Skocz do zawartości

Mi-6 Amodel 1:72

Vieh_san

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.07.2024 o 11:30, Mitrandir napisał:

Wygląda bardzo fajnie, nie jestem tylko przekonany do końca co do tych kolorów... :stolek:

Expand  

Nie wiem czy to coś zmieni, ale wyłączyłem tą moją lampę co ma z milion lumenów, przez co aparat w telefonie też pewnie wariuje i zrobiłem mały eksperyment. Światło naturalne u mnie w pokoju i porównanie do tego co mam na ekranie z forum.

IMG20240701133627.thumb.jpg.4b00f4e932ff09b7ae39a74f2f7009cc.jpg

W dniu 1.07.2024 o 11:38, tomekk napisał:

Można by nieco na koniec, po kalkach, zbledzić całość białą "wodą".

Tomek 

Expand  

Niewykluczone, że tak będzie, ale poczekam z tym aż dam na to mat, bo on też troszkę przygasi.

W dniu 1.07.2024 o 11:41, Vieh_san napisał:

Niewykluczone, że tak będzie, ale poczekam z tym aż dam na to mat, bo on też troszkę przygasi.

Expand  

No po macie też będziesz mógł lepiej zrobić wypłodnienia, ale mam wrażenie, że pomarańczowy od dołu jest zbyt żółty...

A pasek który powinien być szary ( jest szansa że to jedyny kawałek oryginalnego poszycia kadłuba jak był kupiony)  pomiędzy niebieskim a białym dałeś... błękitny 🤔 Zsugerowałeś się tym co jest w muzeum, dla mnie bardziej przekonujące są zdjęcia... Według mnie najlepiej oddaje kolory to zdjęcie z migiem, ale tak jak mówię według mnie. Ogólnie kawał dobrej roboty 😏

image.thumb.png.ff26d396772b3e47c534c37cb2772a0c.png

Edytowane przez Mitrandir

No właśnie mi ten szary wydaje się błękitny bardziej :glupek: A tam, uwalę go sadzą i nic nie będzie widać xD

Teraz jeszcze dostrzegłem jeden błąd w malowaniu

Zobacz na kształt niebieskich obwódek skrzydeł:

ita.JPG.a06d472f3728d08d6aa88df9543a9a9a.JPG

ita2.JPG.c416905fa7d6900fc78e5cbd51f5f57f.JPG

Edytowane przez Grzes

Mimo pewnych problemów powiedziałbym, że bardzo ładnie wychodzi!

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1

To wcale aż tak źle nie wygląda ;D Te drzwi od rampy ryłem mocno, bo one faktycznie w rzeczywistości kiepsko się schodzą. Połączenie tyłka z kadłubem było o tyle problematyczne że był schodek lekko mówiąc ze 2mm no i więcej cierpliwości do tego nie miałem. Rezałem po tej szpachli ostatkiem sił. Tak delikatnie na swoją obronę. Serio to nie wygląda tak źle na żywo. Dla mnie to i tak osiągnięcie jak go w ogóle skończę. Przyrzekam sobie, że następny model który wezmę do ręki będzie normalny, cywilizowany i współczesny ;D

eE9q8uQ.jpg

• Like 2
  • Haha 2

W dniu 2.07.2024 o 08:51, Vieh_san napisał:

To wcale aż tak źle nie wygląda ;D Te drzwi od rampy ryłem mocno, bo one faktycznie w rzeczywistości kiepsko się schodzą. Połączenie tyłka z kadłubem było o tyle problematyczne że był schodek lekko mówiąc ze 2mm no i więcej cierpliwości do tego nie miałem. Rezałem po tej szpachli ostatkiem sił. Tak delikatnie na swoją obronę. Serio to nie wygląda tak źle na żywo. Dla mnie to i tak osiągnięcie jak go w ogóle skończę. Przyrzekam sobie, że następny model który wezmę do ręki będzie normalny, cywilizowany i współczesny ;D

eE9q8uQ.jpg

Expand  

Obiecuj sobie obiecuj... 😁🤣😎 Trzeba było tylko wkleić te drzwi,  bez szpachlowania tej szczeliny. Ja skleiłem te drzwi do kupy razem i całość wkleiłem dopiero do kadłuba. Powstały naturalne szczeliny tak jak otwierają się wrota.  Przy następnym będzie ci łatwiej :szampan1:

W dniu 2.07.2024 o 10:21, Vieh_san napisał:

Teraz się zastanawiam czy z wirnikiem mi w ogóle do gabloty wejdzie

Expand  

A po co? Komu to potrzebne? W żadnym wypadku :nienie:

Po żyrandol go i jako wentylator niech kręci :bleh:

• Haha 2

W dniu 2.07.2024 o 10:21, Vieh_san napisał:

Nie kuś:haha:
Teraz się zastanawiam czy z wirnikiem mi w ogóle do gabloty wejdzie ;D

Expand  

Jakby co, to mam rysunki z instrukcji od mi 6, jak były częściowo składane łopaty... Z troczeniem do kadłuba, odrobinę mniej miejsca zajmuje 😏👍

Ale wtedy nie będzie się kręcić :wink:

W dniu 2.07.2024 o 11:29, Mitrandir napisał:

Jakby co, to mam rysunki z instrukcji od mi 6, jak były częściowo składane łopaty... Z troczeniem do kadłuba, odrobinę mniej miejsca zajmuje 😏👍

Ale wtedy nie będzie się kręcić :wink:

Expand  

I tak nigdzie nie odleci, chociaż kilka razy korciło wysłać go w dziewiczy lot z one-way ticket przez okno xD

• Haha 2

W dniu 2.07.2024 o 11:41, Vieh_san napisał:

I tak nigdzie nie odleci, chociaż kilka razy korciło wysłać go w dziewiczy lot z one-way ticket przez okno xD

Expand  

Masz, co byś nie musiał przez okno... :yahoo:

ten schemat tyczy się Mi-6; Mi-10 i Mi-10K

Może się komuś przyda :szampan1:

20160915_123848-1.thumb.jpg.27bdd34d88cbf86fe21baa237b30e775.jpg

20160915_123817-1.thumb.jpg.46bd6e3978ce431f2366855c3470ab9c.jpg

• Like 2

W dniu 8.07.2024 o 11:57, Maxy napisał:

Ta dziura na grzbiecie za silnikiem była chyba mniejsza l lepiej oprofilowana.

Screenshot-2024-06-24-at-2_41.02-PM.thumb.webp.735e4436f6fe85776d4b7b875218692e.webp

Expand  

Pokazałaś prototypowy przeciwpożarowy egzemplarz który się różni to znacznie zwróć uwagę na podwozie i zastrzały już nie  mówiąc o chromowanych deklach na kołach :szampan1: