Skocz do zawartości

McDonnell Douglas F-15C Eagle, ESCI,1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z łykendową "walką o krasnale" w Dęblinie,  tradycyjna "galeria z kawą" ciut wcześniej niż zwykle :D.  

Dziś prezentuję  szanownym oglądaczom stary, poczciwy model nieistniejącej już ESCI - McDonnell Douglas F-15C Eagle. O modelu to w sumie nie ma co się rozpisywać, bo już chyba nie do nabycia (być może pakuje go jeszcze Italeri) i raczej nikt się za jego budowę brać nie będzie. Model wzbogaciłem fotelem z Qb, Sidewinderami z Reskita, bomby i wielozamki z Hasegawy, kalki z modelu F-15C Hasegawy (wyszły trochę "świecące"), bo oryginały rocznik 1989 jakoś się trzymać nie chciały.

McDonnell Douglas F-15C Eagle, 59 Eskadra Lotnictwa Myśliwskiego ze składu 33 Taktycznego Skrzydła Myśliwskiego, baza Eglin, Floryda, USA

t0dYQf3.jpg

XQt63ID.jpg

JH06TxL.jpg

u00RCti.jpg

wy8GnG5.jpg

NfPNr9a.jpg

pdXjLZy.jpg

YQ4fPQB.jpg

JIl6AQH.jpg

gYz4BtI.jpg

9pW8bTA.jpg

6LWtQoQ.jpg

zjuZLms.jpg

jx2aZTR.jpg

DocW4WP.jpg

uim2fvS.jpg

dhfFcp5.jpg

iFo8asj.jpg

k1TMhZs.jpg

I tyle w temacie :D

:kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 25

Bardzo ładny model.:super:Mnie przy takiej ilości napisów chyba by szlag trafił.

Moje wszystkie"Jety" chyba pójdą na sprzedaż .Za dużo napisów do naklejania.

• Thanks 1

2 godziny temu, zaruk napisał:

Będzie w Dęblinie?

Nie zgłaszałem, ale mam miejsce w pudle to przywiozę na okazanie. Tylko Kolega hełm założy żebym rozpoznał w tłumie :mrgreen:

3 godziny temu, Xmen napisał:

Mnie przy takiej ilości napisów chyba by szlag trafił.

Moje wszystkie"Jety" chyba pójdą na sprzedaż .Za dużo napisów do naklejania

To rób modele, a na koniec dawaj Tomkowi do naklejania napisów.

Proste.

No elegancki. Taki amerykański. Podoba się. :super:

Ja się do Dęblina nie wybieram a i dobrze bo hełmu też już nie mam więc oko zacieszę tym co na fotkach widać. :model:

• Thanks 1

Godzinę temu, Grzes napisał:

To rób modele, a na koniec dawaj Tomkowi do naklejania napisów.

Proste.

A w życiu.

Za ładnie by wyszło.

3 minuty temu, Xmen napisał:

a ładnie by wyszło.

Myślisz, że podbierałby Ci to co zrobisz? :mrgreen:

6 minut temu, Grzes napisał:

Myślisz, że podbierałby Ci to co zrobisz? :mrgreen:

Nie.

Ja Tomkowi modelarsko do pięt nie dorastam.

9 godzin temu, abtb napisał:

Ty tak na serio?

Oczywiście.Nie będę pisał dlaczego tak uważam bo za dużo pisania jest.

8 godzin temu, Grzes napisał:

Nikt się nie marze.Nie wiem skąd taki pomysł w ogóle.

To stwierdzenie faktu.Zresztą Tomek nie jest jedyną osoba na tym forum wobec której tak uważam.

Stare dobre ESCI… Modele ESCI dostępne są jeszcze na giełdach modelarskich oraz na Allegro. Nawet aktualnie jest jeszcze oferowany jeden F-15  (w wersji B) na tym portalu.  W latach 80  modele tej firmy wyprzedzały epokę ciesząc oko piękną fakturą  zewnętrzną. Fajnie, że wziąłeś na warsztat ten zabytkowy zestaw i zbudowałeś z niego bardzo ładny model F-15C. Bardzo dobrze wyszedł.  

Wg Scalemates model ten nie jest aktualnie produkowany (możliwe, że formy przejął AMT) a Italeri ma w swojej ofercie swojego F-15C.

• Like 1
  • Thanks 1

Dziękuję wszystkim za opinie i uwagi :piwo:

A w szczególności chciałbym podziękować kolegom @zaruk i @socjo1 za dyskusję "na żywo"  nad prezentowanym tu modelem - dzięki chłopaki :szampan1:

• Like 1

2 godziny temu, abtb napisał:

Dziękuję wszystkim za opinie i uwagi :piwo:

A w szczególności chciałbym podziękować kolegom @zaruk i @socjo1 za dyskusję "na żywo"  nad prezentowanym tu modelem - dzięki chłopaki :szampan1:

To my dziękujemy. Model świetny a prezentacja w otwartym bagażniku sprawiła, że był to gwóźdź Mityngu. :piwo:

• Haha 1

Budzi respekt, jak przystało na orła. Tak mi tylko troszku jakby nie leży owiewka. Odznacza się na łączeniu jakby nie była przyklejona. Poza tym bardzo mi się podoba. 

• Thanks 1

9 godzin temu, kozborn napisał:

Tak mi tylko troszku jakby nie leży owiewka. Odznacza się na łączeniu jakby nie była przyklejona.

Problem tego modelu (oraz F-16 z Esci) to właśnie owiewka. Producent wpadł na "genialny" pomysł i ramę oszklenia dał z plastiku a samą owiewkę ze "szkła" co w efekcie trochę jest nie teges - rama klejona do kadłuba, a do ramy oszklenie (jakby nie można tego było dać jako jednego elementu ). Po prostu klej  (specjalny do oszklenia) jest widoczny i daje to efekt niedopasowania. W F-15 jest jeszcze w miarę dobrze, ale ten patent w ich F-16  zupełnie się rozjechał i na razie nie chce mi się kontynuować budowy.