greatgonzo Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia Zrobiłeś żółte linie podziałowe, żeby pomęczyć się z ukryciem tego? Za mało roboty przy modelu, za łatwo, za nudno? Żadna inna sensowna przyczyna nie przyszła mi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 24 Sierpnia Autor Share Napisano 24 Sierpnia Nie rozumiem, nie chcę tego ukrywać. Jasne linie podziałowe mają to raczej uwypuklić. Te wersje na ogół są utytłane w piachu i w pyle. To samo zrobiłem przy wersji 1:72. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 24 Sierpnia Share Napisano 24 Sierpnia (edytowane) Ja już się nawet nie pytam jaka karkołomna teoria stoi za tym, że coś co jest zacienioną dziurą, ewentualnie brudną zacienioną dziurą, albo zaszpachlowaną i zamalowaną dziurą ma być jasne. Za to pytam się dlaczego linie podziałowe są żółte? Edytowane 24 Sierpnia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia 8 godzin temu, greatgonzo napisał: Za to pytam się dlaczego linie podziałowe są żółte? Może je ciut przydymie, nie widzę w tym aż takiego problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia (edytowane) OK, ale to ne ma nic wspólnego z moim pytaniem. Edytowane 25 Sierpnia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia Chciałem tam dać trochę kurzu, piachu i pyłu, po prostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Ciężko idzie. Ja się tej idei, jaka by ona nie była, nawet domyślam. Pytam się tylko dlaczego użyłeś takiego żółtego koloru? To jest pytanie techniczne na podstawowym poziomie. Nie filozoficzne, nie egzystencjalne. To nawet nie jest trick question. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia bo na washu mam, że to piaskowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia Pierwsze moje skojarzenie było takie, że przebija tam zinc chromate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 25 Sierpnia Share Napisano 25 Sierpnia 3 godziny temu, kozborn napisał: piaskowy Cholera, w życiu bym nie zgadł! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 25 Sierpnia Autor Share Napisano 25 Sierpnia 2 godziny temu, greatgonzo napisał: Cholera, w życiu bym nie zgadł! nie dało się nie zauważyć! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia No i masz zgubiłem wiatrochron. Prawdopodobnie wpadł mi w szparę w podłodze, pod którą jest ziejąca czernią czeluść. Może ktoś ma niepotrzebny?... Zanim zacznę się rozglądać za jakimś vacu? O niczym innym nie marzę jak teraz kroić vacu. A może możecie polecić coś konkretnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 28 Sierpnia Autor Share Napisano 28 Sierpnia Już kupiłem vacu... chyba nie ma innej opcji. Mam tylko pytanie, pracowałem z owiewkami próżniowymi tylko raz i nie jestem zadowolony z efektu, tym razem chciałbym to zrobić lepiej, co oznacza również odpowiednie zmatowienie warniszem - wcześniej tego nie było. I w związku z tym: czy jeśli zabezpieczę wiatrochron zwykłą taśmą do malowania to mogę później bez obaw prysnąć matowym warniszem? Nie "pogryzie" się to nijak z tworzywem, z którego jest vacu? Zakładam, że to plastik nie różniący się zbytnio od "zwyczajnych" wyprasek, jeno cieńszy? Wolę się upewnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia To nie jest raczej plastik taki jak w wypraskach, raczej taki z okładki do bindowania prac dyplomowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia 1 godzinę temu, Smokepsv napisał: To nie jest raczej plastik taki jak w wypraskach, raczej taki z okładki do bindowania prac dyplomowych OK ale zakładam, że nijak nie wchodzi w reakcję z lakierem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Nie powinien, ale i tak będziesz miał naddatki do odcięcia na których będziesz mógł zrobić próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia 4 minuty temu, Smokepsv napisał: Nie powinien, ale i tak będziesz miał naddatki do odcięcia na których będziesz mógł zrobić próbę. Tak planuje... Mam tylko kurde nadzieję że będzie to ładnie wyprasowane... Szczegółowo. No i cholera mnie bierze jak pomyśle że poprzedni był naprawdę dobrze spasowany i doskonale leżał na kadłubie. Obawiam się czy/że z nowym będzie problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Jakiej firmy ta wytłoczka będzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia (edytowane) Rob-Taurus Edytowane 29 Sierpnia przez kozborn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Pytam bo mam ze squdrona i tej nie polecam, ciekawe jak rob-taurus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia (edytowane) 29 minut temu, kozborn napisał: Obawiam się czy/że z nowym będzie problem... Bez przesady, ale będzie. Choćby dlatego, że vacu musisz odciąć, co daje margines rzędu dziesiątych milimetra a to już wpłynie na pasowanie. Ja robię w ten sposób, że wycinam nieco za dużo. Co zresztą niejako samo wychodzi. A potem szlifuję do potrzebnego rozmiaru. Używam mini szlifierki na małych obrotach i papieru ściernego na mokro. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy aby dojść do właściwego rozmiaru na całej krawędzi. A potem i tak mogą wyjść drobne szczeliny. Taką osłonę wklejam na masę akrylową a po wyschnięciu usuwam nadmiar wacikiem z MLT lub metoksypropanolem. W ten sposób można łatwo wyprowadzić na gładko wszystkie łączenia. Edytowane 29 Sierpnia przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_1981 Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Super na tych Twoich korsarzach widać progres umiejętności... Nieźle idziesz do przodu! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia Resztą masy akrylowej zaszpachluj szpary w podłodze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 29 Sierpnia Share Napisano 29 Sierpnia (edytowane) W Korsarzach nie ma podłogi! Vacu to zawsze postęp w stosunku do grubaśnego szklenia zestawowego. Należy się cieszyć. Modelarstwo to przyjemność, więc z dodatkowej pracy też. Niedopasowanie vacu ma tę zaletę, że coś z tym trzeba zrobić. Potrzeba rzadko występująca przy zestawowych elementach ( w modelarskiej rzeczywistości, bo obiektywnie, to ona, jak najbardziej, istnieje), co nierzadko skutkuje mocowaniem wiatrochronów wyraźnie odstającym in minus od poziomu reszty modelu. Zjawisko tak powszechne, że aż zdumiewa. Przy formowanych próżniowo elementach oszklenia bywa, że trzeba, albo warto zrobić kołnierze, albo pojedyncze punkty ustalające. Rzeczywiście kłopotliwym problemem mogą być linie podziału. Jeśli pokrywają się z linią klejenia wiatrochronu, to jak zawsze w takim przypadku jest to kłopotliwe. Ale to dotyczy tak samo części z wyprasek. Z malowaniem nie będzie problemu. Tworzywo, jak tworzywo. Do ogarnięcia, vacu, czy nie, jest jedynie kwestia koloru. Malowanie oddzielnie to ryzyko, szczególnie jeśli robi się jakieś rzeczy związane z weatheringiem. Lepiej uwzględniać przy ty ramy oszklenia i robić to symultanicznie. Trzeba też pamiętać, o pełnym kryciu, bo w odróżnieniu od innych miejsc modelu, tu światło operuje od spodu i wszelkie niedokładności krycia pokaże jako inny odcień. Edytowane 29 Sierpnia przez greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozborn Napisano 29 Sierpnia Autor Share Napisano 29 Sierpnia @zaruk no żebyś wiedział, że tak zrobię. Kurrrrr no wyobraźcie sobie dziurę 1 cm2 serio. I tam to wpadło. Jakiego trzeba mieć pecha????? Jeden raz pracowałem z vacu przy moim Dauntlessie 1:72, pięć modułów, jakoś dałem radę. Teraz też powinno się udać... Ale nie dałem varnisha i to niestety się odznacza. Stąd moje pytanie. A mocowanie wiatrochronu to zdaje się szczególny fetysz @greatgonzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi