Skocz do zawartości

KI-43 II Hayabusa 1/72 Arma Hobby

HKK

Rekomendowane odpowiedzi

A co ta Arma tak "zażółciła"?

Hayate teraz Hayabusa, brakuje żeby rzucili się na Zeke czy Hiena. Bardziej oklepanych tematów z IJN czy IJA to już nie ma?

Na modele samolotów polskiej produkcji to chyba nie mamy co już liczyć. Liznęliśmy P-7, P-11 i TS-11 wiecej nie ma i nie będzie. W kółko klepanie tych samych tematow tylko inne wersje, okładki i kalkomanie. Hurricane, Mustang, Airacobra Wildcat. Koniec listy.

Marnie😭

Edytowane przez jmx62

Napisano (edytowane)
23 minuty temu, jmx62 napisał:

Na modele samolotów polskiej produkcji to chyba nie mamy co już liczyć.

Arma Hobby koncentruje się na tematach drugowojennych i tego nie ukrywa. Wszystkie ważniejsze poloniki z IIWŚ w skali 1/72 już są. Może jescze Mewa i Lublin by się przydały. Reszta to kraina prototypów i SF. Miłośników takich maszyn jest co kot napłakał i pora się z tym pogodzić. Ja osobiście wolę np. kolejnego, ale popartego porządnym researchem Defianta, niż Jastrzębia czy Wilka (ba, nawet Mewy) o kształtach i detalach wyssanych z palucha. Tym bardziej że taki Defiant aktywnie latał i walczył w polskim lotnictwie, w odróżnieniu od wymienionych.

Ale jeśli chodzi o tematy bliskie polskiemu lotnictwu to trudno Armie coś zarzucić. Oprócz wymieionych P.7, P.11 i TS-11, były  Hurricane i P-51B. Bedzie P-36. Może doczekamy się Caudrona 714?

Edytowane przez HKK
  • Like 2
  • Confused 1

Akurat Ki-43-II nie wydaje się bardzo oklepany.  W miarę świeży Special Hobby. Potem stareńka Hase, LS i Revell.  Nie mam SH i nie potrafię powiedzieć, czy to dobry zestaw, ale ma 15 lat i z góry zakładam, że AH będzie lepsza:) 

36 minut temu, HKK napisał:

Arma Hobby koncentruje się na tematach drugowojennych ...

No nie tylko bo jest pierwowojennyj Fokker E.V i powojenna Iskra wiec nie tylko II wojna. 

A gdzie Potezy i Breguety, Lubliny, PWS-26, a gdzie Jaki-9, gdzie Iryda?

Proszszsz ile jest tematów na kilka/kilkanaście kolejnych lat. 

Mustangów, Hurricanów itp tematów chyba jest dość, jest w czym wybierać.

Powiem uczciwie jakby Jak-9P się ukazał to byłbym mega zadowolony a jakbym dowiedział się że puscili Irydę to tak jak stoję lecę do sklepu po flaszkę chociaż nie wolno mi😭

Teraz, jmx62 napisał:

No nie tylko bo jest pierwowojennyj Fokker E.V i powojenna Iskra wiec nie tylko II wojna. 

A gdzie Potezy i Breguety, Lubliny, PWS-26, a gdzie Jaki-9, gdzie Iryda?

Proszszsz ile jest tematów na kilka/kilkanaście kolejnych lat. 

Mustangów, Hurricanów itp tematów chyba jest dość, jest w czym wybierać.

Powiem uczciwie jakby Jak-9P się ukazał to byłbym mega zadowolony a jakbym dowiedział się że puscili Irydę to tak jak stoję lecę do sklepu po flaszkę chociaż nie wolno mi😭

Uważaj żebyś nie podpadł.

Tutejsi ekspercikowie zarzucą ci że nie masz pojęcia o modelarskim biznesie. 

No toć jak będzie tyle tych % to można ich skołować, a jak zapadnie pomroczność jasna to  i wcisnąć swoje tematy.🤣

• Haha 1

59 minut temu, lord_karton napisał:

w tym ja też mają prawo wyrażać swoje (bardziej  trzeźwe wink4)opinie :cool:

Lordzie, 

"Ekspercik" to gość, który na wszystkim zna się najlepiej.  Obraża innych uczestników, i dyskredytuje ich opinie.

Wg mnie nie spełniasz tych kryteriów.

Po drugie  nikt ci nie zabrania wyrażać swoich opinii. 

47 minut temu, DobreMzimu napisał:

"Ekspercik" to gość, który na wszystkim zna się najlepiej.  Obraża innych uczestników, i dyskredytuje ich opinie.

Czyli jesteś ten dobry, a ci którzy mają inne zdanie (dyskredytują) są źli. Ty nazywasz ich ekspercikami i w żadnym wypadku nikogo nie obrażasz. Dobrze zrozumiałem?

Jeśli tak to jestem ekspercikiem i zapytam.

4 godziny temu, DobreMzimu napisał:

Tutejsi ekspercikowie zarzucą ci że nie masz pojęcia o modelarskim biznesie. 

A ma? Ty masz? Ile modeli już wyprodukowaliście?

8 godzin temu, TM48 napisał:

Czyli jesteś ten dobry, a ci którzy mają inne zdanie (dyskredytują) są źli. Ty nazywasz ich ekspercikami i w żadnym wypadku nikogo nie obrażasz. Dobrze zrozumiałem?

Jeśli tak to jestem ekspercikiem i zapytam.

A ma? Ty masz? Ile modeli już wyprodukowaliście?

Pytasz czy dobrze zrozumiałeś? Nie nic nie zrozumiałeś. Nie ma najmniejszego znaczenia ile modeli wyprodukowałem. (wyprodukowaliście? cokolwiek to znaczy). Po to istnieje forum żeby każdy uczestnik mógł przedstawić swoją, nawet najbardziej skrajną opinię, zadać pytanie, pochwalić się swoimi osiągnięciami, ale także wejść czasem w spór, ale spór prowadzony w sposób cywilizowany. Imponująca  ilość modeli jakie wyprodukowałeś do tej pory i jaką jeszcze wyprodukujesz, nie zmienia faktu że twoje zachowanie jest nieakceptowalne.

Edytowane przez DobreMzimu
  • Haha 1

To jest temat o konkretnym zestawie, a nie o tym, jakie modele powinna Arma robić, a jakich nie. Dodatkowo okraszony osobistymi wycieczkami i prezentacją swych frustracji.

Ogólny temat o AH został zamknięty i najwyraźniej go brakuje. Ale przecież można założyć nowy np. o palącej potrzebie lub totalnym bezsensie wypuszczania niszowych modeli. Mnie póki co, taki temat nie kręci na tyle, aby być jego autorem. Tym bardziej, że widać do czego w przyśpieszonym tempie dyskusja prowadzi.

Więc proszę, niech ci co chcą takiej dyskusji temat założą, lub zamilkną na wieki.

• Like 5
  • Thanks 2

23 minuty temu, HKK napisał:

To jest temat o konkretnym zestawie, a nie o tym, jakie modele powinna Arma robić, a jakich nie.

Ale zdajesz sobie sprawę, że to jest długie i skomplikowane zdanie - nie każdy da radę ogarnąć :mrgreen:

• Haha 2

Mi się podoba pomysł na przekręcane uchwyty na pylonach podwieszeń. Pod warunkiem, że nie odpadną przy tej operacji. Ale ich modele mają dość miękkie tworzywo. Zaleta i wada jednocześnie.

• Like 1

57 minut temu, HKK napisał:

Mi się podoba pomysł na przekręcane uchwyty na pylonach podwieszeń. Pod warunkiem, że nie odpadną przy tej operacji. Ale ich modele mają dość miękkie tworzywo. Zaleta i wada jednocześnie.

Bardzo ciekawa i ryzykowna koncepcja. Nigdy czegoś podobnego nie widziałem, poza MIKRO144, gdzie trzeba było wyginać golenie podwozia w RWD-8 i zastrzały w PZL P.24 , ale po zmiękczeniu klejem:) 

Biorąc pod uwagę tendencję tworzywa do powrotu do swojego kształtu i delikatność owych części, to widzę tu spore pole do dyskusji na forach. Chyba od razu lepiej to ciąć i kleić, niż ukręcać. 

7 minut temu, letalin napisał:

Biorąc pod uwagę tendencję tworzywa do powrotu do swojego kształtu i delikatność owych części, to widzę tu spore pole do dyskusji na forach. Chyba od razu lepiej to ciąć i kleić, niż ukręcać. 

Po przyklejeniu zbiornika do uchwytów nie będą miały prawa wrócić do swojego pierwotnego kształtu, o ile ktoś nie użyje kleju do papieru. A nawet wtedy wątpliwe. Bez wątpienia zadziała.

2 minuty temu, letalin napisał:

Nigdy czegoś podobnego nie widziałem

Eduard w swoim P-51D (w obu skalach) ma podobnie rozwiązany reflektor do lądowania. Jego klosz trzeba wygiąć o 90 stopni. W sumie działa. Na pewno łatwiej niż gdyby trzeba było takie maleństwo wkleić.