jacek Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Witam ponownie wszystkich forumowiczów. Po dwu letniej przerwie związanej z przeprowadzką wracam do wąchania kleju. Nowe miejsce, nowy warsztat nowy model. Tym razem tak jak w tytule nasza Iskra w wersji BR 200 w skali jak zawsze 1/48. Kilka dodatków typu rurka pitota i kalki które w większości się nie przydadzą w tej wersji ale co tam. No i nowość dla mnie czyli żywiczne odlewy. Sam jestem ciekaw jak sobie z nimi poradzę. Zapraszam do śledzenia warsztatu i jak zwykle dzielenia się uwagami które zawsze przyjmuje z wielką pokorą i wdzięcznością. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Ciekawie się zapowiada, bo żywice dość rzadko goszczą na forum. Powodzenia Zapraszam do projektu grupowego TS-11: (Admin może przenieść warsztat) https://modelwork.pl/forum/180-pzl-ts-11-iskra-warsztat/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 23 minuty temu, jacek napisał: TS-11 Iskra BR 200 W nazwie modelu jest błąd, powinno być: TS-11 Iskra 200 BR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 Poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 14 Grudnia 2023 Share Napisano 14 Grudnia 2023 Duża Iskra od Choroszego... Ojj się będzie działo Powodzenia, będę zaglądał! Pozdr ww Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 14 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2023 Pierwsze koty za płoty i od razu szok! Szok i niedowierzanie. Jakość wyprawek, spasowanie, nadlewki, brak symetrii i inne po prostu mnie przeraziła. Wnętrze trzeba przebudować by wyglądało choć w miarę podobnie do oryginału, fotel w zasadzie tylko przypomina fotel. Spasowania brak, poduszki brak, pasów brak. Dużo pracy prze de mną. Zastanawiam się czy w to brnąc bo po takiej przerwie miało być prosto łatwo i przyjemnie. Może ma ktoś pasy do Iskierki ba zbyciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Im dalej tym gorzej. Nam wrażenie ze modele które kleiłem w latach 90 były lepszej jakości. No cóż, kupić wiadro szpachli i trzeba się zmierzyć z tym potworkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Nie wiedziałem że pierwsze winglety zastosowano w Iskrze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 bo to byla proba nieoficjalna.... Pozniej Boeing wykupil licencje... Wiem, ze do Swiat nie zdazysz, ale walcz dalej ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 niestety modele Choroszego wymagają ogromu wkładu własnego To jest technologia wyrobów żywicznych z końca lat 90tych i pewnie cały czas są jechane na tych samych formach dlatego to wygląda jak wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 52 minuty temu, BRAVO112 napisał: Wiem, ze do Swiat nie zdazysz, ale walcz dalej ! Zależy których . Też podglądam. Temat super, ale krew, pot i łzy przed tobą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 3 godziny temu, M.A.V. napisał: niestety modele Choroszego wymagają ogromu wkładu własnego To jest technologia wyrobów żywicznych z końca lat 90tych i pewnie cały czas są jechane na tych samych formach dlatego to wygląda jak wygląda... Mam wrażenie że to odlewy z wosku jak na Andrzejki . W kolejce nam Miga 29 od GWH to nawet nie mam pomysłu jak by można porównać jakość. Lata świetlne różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 (edytowane) Różnica w technologii i jakości produkcji (chałpnicze drapanie vs opracowanie komputerowe) to jedno ale ta Iskra to jeden z bardziej hardcore-owych modeli na rynku, asymetryczność tu nikogo nie dziwi No ale ileś ich ludzie zbudowali czyli się da, więc i Ty podołasz Pozdr ww Edytowane 15 Grudnia 2023 przez wuwumaster Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 A ja jak zwykle nie na temat. Na 4 zdjęciu na tle kolekcji filmów dvd to co to jest za pływadło? Jakaś koga, karawela? Plastyk czy karton? A wracając do tematu to fajny temat, też się przymierzałem ale ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 To karawele Pinta z trójki Kolumba. W oryginale model papierowy ale ja robię ją z balsy wytwarzając wszystkie części samodzielnie. Zacząłem jakieś 16 lat temu i dalej czeka na dokończenie. Tak blisko a tak daleko końca ; ) Polecam. Świetna zabawa za śmiesznie małe poeniadze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 48 minut temu, jmx62 napisał: A ja jak zwykle nie na temat. Na 4 zdjęciu na tle kolekcji filmów dvd to co to jest za pływadło? Jakaś koga, karawela? Plastyk czy karton? A wracając do tematu to fajny temat, też się przymierzałem ale ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 15 Grudnia 2023 Share Napisano 15 Grudnia 2023 1 minutę temu, jacek napisał: Zacząłem jakieś 16 lat temu to oni szybciej do Ameryki doplyneli.... ale wyglada niezle balsa bejcowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Brnę to po troszku dalej czyli próba ratowania fotela. Niestety nie mam pasów do niego. Może ma ktoś do sprzedania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 15 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2023 Teraz, BRAVO112 napisał: to oni szybciej do Ameryki doplyneli.... ale wyglada niezle balsa bejcowana? Malowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 18 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 18 Grudnia 2023 Dorobiłem te nieszczęsne pasy i pierdziele, więcej dokładam. I tak będę musiał tą Iskrę postawić wysoko na półce żeby się goście nie śmiali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 Dwa dni szlifowania i prób dopasowania części, trochę malowania i zaczynam zamykać kadłub. Oczywiście wieloetapowo bo za jednym raziem się nie da. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 21 Grudnia 2023 Share Napisano 21 Grudnia 2023 6 minut temu, jacek napisał: Dwa dni szlifowania i prób dopasowania części Ty się ciesz, że wybrałeś wersje jednomiejscową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek Napisano 21 Grudnia 2023 Autor Share Napisano 21 Grudnia 2023 9 minut temu, Grzes napisał: Ty się ciesz, że wybrałeś wersje jednomiejscową To była jedyna opcja ponieważ dawno temu założyłem sobie że biorę na warsztat tylko jednomiejscówki. Oczywiscie wypadają z gry takie cudeńka jak Tornado, Bielik czy F-4 ale Trudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi