Skocz do zawartości

Kawanishi H8K2, Hasegawa 01575, 1:72

Skaidrus

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś na początku października 2024 nabrałem ochoty na model łodzi latającej. Padło na H8K2, którą miałem w swoich o wiele zbyt obszernych zbiorach. Użyłem Big Ed’a, silników, zestawu uzbrojenia oraz masek bocznego oszklenia produkcji Eduarda, odpowiednio BIG72128, 672158, 672151 i CX493.  To mój pierwszy model w 1:72, więc nie wszystko wyszło idealnie. Największy problem miałem z maskowaniem oszklenia - maski poszarpały farbę na krawędziach i wygląda to okropnie na zbliżeniach. Coś jest nie tak z moją techniką, bo ten sam efekt „osiągam” zarówna na farbach Hataki C, jak i lakierach Gunze. Poprawki linii podziału też mogłem sobie odpuścić, bo widać wyraźnie, że muszę nabyć jeszcze trochę doświadczenia na tym polu 😆 Spasowanie modelu jest przyzwoite. Pewne problemy napotkałem przy oszkleniu, ale nie jestem pewien czy to wina producenta. Model malowałem lakierami Gunze i Hatakami C. Brudzenie to różne specyfiki Ammo i AK – oleje, markery, washe i pigmenty. Z kalkomanii użyłem tylko oznaczenia wlewów paliwa. Resztę malowałem od szablonów. Ogólnie jestem zadowolony z modelu, choć satysfakcję trochę psuje mi opisany powyżej efekt maskowania. Ostatnie 6 zdjęć robiłem telefonem, więc nieco różnią się od reszty.

DSC_0224.jpg

DSC_0225.jpg

DSC_0226.jpg

DSC_0227.jpg

DSC_0228.jpg

DSC_0229.jpg

DSC_0233.jpg

DSC_0234.jpg

DSC_0236.jpg

DSC_0237.jpg

DSC_0238.jpg

DSC_0239.jpg

DSC_0241.jpg

x2.jpg

x3.jpg

x4.jpg

x5.jpg

x6.jpg

x7.jpg

• Like 26

4 godziny temu, Skaidrus napisał:

Największy problem miałem z maskowaniem oszklenia - maski poszarpały farbę na krawędziach i wygląda to okropnie na zbliżeniach. Coś jest nie tak z moją techniką, bo ten sam efekt „osiągam” zarówna na farbach Hataki C, jak i lakierach Gunze.

Może nakładasz zbyt grubo farbę? Ja tak miałem taki sam problem, jak malowałem modele na wysoki połysk gdzie nakłada się farbę "mokrą" warstwą.

• Like 1

9 godzin temu, Fixer napisał:

Może nakładasz zbyt grubo farbę? Ja tak miałem taki sam problem, jak malowałem modele na wysoki połysk gdzie nakłada się farbę "mokrą" warstwą.

To możliwe. Wezmę to pod uwagę przy następnym projekcie.

Imponujący efekt, piękny model, widać dużo włożonej pracy i dbałości o wykonanie.

Jeśli chodzi o poszarpaną farbę na oszkleniu to, jak pisał Fixer, próbowałbym cieniej nakładać farbę. Ale przede wszystkim nie rozcieńczałbym jej zbytnio.

Spróbuj 1:2 (farba : rozcieńczalnik) i pryskaj pod niedużym ciśnieniem. Tak, żeby było widać poszczególne drobiny padające na powierzchnię i od razu wysychające.

W ten sposób lepiej kontrolujesz grubość położonej powłoki, a odkurzu się nie boisz bo masz wszystko zamaskowane.

Czy srebrzyste linie na górnych powierzchniach to obicia?

• Like 1

1 minutę temu, zaruk napisał:

Czy srebrzyste linie na górnych powierzchniach to obicia?

Cieszę się, że Ci się podoba. Te linie prawdopodobnie ograniczają obszar, gdzie może poruszać się obsługa. W modelu to były kalkomanie z filmem w środku, więc wymalowałem to ręcznie Molotovem z takim-sobie skutkiem. W przybliżeniu wygląda to słabo, ale ginie pod brudzeniem przy oglądaniu z normalnego dystansu. Odszedłem od stosowania różnych takich środków uspakajających, więc przy precyzyjnej robocie drży mi ręka 😉

• Thanks 1

Bardzo efektowny model.  (no i biorąc pod uwagę dodatki, kosztowny 8-) )  Czy śmigłą są czarne?  Bo tak to trochę wygląda na zdjęciach.

Jeśli tak, to ja przemalowałbym je na kolor ciemnobrązowy. Byłyby bardziej zgodne z oryginałem. Ale może takie już są to wtedy spoko 8-)

• Like 1

16 minut temu, zegeye napisał:

Bardzo efektowny model.  (no i biorąc pod uwagę dodatki, kosztowny 8-) )  Czy śmigłą są czarne?  Bo tak to trochę wygląda na zdjęciach.

Jeśli tak, to ja przemalowałbym je na kolor ciemnobrązowy. Byłyby bardziej zgodne z oryginałem. Ale może takie już są to wtedy spoko 8-)

Był faktycznie kosztowny, ale na hobby nie oszczędzam 😉

Śmigła są w kolorze ciemnobrązowym, ale na zdjęciach po brudzeniu wyszła wyblakła czerń. 

• Like 1

Prezentuje się znakomicie. Brudzenie na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt mocne (zwłaszcza kratka na kadłubie), ale tak naprawdę tylko potęguje efekt ogromu tego bydlęcia i świetnie spełnia swoją rolę. Nie wiem, co konkretnie tak działa, ale oglądając te zdjęcia po prostu niemal namacalnie czułem, jakie to było wielkie... Ile toto ma w centymetrach? A środek jakiś był przewidziany?

• Like 1

3 godziny temu, Helmut napisał:

Prezentuje się znakomicie. Brudzenie na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt mocne (zwłaszcza kratka na kadłubie), ale tak naprawdę tylko potęguje efekt ogromu tego bydlęcia i świetnie spełnia swoją rolę. Nie wiem, co konkretnie tak działa, ale oglądając te zdjęcia po prostu niemal namacalnie czułem, jakie to było wielkie... Ile toto ma w centymetrach? A środek jakiś był przewidziany?

To jest mój pierwszy model w 1:72, więc próbowałem dostosować techniki znane mi z 1:32 i 1:48. Faktycznie starałem się jakoś podkreślić gabaryty samolotu w skali i Twój komentarz dowodzi, że się udało 😀 Rozpiętość modelu to ok.53cm, długość to ok.39cm.

40 minut temu, Skaidrus napisał:

że się udało

Udało się znakomicie, jeszcze raz to powiem, ten ogrom się po prostu czuje.Świetna robota!

• Like 1