Skocz do zawartości

Gloster Meteor F.8, Airfix, 1/72

abtb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :D

W dzisiejszej galerii coś dla miłośników wczesnych rur - tytułowy Meteor w wersji F.8.  Model Airfxa miał być dla mnie swoistą "wunderwaffe"  wobec modeli Special Hobby, ale jak pokazała rzeczywistość - płonne były moje nadzieje. Model swoje za uszami ma - trochę nos nie pasuje do reszty, wloty silników tak sobie pasują do gondoli silnikowych, przejście kadłub skrzydło też wymaga podlania CA, że o goleniach podwozia nie wspomnę :D. Ale ogólnie  - może być, przysłowiowe zero szpachli, odrobina CA - czyli gorąco polecam :super:

Na zakończenie bardzo istotna informacja dla kolegi @barszczo - nie dość że "śrebrny", to jeszcze po belgijsku :super:

Gloster Meteor F.8,  350  Eskadra Belgijskich Sił Powietrznych, baza lotnicza Beauvechain,  Belgia, wczesne lata 50-te XX wieku

9sFZYts.jpg

67CWH5C.jpg

LHG3E91.jpg

A9tW1TL.jpg

pvIZRT9.jpg

nwiF3Tx.jpg

s6wvACN.jpg

uVkejw5.jpg

zkfc3Up.jpg

fbdflK2.jpg

xwgHc8e.jpg

lAphrs4.jpg

rplmWaA.jpg

oagL6vm.jpg

7h3pAJT.jpg

IoOCCFy.jpg

Y57XmL8.jpg

I na deser jeszcze takie ciastko do porannej kawy  - wersje Mk.4 i F.8 na wspólnych fotkach :D

MgL63o2.jpg

0zd45xa.jpg

aV09I6X.jpg

EJUpao9.jpg

0qrTCdn.jpg

yFB7maq.jpg

Czyli wyszły dwie galerie w jednym rzucie  :haha:

Na zakończenie informacyjnie informuję, że zrobiłem nowe fotki do galerii Mk.4 (stare wywaliłem) więc jak ktoś jest chętny,  to może sobie zerknąć i nasycić oczy |"świeżym widokiem" tej wersji.

Oraz jeszcze raz informacyjnie informuję, że nie jest to moje ostatnie słowo w  temacie Meteorów :wink:

A teraz można spokojnie  :kawa:

Edytowane przez abtb
  • Like 16

Godzinę temu, abtb napisał:

....nos nie pasuje do reszty, wloty silników tak sobie pasują do gondoli silnikowych, przejście kadłub skrzydło też wymaga podlania CA, że o goleniach podwozia nie wspomnę.....

zaleciało śledz...    WRÓĆ....   amodelem     :haha:

• Haha 1

5 godzin temu, Woit napisał:

Ławica śledzi, deszcz meteorów, co jeszcze nas czeka? 

Mała podpowiedź:

4 godziny temu, Xmen napisał:

Gra na bałałajce

Czyli "Projekt Bałałajka" który liczy już sześć MiG-ów 21,  A poza tym, znajomy jak wracał z wywczasu na Węgrzech, to wspominał że mu przed maską przeleciało stado Vampirów :haha:

1 godzinę temu, DobreMzimu napisał:

Jak wg ciebie wypada porównanie SH i Airfix?  

Pytanie z gatunku tych trudnych :wink:

Airfix robi dwie wersje F.8 i PR.9 które różnią się przede wszystkim nosem - stąd  mały problem z jego dopasowaniem. MPM/SH robi tych wersji znacznie więcej co skutkuje dość specyficznymi podziałami technologicznymi: oddzielne końcówki skrzydeł (dla wersji z krótkim i długim płatem), różne rodzaje usterzenia pionowego, oddzielny nos. Modele MPM były trochę mdłe pod względem linii podziału, SH, który odziedziczył formy i rozwinął "rodzinę" opracował nowe kadłuby, zrobił  płat w jednym kawałku, zrobił jednoczęściowe golenie podwozia. Oczywiście wszystko zależy od wersji. Na pewno SH wygrywa ilością dostępnych malowań. Model której firmy jest lepszy :hmmm: - i jednej,  i drugiej potrzebuje odrobiny wprawy w rzemiośle.

Na koniec DZIĘKUJĘ BARDZO wszystkim za opinie :piwo:

Edytowane przez abtb
  • Thanks 1
  • Haha 1

59 minut temu, smialus napisał:

Jakich metalików używałeś?

Typowy mój zestaw: podkład z GX2, następnie  mieszanka C028+ C008, a potem coraz jaśniejszym aż do samego C008.

Edytowane przez abtb
  • Like 1