abtb Napisano 28 Stycznia 2024 Napisano 28 Stycznia 2024 (edytowane) Witam Z małym opóźnieniem, ale jestem. Dziś odpoczynek od "śledzi" i zabawa w nikczemną skalę czyli próba sił w skali 1/144 Tytułowy bohater to "pasażer" z Rodena - model całkiem, całkiem. W sumie mogę napisać, że bardzo dobrze spasowany - podlewałem tylko CA bo na szpachlę nie było absolutnie miejsca. Plastik jako taki - kadłub ma gęsią skórkę i trzeba w całości przeszlifować, tylko nie za ambitnie bo się rozwarstwia miejscami. Linie podziałowe trochę takie ala Metchbox - na kadłubie znośne na usterzeniu i skrzydłach orane pługiem. Zaletą jest to, że powierzchnie sterowe są bardzo dobrze "odcięte" i wyraźne. Kalki - ho, ho. Takiego drewna to ja już dawno nie używałem - rwały się od samego patrzenia. Nawet jak się zsuwało z arkusika to było słychać szelest - takie sztywne. I te kalki mi napsuły że normalnie zgon. Za pierwszym podejściem poległem. Nie chcąc tracić modelu zainwestowałem w kalki 8A z meksykańskim malowaniem i już prawie że wziąłem się za przemalowywanie. Ale jednak zakrzyknąłem polskim zwyczajem - Ale że co! Ja nie dam rady?! I kupiłem drugi egzemplarz, zawziąłem się i pomny porażki zastosowałem zmiany i "chitry plan" - i udało się (może jako tako ale jednak ) Sukces tym większy, że model bierze udział w konkursie "Afryka" na sąsiednim forum (razem z MiG-em 15 i Mi-8) Tyle pitolenia wystarczy - pora na bohatera: Bristol type 175 Britannia, African Safari Airlines, gdzieś w Afryce, chyba w 1975 roku A teraz można sarmacić i pisać co się komu podoba Edytowane 18 Marca 2024 przez abtb 22 Cytuj
barszczo Napisano 28 Stycznia 2024 Napisano 28 Stycznia 2024 Piękny klasyk, podoba się bardzo . 1 Cytuj
kolejny-Wojtek Napisano 28 Stycznia 2024 Napisano 28 Stycznia 2024 Zważaj Waści na język, za tę "nikczemną skalę" to można w ryło oberwać- w dawnych czasach, a dzisiaj być oskarżonym o "mowę nienawiści". Ja na przykład, czuję się obrażony jako przedstawiciel "mniejszości modelarskiej" na tym Forum. Ok. szacun za zmaganie się z Rodenem. Jak rozwiązałeś problem kruchych kalek? lakierem?? Pasek niebieski trzyma się wybornie. Pozdrawiam Wojtek 1 Cytuj
abtb Napisano 28 Stycznia 2024 Autor Napisano 28 Stycznia 2024 11 minut temu, kolejny-Wojtek napisał: Zważaj Waści na język, za tę "nikczemną skalę" 1/144 to skala nikczemna 1/72 to skala królewska 1/48 to skala dla słabowidzących także ten tego Kolego 13 minut temu, kolejny-Wojtek napisał: Jak rozwiązałeś problem kruchych kalek? lakierem?? Nie, po prostu kleiłem z kawałków na jakie się rwały: 1,5 do 4 cm długości. W sumie to chyba zależy od egzemplarza - w pierwszym to mi po prostu "wypadały" kawałki farby z kalki a za drugim razem kalki "odklejały" się w całości ale przy przesuwaniu zaczynały pękać "na długości. 19 minut temu, kolejny-Wojtek napisał: Pasek niebieski trzyma się wybornie. I to dosłownie - po wyschnięciu jest go nawet trudno zeszlifować papierem ściernym. Ale na taśmę malarską to schodzi kawałkami Tak jak napisałem - w pudle czeka drugi egzemplarz z kalkami do malowania meksykańskiego, bo samolot sam w sobie jest bardzo ładny 24 minuty temu, kolejny-Wojtek napisał: Ja na przykład, czuję się obrażony jako przedstawiciel "mniejszości modelarskiej" na tym Forum. A tam - to już mój 5-ty pasażer i ogólnie 9-ty model w tej skali. A jeszcze kilka czeka w kolejce na zrobienie Cytuj
slawbo Napisano 28 Stycznia 2024 Napisano 28 Stycznia 2024 3 godziny temu, abtb napisał: 1/48 to skala dla słabowidzących A 1/32 to dla tych, co kleją na macanego? 1 2 Cytuj
lesio-69 Napisano 29 Stycznia 2024 Napisano 29 Stycznia 2024 Na tym piaseczku to postawiłbyś ze 2 zebry. Samolot super. 1 Cytuj
Kon_Bar Napisano 29 Stycznia 2024 Napisano 29 Stycznia 2024 Gdyby nie to narzekanie w pierwszym wpisie w życiu bym nie pomyślał, że miałeś z nim jakieś problemy. Roden nie Roden - bardzo dobrze wyszedł! Nie każdy model to LEGO czy inne podobne. Jak to mówią: prawdziwy modelarz (no, to Ty @abtb) sklei wszystko Jeszcze raz brawo... 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi