Skocz do zawartości

An-26, 1:72 A-Model

zenek_65

Rekomendowane odpowiedzi

Zajrzeć tu to mus! Niemal nie zdarza się warsztat z tematem tak mało  mnie interesującym, gdzie śledzenie postępów jest tak ekscytujące. Niemal.

Edytowane przez greatgonzo
  • Thanks 1

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

Przyszedł czas na dokończenie kokpitu i zamknięcie bryły modelu. Sufit dostał kilka drobiazgów, m.in. nowy panel i, zasłony przeciwsłoneczne. Wycięte zostało okienko przez które będzie można choć część wykonanego kokpitu zobaczyć.

image.jpeg.250108bc7cdf3716fa82e6e10f20f901.jpeg

A-Model przewidział kalkomanię na panel „sufitowy”, ale nie ma on nic wspólnego z tym co jest w oryginale, więc postanowiłem zrobić nowy.

image.jpeg.f19238f30daafda0afc3bf4c95684f36.jpegimage.jpeg.1b3b4efcf84db7441120cd088d737034.jpeg

Osłona radaru, czy jak to woli  nos samolotu czeka już na pomalowanie. Wykonałem nową antenę brzechwową, która jest pod kadłubem. Postanowiłem w między czasie, że dodam do modelu te skrzydełka w ogonowej części kadłuba.

image.jpeg.7c3b9cc10dfb3d176897f2f60665df9b.jpegimage.thumb.jpeg.2cc068b007b62b685c8eac14550b5270.jpeg

image.thumb.jpeg.17d36c4200f9e6b64dca454ae60e1976.jpeg

No to najbliższym czasie czeka mnie malowanie….

image.jpeg.c7da9efbf77d422565747fb1d1d08d3e.jpeg

• Like 10

Dzisiaj dodałem uchwyty do bocznych wyrzutników. Są prawie niewidoczne, bardzo małe ~ 0,5x05 i grubość 0,25 [mm], otworek ma średnicę 0,2mm.

Jestem ciekaw czy przetrwają proces malowania 😀.

20250930_211505.jpg

20250918_145425.jpg

• Like 5

• 2 weeks later...
  • 3 weeks later...

W tym momencie jestem w trakcie meblowania wnęk z wyposażeniem różnych elektrycznych dupereli, aku i radaru.

image.jpeg.29ea0d2caef03b47206524dcf02dd6e1.jpegimage.jpeg.c152103b3c84a79fe63f0582f8878832.jpeg

Dzięki koledze @Aleksander z Zalasu, który zaprojektował i wydrukował dla mnie te podzespoły prace posuwają się szybciej – dziękuję raz jeszcze 😊.

image.jpeg.ef9cff8d444381fc6478cb608da7e74c.jpeg

I przymiarka anteny radaru

image.jpeg.23df67281b12864ed95e1a727e151f58.jpeg

image.jpeg.155959119f9fa497eeae18c7820896e0.jpeg

• Like 11

No cóż można powiedzieć , copki z głów . Piękna robota , patrząc jak wygląda model wyjściowy to efekt który już widzimy to piękne rzemiosło modelarskie .

Ktoś powie ,we druku 3d przecież są , ano są , są i do dobrych zestawów  Eduarda czy ArmaHobbh its, ale komu się chce wycinać piłować , sprawdzać dokumentację ? 

Tu akurat wychodzi to przepięknie , drugiego takiego niebedzie 😁.

Edytowane przez eldiabllo
  • Thanks 1

13 godzin temu, eldiabllo napisał:

No cóż można powiedzieć , copki z głów . Piękna robota , patrząc jak wygląda model wyjściowy to efekt który już widzimy to piękne rzemiosło modelarskie .

Ktoś powie ,we druku 3d przecież są , ano są , są i do dobrych zestawów  Eduarda czy ArmaHobbh its, ale komu się chce wycinać piłować , sprawdzać dokumentację ? 

"nie chwal dnia przed zachodem słońca" - prace wciąż trwają i sam nie znam wyniku końcowego 😉. Niemniej jednak BARDZO DZIĘKUJĘ za te słowa 😊 - przyznam, że po nich trochę urosłem.

• Thanks 1

Godzinę temu, zenek_65 napisał:

"nie chwal dnia przed zachodem słońca" - prace wciąż trwają i sam nie znam wyniku końcowego 😉. Niemniej jednak BARDZO DZIĘKUJĘ za te słowa 😊 - przyznam, że po nich trochę urosłem.

Wiem co mówię , a sam też już takie dwa robiłem , przy ograniczeniu zestawu z pudełka trzeba mieć dobre nerwy, szpachli itd😄.  Przy samych wycinkach pod silnik czy radar itd trzeba sie dobrze urzeźbić.

Tak że gratuluję tak dobrego warsztatu bardzo sporadycznego gotowego modelu 😄

Z niecierpliwością czekam na koniec prac, no i może się gdzieś gobuda zobaczyć na żywo 🫡😁

• Thanks 1

1 godzinę temu, Albatros napisał:

Dopiero trafiłem, bo temat dla mnie zupełnie nie interesujący, ale praca modelarska fantastyczna, piękny model i wspaniała waloryzacja 🔥💪

Dziękuję  😀

W dniu 30.10.2025 o 18:15, eldiabllo napisał:

Oczywiście że chce się to rzeźbić w hips 🙂a gromadzenie dokumentacji, sprawdzanie czy jest zgodne z oryginałem, scratch itd to najlepsza sprawa w modelarstwie.Nie jest sztuką zrobić model z pudełka.Sztuka jest zrobić mega model z wiadomo jakich jakości form.Tutaj koledze się udało.Mając juz doświadczenie w scratchu myślę ze oprócz tego jak kolega przedstawił silnik, luki techniczne itd można pokusić się jeszcze o więcej  

Czy ktoś pokusi się o zrobienie lepszego modelu an-26…..hmmm myślę że za jakiś czas z kolegą-twórca przybijemy sobie piątki 😈

• Like 2

Godzinę temu, dorian1997 napisał:

Oczywiście że chce się to rzeźbić w hips 🙂a gromadzenie dokumentacji, sprawdzanie czy jest zgodne z oryginałem, scratch itd to najlepsza sprawa w modelarstwie.Nie jest sztuką zrobić model z pudełka.Sztuka jest zrobić mega model z wiadomo jakich jakości form.Tutaj koledze się udało.Mając juz doświadczenie w scratchu myślę ze oprócz tego jak kolega przedstawił silnik, luki techniczne itd można pokusić się jeszcze o więcej  

Czy ktoś pokusi się o zrobienie lepszego modelu an-26…..hmmm myślę że za jakiś czas z kolegą-twórca przybijemy sobie piątki 😈

Nedyć to🫡😄

9 godzin temu, dorian1997 napisał:

Trzymam za słowo,  😀

Pracę przeniosły się w okolice wnęk podwozia. A w zasadzie to ich pokrywy -  zostały wykonane nowe do podwozia przedniego i wykonana wewnetrzna ich strona podwozia głównego.

Zrobiłem też nowy zespół suwnicy w kabinie transportowej, bo to co daje a-model to można określić tylko jako kawałek plastiku - na fotce jest porównanie.

20251105_182811.jpg

20251020_215357.jpg

20251106_211949.jpg

20251108_212801.jpg

• Like 13