Grzes Napisano 13 Marca Autor Share Napisano 13 Marca Dziś informacje z początku historii naszej szachownicy 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia (edytowane) Myślę że zagadnienie barw naszej szachownicy powoli staje się bezprzedmiotowe, a to za sprawą nowego typu samolotu w naszym lotnictwie czyli F35, wypowiadał się też na ten temat Szef Sztabu Generalnego gen. W. Kukuła, który min. stwierdził że w ramach znowelizowanej ustawy o Barwie , Godle i Fladze, F35 będą malowane tylko w odcieniach szarości. Brak bieli i czerwieni wymusza malowanie specjalną antyradiolokacyjną farbą. Po zmianie ustawy kolorowe szachownice mają zostać zastąpione przez jednokolorowe (szare) na wszystkich naszych statkach powietrznych, więcej o tym w tym artykule : https://portalobronny.se.pl/polityka-obronna/nie-da-sie-przemalowac-f-35-ale-trzeba-bedzie-przemalowac-polskie-prawo-aa-XSDe-iwfQ-bCrL.html#google_vignette A tak swoją drogą to oznakowanie naszych statków powietrznych jak też np. pojazdów wojskowych nie ma naszego własnego charakteru a zawsze jest pokłosiem jakiejś mody czy innej wizji. Wcześniej za PRL obowiązywał schemat radziecki który dla lotnictwa , dla broni pancernej i okrętów w którym były stosowane numery ( w Polsce zazwyczaj czterocyfrowe, choć zdarzały się i inne ) który w naszym lotnictwie obowiązuje do dzisiaj , aktualnie panuje moda na obco brzmiące napisy typu "Poliszh Ajir Fors" czy inne tam Poliszh Najvy" , jakoś Niemcy ,Francuzi czy inni Brytyjczycy o Ruskich nie mówiąc, potrafią stosować swoje własne sposoby oznaczeń. Myślę że dobrym początkiem tej zmiany byłoby np. zastosowanie szachownicy czołgowej (romboidalnej) na wszystkich śmigłowcach wojsk lądowych, te nasze nowo zamówione AH64E z takimi monochromatycznymi szachownicami wyglądałyby naprawdę kozacko . Pozdr.A. Edytowane 28 Kwietnia przez Adams M1A1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 28 Kwietnia Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2 godziny temu, Adams M1A1 napisał: Myślę że zagadnienie barw naszej szachownicy powoli staje się bezprzedmiotowe Dla tych, którzy myślą, że szachownice występują wyłącznie na samolotach i śmigłowcach pewnie tak. 2 godziny temu, Adams M1A1 napisał: w Polsce czterocyfrowe) który w naszym lotnictwie obowiązuje do dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia Zauważył mnie ,zauważył , Władca Działu Lotniczego , Wielki Mędrzec , Znawca Wszystkiego co lata jeździ i pływa, Krynica Wszelkiej Mądrości zauważył mój wpis ,nie będę dzisiaj spał w nocy!!!! 3 godziny temu, Grzes napisał: Dla tych, którzy myślą, że szachownice występują wyłącznie na samolotach i śmigłowcach pewnie tak. A gdzie jeszcze występują? No oświeć mnie maluczkiego Krynico Wszelkiej Mądrości pokaż ,wrzuć zdjęcia ( sprzęt muzealny, z ZN-ów i nie zmodernizowany jak BWP1 czy Dana się nie liczy) pokaż choć jedno zdjęcie Leoparda2 , Abrams-a, HIMARS-a czy M577 lub innego nowego sprzętu z szachownicą to uwierzę. 3 godziny temu, Grzes napisał: Tak, tak wiem Władco Działu Lotniczego to było moje niedopatrzenie i skrót myślowy z tym czterocyfrowym numerem ale "Errae humanum est " już poprawiłem , wybaczysz mi? A tak poza tym oznakowanie zarówno statków powietrznych jak i broni pancernej podobnie jak okrętów było rzeczą płynną i zdarzały się różne kombinacje np. podczas stanu wojennego na Wybrzeżu w 1981 roku czołgi T55 miały trzycyfrowy numer poprzedzony literą X , z tego co wiem zasada była taka, że numer taktyczny był częścią numeru seryjnego, choć nie zawsze ,także ta Twoja wrzutka o niczym nie świadczy , chodziło raczej o to aby się przyczepić i pokazać mi moją małość i niewiedzę, a Twoją niezmierzoną mądrość i przenikliwość , jak znam życie teraz okażesz wzgardliwe milczenie a rzucą się na mnie z zajadliwymi komentarzami Twoi przyboczni/wasale , prawda Władco Działu Lotniczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 28 Kwietnia Share Napisano 28 Kwietnia W sumie nie miałbym nic przeciwko oznaczeniom low-wiz. Gdzieś kiedyś było zdjęcie Su w szarym kamo z biało-czarnymi szachownicami i nie powiem dość spójnie wyglądało. O co chodzi w tej imbie z numerami? Przecież było wyraźnie napisane: 6 godzin temu, Adams M1A1 napisał: ( w Polsce zazwyczaj czterocyfrowe, choć zdarzały się i inne ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia 18 godzin temu, Grzes napisał: Dla tych, którzy myślą, że szachownice występują wyłącznie na samolotach i śmigłowcach pewnie tak. Coś cicho z tymi zdjęciami kolorowych szachownic na współczesnym sprzęcie wojskowym o Wielki Władco Działu Lotniczego , Krynico Mądrości Wszelkiej, czyżbyś się aż tak pomylił? To chyba niemożliwe, i coś tych Twoich ogarów też nie widać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Przestańcie sie wykłócać i wciskać sobie nawzajem. Do niczego to nie prowadzi a w końcu któryś z adminów się wqur...i zamknie temat jak to już nieraz bywało. Ostatnio chyba temat o ukraińskim niebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Tematu zamykać nie ma potrzeby, wystarczy ban dla pieniacza. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia Jakoś tak bez echa na forum, (chyba) przeszło nazwanie polskich F-35 - Husarzami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Kwietnia Share Napisano 29 Kwietnia A pierwszy już na linii i będzie z biało-czarnymi: https://geekweek.interia.pl/militaria/news-pierwszy-polski-mysliwiec-f-35a-juz-na-produkcji,nId,7481201 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arcturus Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia 11 godzin temu, Maxy napisał: Jakoś tak bez echa na forum, (chyba) przeszło nazwanie polskich F-35 - Husarzami. Ciekawe, co wymyślą dla F/A-50. Żeby trzymać się konwencji, to chyba pasowałby "Kosynier"... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia 1 godzinę temu, Arcturus napisał: Ciekawe, co wymyślą dla F/A-50. Żeby trzymać się konwencji, to chyba pasowałby "Kosynier"... "Towarzysz Pancerny".... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia Oby się nikt nie pomylił później, Huzar już był, teraz Husarz. Niektórzy rodacy nie rozróżniają zaimków "tą" i "tę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia (edytowane) ważne jaką własną nazwę lub nazwy spopularyzują użytkownicy a nie politycy a szachownica będzie o niskiej widoczności Edytowane 30 Kwietnia przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 30 Kwietnia Share Napisano 30 Kwietnia 4 minuty temu, panmopsik napisał: ważne co własnego spopularyzują użytkownicy a nie politycy Fakt, podobnie ja z amerykańskim A-10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja nie wiem, gdzie to wyczytalem,( wczoraj ? ) jakis" fachowiec "wypowiadal sie, ze na polskich F35 nie bedzie zadnych szachownic, ze wzgledu na wlasnosci Stealth samolotu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Też gdzieś czytałem, że szachownice będą tylko z szarymi polami. Też to tłumaczyli własnościami Stealth. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 4 Maja Autor Share Napisano 4 Maja Słówko o szachownicach "lov-vis" w naszym lotnictwie. 1918-1939 Obniżanie widzialności naszych szachownic zastosowano już przed II wojna światową, kiedy to na spodnich powierzchniach nie malowano pól białych, a zostawiano je w kolorze błękitno-szarym jakim były malowane dolne powierzchnie samolotów. 1945-1989 W czasach PRL takie szachownice zdarzyły się na kilku samolotach, gdzie miały tylko jeden kolor, a pozostałe pola, były w kolorze malowania samolotu. Było to jednak tylko kilka wyjątków i raczej nie miały . Ił-10 bez koloru czerwonego (schemat z zestawu kalkomanii ModelMaker) MiG-19 - szachownice na stateczniku bez białego, ale na kadłubie już w pełnej kolorystyce biało-czerwonej. c.d.n. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Nie , samolot to 917, pilot Waltos, autor zdjęć Szymański , lotnisko Mierzęcice i szachownica na kierunku ma białe pola. W prawym górnym rogu jest numer seryjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja (edytowane) Atu ciekawostka Edytowane 5 Maja przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Maja Share Napisano 4 Maja Że co, że brak szachownicy na kadłubie? Może już wtedy kombinowali z szachownicami o zmniejszonej widzialności. Jak wymyślili brak czerwonych pól to i poszli dalej. Brak białych, a co niech będzie. Inwencja twórcza niektórych ówczesnych "malarzy" mogła być bardzo interesująca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja 16 godzin temu, em napisał: samolot to 917, pilot Waltos, autor zdjęć Szymański , lotnisko Mierzęcice i szachownica na kierunku ma białe pola. Zafrapowałeś mnie aż poszukałem więcej. Sporo fotek jest w Polskie Skrzydła nr 24. Tam też stwierdzili, że białych pól nie było i fotki zdają się to potwierdzać. Podobnie jak w MiGu-19 916 i na stateczniku samolotu 912 ale tylko z lewej strony. Zerknij jeśli masz tę publikację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja (edytowane) Zobacz zdjęcie numer 89 , bez białego na kierunku. Następne ,90 już z białym. W realu zdjęcie 90 było robione przed numer 89, czyli perspektywa i interpretacja. Również zdjecie 44 ,,nie ma białego na kierunku,, I dołożę znane zdjęcie pfma numer 022 a na nim też można powiedzieć że nie ma białego. Edytowane 5 Maja przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zenek_65 Napisano 5 Maja Share Napisano 5 Maja Obecnie nasze morskie Bryzy też nie mają białych pól tylko jasno-szare Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Maja Autor Share Napisano 5 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, em napisał: perspektywa i interpretacja. Zgadza się. Interpretacja takich zdjęć to jest trochę wróżenie z fusów. Istotą jest to, że kilka takich szachownic się pojawiło i były to jakieś pojedyncze przypadki, które powstały również przypadkiem. @emmógłbyś obrócić fotkę MiGa-19 w poziom, co by się lepiej oglądało? Dzięki. Edytowane 5 Maja przez Grzes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi