Skocz do zawartości

Mil Mi-8, Hobby Boss, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam niedzielnych smakoszy kawy o poranku - dziś dla odmiany galeria w dziale wiatracznym  :D

Przedstawiam do "konsumpcji"  konkretny śmigłowiec  uzbrojony po zęby, który to jest dalszym rozwinięciem mojej "kolekcji libijskiej"  - Mil Mi-8, uzbrojony w cztery zasobniki strzeleckie UPK 23-250.

Informacja dla liczynitów - ja rozróżniam dwa modele śmigłowców w tej rodzinie - Mi-8 z wirnikiem ogonowym po prawej stronie belki i Mi-17  z wirnikiem ogonowym po lewej stronie. Więcej typów i modyfikacji nie rozróżniam  :mrgreen:

A zatem:

Mil Mi-8, gdzieś w Libii, w którymś tam roku:

5VwfHld.jpg

7xg2MQJ.jpg

HknnhZj.jpg

BObyOqB.jpg

PNVMDFi.jpg

rw7Yiez.jpg

MRBP9OS.jpg

flYFYCX.jpg

jwYAlny.jpg

G1pvlSh.jpg

0kYVjAw.jpg

5GtZi1D.jpg

qwMCdHg.jpg

2hVoZxq.jpg

XtbQMYV.jpg

2gmI0Fr.jpg

jaGKibS.jpg

93zTKdH.jpg

8I8UZuR.jpg

I na dziś tyle :wink:

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 22

Nawet model w nieatrakcyjnym malowaniu :mrgreen: można pokazać ładnie na ciekawie wykadrowanych fotkach, np. tu:

4 godziny temu, abtb napisał:

qwMCdHg.jpg

Czy można fotkę całej dotychczas zrobionej floty Kadafiego?

Bo zaczyna być kolejna fajna kolekcja.

• Thanks 1

2 godziny temu, Grzes napisał:

Czy można fotkę całej dotychczas zrobionej floty Kadafiego?

Się postaram:wink: Ale szybkiej odpowiedzi nie oczekuj - tak z tydzień:hmmm:

O, właśnie - jak ogarnę sidewindery do Mirag-a to wtedy będzie okazja na dodatkowe cyknięcie dodatkowej foty:mrgreen:

I dziękuję bardzo wszystkim za opinie:piwo:

Teraz, Mitrandir napisał:

ale mam wrażenie, że się spieszyłeś...

Nie, nie śpieszyłem się - zrobiłem go tak, jak chciałem.

• Like 1

23 minuty temu, abtb napisał:

zrobiłem go tak, jak chciałem.

Muszę zapamiętać.:super:

• Haha 1

Napisano (edytowane)

Wykonanie bardzo ładne, ale nikt nie zauważył błędów które zabijają - niestety musze je wytknąć

Wykonałeś model Mi-8MT(Mi-17) Libia miała głownie Mi-8T

zrobiłeś kadłub z Mi-17 wraz z silnikami, a śmigło ogonowe plus belki podwieszeń z Mi-8

wydaje mi sie ze Libijskie Mi-8T nie miały możliwości podczepienia UPK 23-250 - masz moze jakies foto?

wyszła hybryda ale ładna :)

Edytowane przez Adamsky
  • Thanks 1

9 godzin temu, Adamsky napisał:

Wykonanie bardzo ładne,

Dziękuję bardzo :piwo:

ale nikt nie zauważył błędów które zabijają

Nie wiem czy nie zauważył, czy raczej był ich świadom, bo przeczytał o tym w warsztacie.

zrobiłeś kadłub z Mi-17 wraz z silnikami, a śmigło ogonowe plus belki podwieszeń z Mi-8

Wspomniał już o tym kolega @Artek82w warsztacie pisząc, że HB dał pudełko z obrazkiem Mi-8 a w środku jest kadłub do Mi-17, więc koto czytał, ten wiedział.

wydaje mi sie ze Libijskie Mi-8T nie miały możliwości podczepienia UPK 23-250 - masz moze jakies foto?

Nie mam i szukać nie będę - taki miałem plan na ten śmigłowiec i taki plan sobie zrealizowałem :mrgreen:

Model powstał w ramach "warsztatu relaksacyjnego" w którym nie zważam na "prawdę czasu i ekranu", tylko robię sobie prosto z pudła bez przykładania suwmiarki i porównywania z planami :D

wyszła hybryda

O tym też pisałem w warsztacie.

Podsumowując - są modele przy których się  odrobinę doktoryzuję (np "Ławica śledzi") jak i modele przy których się absolutnie nie doktoryzuję (np "Kolekcja libijska"), wychodząc z założenia, że modelarstwo to hobby które ma relaksować, a nie doprowadzać   do stresu połączonego z milionowymi wydatkami na dodatki i tworzeniu dokumentacji technicznej- to i tak nie poleci (chyba że pionowo w dół  :haha:)

ale ładna

I oto chodziło :super:

52 minuty temu, abtb napisał:

Wspomniał już o tym kolega @Artek82w warsztacie pisząc, że HB dał pudełko z obrazkiem Mi-8 a w środku jest kadłub do Mi-17, więc koto czytał, ten wiedział.

Dobrze że wspomniałeś bom zapomniał że wspominałem :D A w tym wieku to już źle świadczy jednak :hmmm:

Mimo zhybrydzenia wyszła fajna miniatura śmigłowca :super: ale klasycznie: szkoda że nie swój, ale dobrze że w siedem dwa :haha:

• Haha 1

1 godzinę temu, Artek82 napisał:

Mimo zhybrydzenia wyszła fajna miniatura śmigłowca

:piwo:

ale klasycznie: szkoda że nie swój,

Klasycznie: zrobię Iskrę w patriotycznym malowaniu -indyjskim, bo tam też mają patriotyzm :mrgreen:

ale dobrze że w siedem dwa

No, ba - tylko i wyłącznie :wink:

• Haha 1

14 minut temu, abtb napisał:

zrobię Iskrę w patriotycznym malowaniu -indyjskim

No dawaj, dawaj, bo ja czekam

• Haha 1

16 minut temu, Grzes napisał:

bo ja czekam

Rok pamiętny i jedyny taki- 2025 :mrgreen: