Skocz do zawartości

MiG 29SMT, Zvezda, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

Dziś do porannej kawy kolejny MiG - dziś MiG 29SMT ze Zvezdy. Model fajny, sam się składa, kalki kładą się dobrze.

MiG 29SMT (wersja 9.19) 14 Pułk Myśliwski Rosyjskich Sił Powietrznych, lotnisko Kursk - Wschodni, Rosja, 2012 rok

if7Wv59.jpg

Ud4hv3l.jpg

anykaaC.jpg

gaJOth4.jpg

ID6cYdo.jpg

hXGIGqo.jpg

p8XxFYG.jpg

3gs445w.jpg

Xv4a6T3.jpg

NImPDPX.jpg

WIzjth1.jpg

x8n4wn5.jpg

0zYM9mM.jpg

nSHlm3f.jpg

wX710jA.jpg

XbJRuuw.jpg

BNcwGYN.jpg

iiQbcu5.jpg

aWqpVYH.jpg

EMsbhXp.jpg

B3AAczw.jpg

FO6HUwO.jpg

I na zakończenie cały dotychczasowy urobek w temacie 29-tych:

hVZTKk0.jpg

:kawa:

• Like 27

2 minuty temu, abtb napisał:

Dałeś do pieca! :haha: 

:jezyk:

No, wczoraj właśnie rozpocząłem sezon grzewczy

To są bomby kierowane KAB-500kr

No bo właśnie coś mi nie pasowało ani w wyglądzie, ani w zestawieniu.

Bardzo dziękuję za opinie panowie :piwo:

Jak będzie mi dane obmacać wyroby Trębacza i okażą się całkiem przyzwoite (choć internety piszą, że są garbate bardziej od wielbłąda) , to może stadko się powiększy :wink:

:szampan1:

32 minuty temu, smialus napisał:

ale coś mi układ plam nie pasuje... a on jest dość charakterystyczny

Układ plam jest zgodny z instrukcją Zvezdy dla tego egzemplarza:

ODcn5ye.png

EMsbhXp.jpg

Zwróć uwagę, że egzemplarz nr "22" ma zamienione miejscami kolor średnio szary z ciemnoszarym

A czy ten schematy są ogólnie prawidłowe  - nie wnikałem :D

Racja niektóre były zamienione. ale ja już widzę co jest nie tak, bo na szybko patrzyłem, kolory są strzelone tzn jeden z nich. Kolorystyka składa się z trzech barw, jasna szara, ciemniejsza i ciemno szara.

97188_1523710625.jpg

W dniu 8.10.2024 o 09:07, abtb napisał:

może stadko się powiększy

Nieśmiało podsuwam taka propozycję malunkową...

66665888_2410147205870624_7115280690727354368_n.jpg.a18d1a08819ecfd19969ff1ef4cb5883.jpg

24 minuty temu, smialus napisał:

tzn jeden z nich.

Pisałem o tym w warsztacie - podparłem się instrukcją Trumpetera w doborze najciemniejszego koloru i to był błąd. Ten najciemniejszy kolor zbyt mocno zlewa się ze średnio szarym. Było trzeba trzymać się  instrukcji Zvezdy i było by ok atak wyszła delikatna kicha :mrgreen:

12 minut temu, Grzes napisał:

Nieśmiało podsuwam taka propozycję malunkową...

A to proszę ciebie jest chyba wersja "K" dla lotniskowców więc jakby nie za bardzo jest z czego wystrugać :hmmm:

Edytowane przez abtb

A to proszę ciebie jest chyba wersja "K" dla lotniskowców więc jakby nie za bardzo jest z czego wystrugać

a to proszę Ciebie, może czasem cos byś postrugał, a nie tylko pudełko - klejenie - malowanie i następny :mrgreen:

• Haha 1

1 minutę temu, Grzes napisał:

może czasem cos byś postrugał,

Przecież strugam MiG-a-21R i MiG-a 23ML - oba  z KP  - a to prawie jak zrobić  COŚ z NICZEGO :haha:

A gdzieś dawałeś relację z budowy tego Miga?? Ciężki powiem Ci ten kamuflaż był dla mnie, niby prosty ale namordowałem się z nim że ho ho, w szczególności, że te plamy mają różną fakturę

IMG_4124.jpg

Edytowane przez smialus

2 godziny temu, smialus napisał:

A gdzieś dawałeś relację z budowy tego Miga??

Oczywiście- warsztat relaksacyjny w którym była pokazana budowa każdego egzemplarza widocznego na fotce "rodzinnej" :mrgreen:

Takie małe pytanko, napisałeś, że tylko najciemniejszy odcień przyjąłeś wg. Trumpetera, jak rozumiem pozostałe wg. instrukcji Zvezdy? Czy przypadkiem najjaśniejszy odcień nie jest za bardzo beżowy/popielaty? I pytanie do ogółu bo MR Paint i Bilmodel robią kolory dedykowane do tego samolotu, czy miał ktoś z nimi do czynienia?

14 godzin temu, wprzybylak napisał:

jak rozumiem pozostałe wg. instrukcji Zvezdy?

Tak

14 godzin temu, wprzybylak napisał:

Czy przypadkiem najjaśniejszy odcień nie jest za bardzo beżowy/popielaty?

Musisz też wziąć poprawkę na rozjaśnienia/wypłowienia  koloru bazowego oraz wpływ łosza na odcień koloru. Model będzie można obejrzeć  na żywo we Włocławku w ten łykend  i tam dokładnie mu się przyjrzeć i ocenić.

A czy kolor jest prawidłowy/zbliżony :hmmm:

rB3iUdy.jpg

Z2zXnqx.jpg

1mVZsY4.jpg

Edytowane przez abtb

Oczywiście wszystko jest kwestią subiektywnego odbioru, natomiast ty widzisz model na żywo bez jakichkolwiek przekłamań, stąd pytanie. Ja popełniłem dokłądnie ten sam model jakiś czas temu i na żywo nie do końca mi pasowały kolory sugerowane przez Zvezdę, oczywiście nic straconego i mój syn robi wziu po pokoju. Odnosząc się do zdjęć maszyn odniosłem wrażenie, że jest to kolor bardziej szaro/niebieski.