Skaidrus Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Gdzieś na początku października 2024 nabrałem ochoty na model łodzi latającej. Padło na H8K2, którą miałem w swoich o wiele zbyt obszernych zbiorach. Użyłem Big Ed’a, silników, zestawu uzbrojenia oraz masek bocznego oszklenia produkcji Eduarda, odpowiednio BIG72128, 672158, 672151 i CX493. To mój pierwszy model w 1:72, więc nie wszystko wyszło idealnie. Największy problem miałem z maskowaniem oszklenia - maski poszarpały farbę na krawędziach i wygląda to okropnie na zbliżeniach. Coś jest nie tak z moją techniką, bo ten sam efekt „osiągam” zarówna na farbach Hataki C, jak i lakierach Gunze. Poprawki linii podziału też mogłem sobie odpuścić, bo widać wyraźnie, że muszę nabyć jeszcze trochę doświadczenia na tym polu Spasowanie modelu jest przyzwoite. Pewne problemy napotkałem przy oszkleniu, ale nie jestem pewien czy to wina producenta. Model malowałem lakierami Gunze i Hatakami C. Brudzenie to różne specyfiki Ammo i AK – oleje, markery, washe i pigmenty. Z kalkomanii użyłem tylko oznaczenia wlewów paliwa. Resztę malowałem od szablonów. Ogólnie jestem zadowolony z modelu, choć satysfakcję trochę psuje mi opisany powyżej efekt maskowania. Ostatnie 6 zdjęć robiłem telefonem, więc nieco różnią się od reszty. 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Geronimo Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia Piekny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia No panie, kawał modelu. Piękna robota . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 6 Stycznia Share Napisano 6 Stycznia 4 godziny temu, Skaidrus napisał: Największy problem miałem z maskowaniem oszklenia - maski poszarpały farbę na krawędziach i wygląda to okropnie na zbliżeniach. Coś jest nie tak z moją techniką, bo ten sam efekt „osiągam” zarówna na farbach Hataki C, jak i lakierach Gunze. Może nakładasz zbyt grubo farbę? Ja tak miałem taki sam problem, jak malowałem modele na wysoki połysk gdzie nakłada się farbę "mokrą" warstwą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skarczu Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Podoba mi się . Gratulacje!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 9 godzin temu, Fixer napisał: Może nakładasz zbyt grubo farbę? Ja tak miałem taki sam problem, jak malowałem modele na wysoki połysk gdzie nakłada się farbę "mokrą" warstwą. To możliwe. Wezmę to pod uwagę przy następnym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 7 Stycznia Share Napisano 7 Stycznia Imponujący efekt, piękny model, widać dużo włożonej pracy i dbałości o wykonanie. Jeśli chodzi o poszarpaną farbę na oszkleniu to, jak pisał Fixer, próbowałbym cieniej nakładać farbę. Ale przede wszystkim nie rozcieńczałbym jej zbytnio. Spróbuj 1:2 (farba : rozcieńczalnik) i pryskaj pod niedużym ciśnieniem. Tak, żeby było widać poszczególne drobiny padające na powierzchnię i od razu wysychające. W ten sposób lepiej kontrolujesz grubość położonej powłoki, a odkurzu się nie boisz bo masz wszystko zamaskowane. Czy srebrzyste linie na górnych powierzchniach to obicia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano 7 Stycznia Autor Share Napisano 7 Stycznia 1 minutę temu, zaruk napisał: Czy srebrzyste linie na górnych powierzchniach to obicia? Cieszę się, że Ci się podoba. Te linie prawdopodobnie ograniczają obszar, gdzie może poruszać się obsługa. W modelu to były kalkomanie z filmem w środku, więc wymalowałem to ręcznie Molotovem z takim-sobie skutkiem. W przybliżeniu wygląda to słabo, ale ginie pod brudzeniem przy oglądaniu z normalnego dystansu. Odszedłem od stosowania różnych takich środków uspakajających, więc przy