Skocz do zawartości

P-51D-10 Moonbeam, Eduard 1:48

DamianPoltorak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

Wrzucam kolejna galerię przed końcem roku. Tak żeby pozamykać jak najwięcej zaległości. Udało mi się dokończyć jednego z dwóch rozgrzebanych koników.

Warsztat do znalezienia na forum. Wrzucił bym odwołanie do niego ale najnormalniej nie umiem.

Maszyna to Mustang w wersji D-10, pilotowany przez kapitana Williama T.  Whisnera w 487. Eskadrze Myśliwskiej, 352. Grupy Myśliwskiej z siedzibą w Bodney w Anglii, do której dołączył jesienią 1943. Grupa Myśliwska była znana jako „Blue-nosed Bastards of Bodney”. 

W grupie tej zaliczył 15 i 1/2  zwycięstw co czyni go potrójnym asem.

Z dodatków, można zauważyć kilka przewodów w komorze podwozia.

Zapraszam do komentowania:

IMG_20241228_215819545.jpg

IMG_20241228_215651480.jpg

IMG_20241228_215645185.jpg

IMG_20241228_215633600.jpg

IMG_20241228_215612071.jpg

IMG_20241228_215552286.jpg

IMG_20241228_215527065.jpg

IMG_20241228_215730852.jpg

IMG_20241228_215740082.jpg

IMG_20241228_215556629.jpg

• Like 16

Cześć!

Model wygląda dobrze!

Dla ciekawości - ta maszyna została nazwana na cześć postaci z komiksu "Lil Abner" która wygląda tak:

881358-moonbeam2.jpg

Może ktoś chciał to wiedzieć...

Zwróćcie proszę uwagę na charakterystyczną fajeczkę z kolby kukurydzy - generał MacArthur używał podobnej...

Życzę powodzenia w dalszych pracach i pozdrawiam

Paweł

16 godzin temu, DamianPoltorak napisał:

(...)

Warsztat do znalezienia na forum. Wrzucił bym odwołanie do niego ale najnormalniej nie umiem.

(...)

Model cieszy oko. Fajnie, że skrzydła poszpachlowałeś jak w oryginalnych maszynach. Brak linii podziału w niczym nie umniejsza tej miniaturze.

Link do warsztatu można dodać na dwa sposoby:

1. Najprościej wkleić adres strony z tymże wątkiem (efekt poniżej).

2. Bawić się funkcją odnośnika widoczną tuż nad polem w którym wpisujesz treść posta (taki znaczek przypominający "spinacz") =>  Link do warsztatu

Jak już jesteśmy przy warsztacie to doceniam informację tam zawarte. Warto je sobie przyswoić przy budowie modeli tego samolotu. 👍

• Thanks 1

Model ogólnie prezentuje się świetnie. W ogóle trzeba się trochę postarać, żeby się przyczepić. Niekoniecznie zgadzam się z interpretacją malowania wnęk podwozia, stawiam jednak na limuzynę bez zaślepki. Pozostałe ewentualne zagrożenia giną w zadanej rozdzielczości zdjęć :).

Jedno co denerwuje, to sposób malowania niezgodny z historią. Brak podkreślenia różnicy między farbą, a metalem i niezasadne odróżnienie powierzchni paneli dostępowych.

Wciąż jeden z lepszych P-51 prezentowanych nie tylko tu, na forum. Wolałbym jednak, by w kwestiach zgodności z oryginałem poprzeczka była umieszczona nieco wyżej.

Li'l Abnerowe postacie to źródło licznych nose artów z okresu. Co prawda nie wiem, czy cześć będzie tu najlepszym określeniem, ale w przypadku panny McSwine nie będę się upierał ;).  Fakt, że charakter pasków komiksowych, różnorodność i barwność postaci oraz graficzna swoboda wizerunków czyniły je atrakcyjnymi tematami. Chyba nie przypadkiem komiks publikowano przez ponad 40 lat. W dodatku odrealnione postacie komiksowe dawały większe szanse polowym artystom. Ich zmagania z realistycznymi wizerunkami pin upów rzadko przynosiły coś więcej niż opłakane rezultaty. W 56th FG latał cały klucz solidarnie oznaczony postaciami z Małego Abnera. Zawsze brakowało mi odwzorowania  postaci Moonbeam na tym P-51, ale wygląd myśliwca wpasowywał się w styl prezentacji samolotów z 487 FS.

Przy okazji: dywizjonu jednak, nie eskadry. Walka z  dobrze już ponadpółwieczną tradycją tłumaczenia słowa squadron nie ma chyba przed sobą udanej przyszłości.

Edyta:

Zapomniałem  dodać coś o Whisnerze.

W piętnastu killach zawiera się tytuł Ace in a day, za pięć pewnych FW-190 i dwa postrzelane Me-109 w jednej misji. Niedługo będzie rocznicowo w temacie noworocznej walki przy okazji Bodenplatte - 4 potwierdzone. Do kompletu tytuł asa w Korei za 5,5 piętnastek strąconych  za sterami  Sabre'a. Rzekłbym, że megakot!

Edytowane przez greatgonzo
  • Thanks 1

W dniu 29.12.2024 o 16:10, greatgonzo napisał:

Brak podkreślenia różnicy między farbą, a metalem

Oj, tu już chyba przesadzasz. Moim zdaniem na zdjęciu od spodu bardzo wyraźnie widać różnicę pomiędzy metalowymi panelami a srebrzanką (a przynajmniej między jednym srebrnym a drugim) na płatach, podobnie na pierwszym zdjęciu jest różnica pomiędzy kolorami krytego płótnem steru wysokości a statecznikiem. Jeśli chodzi o odróżnianie się pokryw km-ów od reszty skrzydła, to podpierając się świeżo zdobytą od przedmówcy wiedzą, zgadzam się z tymże.

Zapomniałem  dodać coś o Whisnerze.

To ja jeszcze dodam od siebie, że wcześniejsza maszyna Whisnera (P-51B) nosiła napis "Princess Elizabeth" i też jest dość popularnym malowaniem.

Rzekłbym, że megakot!

Dlaczego akurat kot???

Opowieść o Elce zostawiłem na inną okazję.

Gdyby w galerii było tylko jedno zdjęcie, najlepiej pierwsze,  to zgodziłbym się, że przesadzam. Tak jak jest, to niekoniecznie,  choć pamiętam taż, że w tej kwestii zdjęcia mogą namieszać. Jednak całość prezentacji i zapisy w relacji sugerują  wyraźnie,  że nie i zdecydowałem się zaryzykować.

'Kot' jest środowiskowy jak sądzę.

• Thanks 1