Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 16.12.2024 o 21:49, mig napisał:

Mógłbyś go uzbroić w pociski RS-82 lub RS-132

Tak, czas się zgadza, szkoda, że producent już nie 😉. Ale faktycznie, przy założeniu, że nasi to skopiowali to można by. Myślałem, że moglibyśmy (jako PL w 1938/39) kupić w GB pociski RP-3, ale to dopiero rok 1943. Szkoda, bo to by pasowało do historii.

Zresztą, można podwiesić, wiele samolotów przetrwało wojnę i latały w ciekawych konfiguracjach, np. arabskie Spitfire'y walczyły z izraelskimi "prawie" bf-109 (S-199) w późnych latach 40-tych. A polskie, znaczy się węgierskie PZL P.11 po wojnie holowały szybowce w aeroklubach. No co, silnik był jak trza! Historia bywa czasem bardziej niesamowita niż fikcja.

Napisano

Szeroki rozstaw podwozia to tylko plus - wtedy samolot jest bezpieczniejszy przy lądowaniu, jest mniejsze ryzyko, że przewróci się przez skrzydło na plecy. To było sporym problemem przy Bf-109 a już zwłaszcza przy Aviach S-199.

Za to gdyby te golenie skrócić, samolot siedział by ładnie "przy ziemi", mniejszy opór, mniejsza masa, lepsza widoczność przy kołowaniu - same plusy!

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1
Napisano

Dobra, kończąc już ten temat zamieszczam kilka zdjęć modelu na trawie (pamiętam o opisie układu Puławskiego - będzie, słowo gentelmana). Wiem, że samolocik może być ciut kontrowersyjny, ale ma swój ciekawy wygląd. Może ktoś z Was w wolnej chwili zrobi coś podobnego? W ciekawszym malowaniu? Dobra zabawa w cenie modelu 😃.

pzl11dolny_57.jpg

pzl11dolny_50.jpg

pzl11dolny_51.jpg

pzl11dolny_52.jpg

pzl11dolny_53.jpg

pzl11dolny_54.jpg

pzl11dolny_55.jpg

pzl11dolny_56.jpg

Napisano

Podziwiam za chęci i podejście, bo jakiś urok takie podejście do modelarstwa ma, ale to podwozie to jest tragedia 🤨

Nawet na tym etapie, ukończonego projektu bym je skrócił, bo razi niemiłosiernie. 

Naprawdę model zyska w odbiorze, bez względu na uszczerbki wynikłe z korekty 😉

Napisano

Efekt jest mało przekonujący , bo jak człowiek patrzy to pierwsze co mu się rzuca w oczy , że to jest P - 11 c do której ktoś błędnie przykleił płat zamiast na górze to na dole .  Pomijam kwestie  odwróconego profilu płata , zbyt długiego podwozia , zbyt krótkiego kadłuba itp . Generalnie nie tyle wyszedł dolnopłat na bazie P - 11c tylko  " jedenastka z odwróconym płatem.

Jak mówi mój kolega wyszedł " nielot Dodo"

Ale była radość tworzenia i to też jest ważne.

• Thanks 1
Napisano
23 godziny temu, arhtus napisał:

Nawet na tym etapie, ukończonego projektu bym je skrócił, bo razi niemiłosiernie. 

Naprawdę model zyska w odbiorze, bez względu na uszczerbki wynikłe z korekty 😉

To jest do zrobienia, a jakby to ładnie zrobić, to nawet mogłoby wyglądać lepiej, jak typowy teleskop w środku golenia. Pomierzyłem temat i wychodzi mi, że jednak z 5mm można skrócić. A moje podejście do modelarstwa jest też takie, że co? Ja gotowego nie przerobię? Co to świętość jakaś? 😉

Napisano

Uuuu! Udało mi się Ciebie przekonać - super!

Myśle, że teraz jeszcze lepiej będzie wyglądał!

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano

Ok, farba prawie wyschła, jak się matt nie świeci to już można robić zdjęcia 🤣. Wrzucam tylko kilka fotek na zakończenie tematu, bo w tym wątku zaczyna być więcej zdjęć niż klatek w pełnometrażowym filmie 🤔.

Aha, jakby ktoś miał fajny patent jak zrobić ładne zdjęcia modelu w pozorowanym locie, to bardzo proszę, napiszcie.

pzl11dolny_70.jpg

pzl11dolny_71.jpg

pzl11dolny_72.jpg

pzl11dolny_81.jpg

pzl11dolny_80.jpg

pzl11dolny_101.jpg

pzl11dolny_103.jpg

• Like 1
Napisano

Mam dwie uwagi. Na zdjęciach lotnych coś trzeba zrobić z nieruchomym śmigłem i zlikwidować napis P.11c, bo to już kompletna bzdura.

• Thanks 1
Napisano

O Jezu... Ja do budowy P-11 jako dolnopłata wykorzystałem płaty od PZL -38 Wilk vacu, udające płaty PZL -26. W realu - nierealne, ale wyszło o wiele zgrabniej niż to Kolegi. 

A dawno, dawno temu w podobny sposób przerabiałem Czaplę i ustawiłem ją na pływakach do Letova... Niestety - nie przetrwała 

Napisano
23 godziny temu, Rabin napisał:

A dawno, dawno temu w podobny sposób przerabiałem Czaplę i ustawiłem ją na pływakach do Letova... Niestety - nie przetrwała 

No i szkoda, że nie zobaczymy zdjęcia. Pewnie zacnie to wyglądało. Zresztą coraz więcej kolegów przyznaje się do klejenia łotifów 😉. Jestem zaraźliwy 😄 acz nie obrzydliwy 😃

Napisano

Niech pierwszy rzuci modelem, kto nigdy nie robił, lub planował cudaka.

Moja wersja Czapli, która zrobiłem jako małolat jakieś czterdzieści lat temu, to dwusilnikowy średniopłat ze stałym podwoziem i kabinką w 3/4 zakrytą osłoną podebraną z Avii S-199 KP (dawali dwie wersje). A żeby było śmieszniej wymalowałem jej hinomaru. :lol:

• Like 1
  • 10 months later...
Napisano

Sam płatowiec podoba mi się, ale pływaki już nie. Główny pływak ma zły kształt (brak redanu) - nie sądzę, aby samolot był w stanie oderwać się od powierzchni wody. Pływaki pomocnicze za małe i też o dziwnym kształcie. Myślę, że najprościej byłoby zaadoptować pływaki od Rufe, albo dwa duże pływaki od np . R-XIII.

• Like 1
Napisano

Miałem pisać - PZL Rufe 😃

Co do pływaka gł to jak powyżej, bez redanu (uskoku na dolnej powierzchni) nie wystartuje, chyba że... to jakaś forma rozwojowa do  ekranoplanu 😉

(ale wtedy wchodzą inne niuanse, i jeszcze głębszy offtop...)

Pozdr ww