precyzyjnej robocie drży mi ręka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano Piątek o 11:41 Share Napisano Piątek o 11:41 Bardzo efektowny model. (no i biorąc pod uwagę dodatki, kosztowny 8-) ) Czy śmigłą są czarne? Bo tak to trochę wygląda na zdjęciach. Jeśli tak, to ja przemalowałbym je na kolor ciemnobrązowy. Byłyby bardziej zgodne z oryginałem. Ale może takie już są to wtedy spoko 8-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Piątek o 11:53 Share Napisano Piątek o 11:53 bardzo mi się podoba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano Piątek o 12:01 Autor Share Napisano Piątek o 12:01 16 minut temu, zegeye napisał: Bardzo efektowny model. (no i biorąc pod uwagę dodatki, kosztowny 8-) ) Czy śmigłą są czarne? Bo tak to trochę wygląda na zdjęciach. Jeśli tak, to ja przemalowałbym je na kolor ciemnobrązowy. Byłyby bardziej zgodne z oryginałem. Ale może takie już są to wtedy spoko 8-) Był faktycznie kosztowny, ale na hobby nie oszczędzam Śmigła są w kolorze ciemnobrązowym, ale na zdjęciach po brudzeniu wyszła wyblakła czerń. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kelly9mm Napisano Piątek o 15:45 Share Napisano Piątek o 15:45 Piękny początek roku, brawo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Piątek o 19:47 Share Napisano Piątek o 19:47 Prezentuje się znakomicie. Brudzenie na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt mocne (zwłaszcza kratka na kadłubie), ale tak naprawdę tylko potęguje efekt ogromu tego bydlęcia i świetnie spełnia swoją rolę. Nie wiem, co konkretnie tak działa, ale oglądając te zdjęcia po prostu niemal namacalnie czułem, jakie to było wielkie... Ile toto ma w centymetrach? A środek jakiś był przewidziany? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano Piątek o 21:17 Share Napisano Piątek o 21:17 Wielkie bydle, bardzo ładny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano Piątek o 23:17 Autor Share Napisano Piątek o 23:17 3 godziny temu, Helmut napisał: Prezentuje się znakomicie. Brudzenie na pierwszy rzut oka wydaje się zbyt mocne (zwłaszcza kratka na kadłubie), ale tak naprawdę tylko potęguje efekt ogromu tego bydlęcia i świetnie spełnia swoją rolę. Nie wiem, co konkretnie tak działa, ale oglądając te zdjęcia po prostu niemal namacalnie czułem, jakie to było wielkie... Ile toto ma w centymetrach? A środek jakiś był przewidziany? To jest mój pierwszy model w 1:72, więc próbowałem dostosować techniki znane mi z 1:32 i 1:48. Faktycznie starałem się jakoś podkreślić gabaryty samolotu w skali i Twój komentarz dowodzi, że się udało Rozpiętość modelu to ok.53cm, długość to ok.39cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Piątek o 23:21 Share Napisano Piątek o 23:21 Konkretny kawał modelu! Świetny! Jakie wymiary ma to bydle? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Helmut Napisano Sobota o 00:00 Share Napisano Sobota o 00:00 40 minut temu, Skaidrus napisał: że się udało Udało się znakomicie, jeszcze raz to powiem, ten ogrom się po prostu czuje.Świetna robota! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skaidrus Napisano Sobota o 07:27 Autor Share Napisano Sobota o 07:27 8 godzin temu, Kolekcjoner WP napisał: Jakie wymiary ma to bydle? Rozpiętość modelu to ok.53cm, długość to ok.39cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano Sobota o 07:49 Share Napisano Sobota o 07:49 Jest na czym oko zawiesić, kawał bydlaka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano Sobota o 10:39 Share Napisano Sobota o 10:39 3 godziny temu, Skaidrus napisał: Rozpiętość modelu to ok.53cm, długość to ok.39cm. Fiu fiu fiu, konkretny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi