawienia łopat) niż na zdjęciu z paru postów wyżej, podejrzewam, że odpowiada ustawieniu na „Duży skok” które typowe jest do pracy silnika przy dużej prędkości samolotu. Do startu/lądowania, a przede wszystkim - uruchamiania i wyłączania silnika śmigło powinno być na „Małym” skoku. Ale nawet tutaj śmigło ma o wiele mniejszy skok niż w gotowym modelu. Zdjęcia przedstawiające "gotowy" model to testowe poskładanie wydrukowanych elementów - tak przynajmniej pisze autor modelu I tego bym się trzymał. Łopaty śmigła to oddzielne elementy, więc jak będziesz budował swojego Kruka to przykleisz je wg własnego uznania. Co do ustawienia łopat w stanie spoczynku to można toczyć boje, pisać rozprawki, tylko czy nie szkoda na to czasu? Spójrz np na Bryzy - łopaty zawsze ustawione są w chorągiewkę. Problemem tego zestawy jest nie śmigło, lecz nachylenie skrzydeł i steru wysokości. Edytowane 14 Września przez zenek_65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano 14 Września Share Napisano 14 Września (edytowane) 22 minuty temu, zenek_65 napisał: Zdjęcia przedstawiające "gotowy" model to testowe poskładanie wydrukowanych elementów - tak przynajmniej pisze autor modelu I tego bym się trzymał. Łopaty śmigła to oddzielne elementy, więc jak będziesz budował swojego Kruka to przykleisz je wg własnego uznania. Co do ustawienia łopat w stanie spoczynku to można toczyć boje, pisać rozprawki, tylko czy nie szkoda na to czasu? Spójrz np na Bryzy - łopaty zawsze ustawione są w chorągiewkę. Problemem tego zestawy jest nie śmigło, lecz nachylenie skrzydeł i steru wysokości. Porównywanie silnika turbośmigłowego Bryzy a tłokowym w Kruku jest bez sensu. Współczesne silniki turbinowe w z „wolną” turbiną uruchamia się (i wyłącza) przy śmigle ustawionym w horągiewkę. Za to silniki tłokowe - ZAWSZE ze śmigłem na małym skoku. Duży skok śmigła przy silniku wyłączonym oznacza całkowity brak oleju w siniku czyli generalnie zepsuty silnik. Zresztą - Turbo Kruk z silnikiem PT-6 - też miał takie śmigło, podobnie jak i wszelkie samoloty rolnicze z takimi silnikami, Twin Otter, ATRy, Dashe, itepe, itede… Edytowane 14 Września przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września Zdjęć Kruków w internecie jest dużo. Wystarczy wpisać i obejrzeć. Wybrałem jedno z wielu jako przykład. Ale lepiej pisać o stanie samolotu, niż o śmigle. Czyli szukanie pretekstu. Sprawa kątów zaklinowania płatów i usterzenia - istotną, choć do przejścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września Śmigła to znak firmowy tego producenta Chyba w każdym projekcie są dalece inne niż oryginały. Zastanawiam się czym to jest spowodowane, bo to nie chodzi o jakieś niuanse, a po prostu całkiem inne kształty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Września Share Napisano 15 Września (edytowane) Na tym zdjęciu widać, że przede wszystkim to łopaty są krzywo wydrukowane. Ta w położeniu godzina pierwsza jest wyrażnie wygieta. A w dyskusji mieszacie drodzy Koledzy skok śmigła ze skręceniem profilu. Akurat w śmigła autor nie umie jak pisał Arhtus i na zdjęciach nakładaja się oba problemy. czy ono będzie ustawione w choragiewke czy inaczej to i tak nie wygląda jak należy. Może kiedyś zaczną mu te śmigła wychodzić. Edytowane 15 Września przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi