abtb Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia (edytowane) Witam Z małym opóźnieniem, ale jestem. Dziś odpoczynek od "śledzi" i zabawa w nikczemną skalę czyli próba sił w skali 1/144 Tytułowy bohater to "pasażer" z Rodena - model całkiem, całkiem. W sumie mogę napisać, że bardzo dobrze spasowany - podlewałem tylko CA bo na szpachlę nie było absolutnie miejsca. Plastik jako taki - kadłub ma gęsią skórkę i trzeba w całości przeszlifować, tylko nie za ambitnie bo się rozwarstwia miejscami. Linie podziałowe trochę takie ala Metchbox - na kadłubie znośne na usterzeniu i skrzydłach orane pługiem. Zaletą jest to, że powierzchnie sterowe są bardzo dobrze "odcięte" i wyraźne. Kalki - ho, ho. Takiego drewna to ja już dawno nie używałem - rwały się od samego patrzenia. Nawet jak się zsuwało z arkusika to było słychać szelest - takie sztywne. I te kalki mi napsuły że normalnie zgon. Za pierwszym podejściem poległem. Nie chcąc tracić modelu zainwestowałem w kalki 8A z meksykańskim malowaniem i już prawie że wziąłem się za przemalowywanie. Ale jednak zakrzyknąłem polskim zwyczajem - Ale że co! Ja nie dam rady?! I kupiłem drugi egzemplarz, zawziąłem się i pomny porażki zastosowałem zmiany i "chitry plan" - i udało się (może jako tako ale jednak ) Sukces tym większy, że model bierze udział w konkursie "Afryka" na sąsiednim forum (razem z MiG-em 15 i Mi-8) Tyle pitolenia wystarczy - pora na bohatera: Bristol type 175 Britannia, African Safari Airlines, gdzieś w Afryce, chyba w 1975 roku A teraz można sarmacić i pisać co się komu podoba Edytowane 18 Marca przez abtb 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Piękny klasyk, podoba się bardzo . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolejny-Wojtek Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Zważaj Waści na język, za tę "nikczemną skalę" to można w ryło oberwać- w dawnych czasach, a dzisiaj być oskarżonym o "mowę nienawiści". Ja na przykład, czuję się obrażony jako przedstawiciel "mniejszości modelarskiej" na tym Forum. Ok. szacun za zmaganie się z Rodenem. Jak rozwiązałeś problem kruchych kalek? lakierem?? Pasek niebieski trzyma się wybornie. Pozdrawiam Wojtek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 28 Stycznia Autor Share Napisano 28 Stycznia 11 minut temu, kolejny-Wojtek napisał: Zważaj Waści na język, za tę "nikczemną skalę" 1/144 to skala nikczemna 1/72 to skala królewska 1/48 to skala dla słabowidzących także ten tego Kolego 13 minut temu, kolejny-Wojtek napisał: Jak rozwiązałeś problem kruchych kalek? lakierem?? Nie, po prostu kleiłem z kawałków na jakie się rwały: 1,5 do 4 cm długości. W sumie to chyba zależy od egzemplarza - w pierwszym to mi po prostu "wypadały" kawałki farby z kalki a za drugim razem kalki "odklejały" się w całości ale przy przesuwaniu zaczynały pękać "na długości. 19 minut temu, kolejny-Wojtek napisał: Pasek niebieski trzyma się wybornie. I to dosłownie - po wyschnięciu jest go nawet trudno zeszlifować papierem ściernym. Ale na taśmę malarską to schodzi kawałkami Tak jak napisałem - w pudle czeka drugi egzemplarz z kalkami do malowania meksykańskiego, bo samolot sam w sobie jest bardzo ładny 24 minuty temu, kolejny-Wojtek napisał: Ja na przykład, czuję się obrażony jako przedstawiciel "mniejszości modelarskiej" na tym Forum. A tam - to już mój 5-ty pasażer i ogólnie 9-ty model w tej skali. A jeszcze kilka czeka w kolejce na zrobienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia Bardzo się podoba. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawbo Napisano 28 Stycznia Share Napisano 28 Stycznia 3 godziny temu, abtb napisał: 1/48 to skala dla słabowidzących A 1/32 to dla tych, co kleją na macanego? 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Na tym piaseczku to postawiłbyś ze 2 zebry. Samolot super. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Podoba mi się . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Gdyby nie to narzekanie w pierwszym wpisie w życiu bym nie pomyślał, że miałeś z nim jakieś problemy. Roden nie Roden - bardzo dobrze wyszedł! Nie każdy model to LEGO czy inne podobne. Jak to mówią: prawdziwy modelarz (no, to Ty @abtb) sklei wszystko Jeszcze raz brawo... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia Ładny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Stycznia Share Napisano 29 Stycznia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi