rtoipmodest Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Ja bym boki dał ciemnym brązem. Czarny będzie raczej zbyt kontrastowy. Zrobisz jak zechcesz. Ziemia ładnie wyszła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Dzien Dobry FMP Modelwork. Ziemia wyglada tak, chyba nie jest źle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Sam bym chciał uzyskać taki efekt Pzdr i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 może spróbuj wpuścić trochę rzadkiego ciemniejszego koloru między kamienie, to fajnie zróżnicuje tonację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 może spróbuj wpuścić trochę rzadkiego ciemniejszego koloru między kamienie, to fajnie zróżnicuje tonację. Ano, wpusciłem troche, ale staram zachować sie umiar, bo to ma byc sucha gleba. Nie chce przesadzic, bo wyjdie jak tu: http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/galerie%20modeli/e%20100/galeria%20e%20100.html Moze i ładnie, ale teren wyglada jak po deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 czak45 poszukaj może w necie zdjęć z Włoch z miejsc, gdzie toczyły się walki. Pamiętam, że jak kiedyż oglądałem foto reportaż z Monte Cassino ze współczesnymi zdjęciami to tam na ziemi było sporo białych kamieni - coś w rodzaju wapienia. Może pokusiłbyś się o takie podkolorowanie tych kamieni właśnie w takim stylu. Odcieło by to na pewno je od tła ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Może pokusiłbyś się o takie podkolorowanie tych kamieni właśnie w takim stylu. To tak jak pisałem mają być grudy ziemi powstałe po wybuchy czy jakos tak i juz beda w takim kolorze jak jest. Podstawka mi sie jako tako podoba i tak już zostanie. Tymczasem, zabralem sie za Panterke, czyli robie na niej wash pigmentowy: Po przetarciu wygląda to tak (górny pancerz) Widac jak kontrastuje z czystą jeszcze wieżą. Przedni pancerz przed przetarciem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Ależ odważnie go potraktowałeś! Ciekawy jestem efektu końcowego. Będziesz robić, zacieki z tego "kurzu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Będziesz robić, zacieki z tego "kurzu"? To dopiero początek, potem jeszcze olejny wash, obicia. Jesli chodzi o zacieki to nie ma tu za bardzo na nie miejsca. A jesli chodzi o kurz to bedzie na podwoziu. Zreszta w momencie rozpoczecia sklejania modelu nigdy nie wiem jaki bedzie on na koncu Caly czas cos zmieniam, testuje, przymierzam, porównuje. Meczace to sklejanie Kolejne zdjecie tym razem całości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Hmmm wash pigmentowy... Nigdy o tym nie pomyślałem, trzeba będzie spróbować, zwłaszcza, że efekty są bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 18 Października 2009 Autor Share Napisano 18 Października 2009 Hmmm wash pigmentowy... Nigdy o tym nie pomyślałem, trzeba będzie spróbować, zwłaszcza, że efekty są bardzo fajne. Taa tylko na sidolux trza to robić. i pamietaj jak bedziesz utrwalał zwyklym lakierem bezbarwnym to koloru zrobia sie ciemniejsze. http://modelarstwo2008.eu.interia.pl/menu%20podrozdialy/warsztat/pigmenty%20strona/pigmenty.html A jesli Fixerem Miga to nie ma problemu. Polecam szybko wysycha Nie to co oleje. A zmiany zawsze mozna zrobic bo pigment ładnie schodi, jak cos bedzie nie hallo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Października 2009 Share Napisano 18 Października 2009 Heh co do postępowania z pigmentami, to troszkę się już nauczyłem, więc mniej więcej wiem jak co działa. Teraz to trzeba tylko poszukać czegoś do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 19 Października 2009 Share Napisano 19 Października 2009 Wszystko OK, ale warto wymienić liny holujące, w RB -model maja różne średnice za grosze, polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 19 Października 2009 Autor Share Napisano 19 Października 2009 Wszystko OK, ale warto wymienić liny holujące No chyba juz troche za późno, liny przyklejone na CA i pomalowane. Nie tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Postep prac: A na tych zdjeciach widać (mam nadzieje) wszystkie delikatne niuanse , o których rozmawialiśmy. Dzieki za wszystkie podpowiedzi. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Bardzo przyjemne dla oka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 A kiedy my te piwo wypijemy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 22 Października 2009 Share Napisano 22 Października 2009 Ja co prawda wolę czystą.... Pewnie na jakim konkursie. Jedziesz do Lublina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 22 Października 2009 Autor Share Napisano 22 Października 2009 Jedziesz do Lublina? A kiedy to bedzie? Moze byc i czysta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Jedziesz do Lublina? A kiedy to bedzie? Moze byc i czysta Jutro !!! Czyli 24.10.2009 Czysta jak najbardziej ale może być nawet brudna Przyjedź! Myślę że jakby co to ekipa z Warszawy na pewno Cię chętnie zabierze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Października 2009 Autor Share Napisano 23 Października 2009 Czyli 24.10.2009 Nie dam rad :( No ale milej zabawy zycze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 23 Października 2009 Share Napisano 23 Października 2009 Diorka mi się podoba . Jak zrobiłeś trawkę?? Ta ziemia to zwykła ziemia czy z jakimś dodatkiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Października 2009 Autor Share Napisano 23 Października 2009 Ta ziemia to zwykła ziemia czy z jakimś dodatkiem?? Nie rozumiem pytania Trawa elektrostatyczna 3 mm czy jakos tak. wklejona tym razem na super glue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czak45 Napisano 23 Października 2009 Autor Share Napisano 23 Października 2009 Kolej na figurki. Mlodzi i przystojni z Dragona Chciałbym je przyodziac w plamiste wdzianka, ale czy we Wloszech takowe mieli? Prosze o pomoc, ew wzory camo jak ktos posiad. A jak nie to beda czarno białe ludki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 24 Października 2009 Share Napisano 24 Października 2009 Jak chcesz zrobić SS-manów to bardzo efektownie wyglądały bluzy maskujące z tak zwanym "italian camouflage" (jak wpiszesz w google to w dziale grafika powinieneś mieć mnóstwo przykładów). Na pewno stosowały ten wzór SS-LSAH i SS-Hitlerjugend, ale również w innych jednostkach od 1943 roku dużo się tego pojawiało - zarówno w dywizjach Wehramchtu jak i Luftwaffe. Oryginalna nazwa to 1929 Talo Mimetico. Jeżeli się zdecydujesz i się spodoba to zwróć uwagę na jedną szczególną cechę tego wzoru: brązowo-piaskowe plamy nigdy się ze sobą nie stykały. Zawsze były dzielone zielonym tłem (kolor tła to prawdopodobnie Verde Scuro - jest w palecie Lifecolor'a, plamy nie mam pojęcia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi