Skocz do zawartości

Hawker Hurricane Mk. IIb - 1/48 - Arma Hobby

DamianPoltorak

Rekomendowane odpowiedzi

44 minuty temu, DamianPoltorak napisał:

A więc pytam, jak ktoś ma gotowe numery od Gunze do malowania Temperate Land Scheme to proszę o pomoc. Może być zarówno seria C i H.

Oszczędzicie mi ślęczenia w necie.

Seria H którą kiedyś używałem: H72 DE, H73 DG, H74 Sky. Polecam wink4.

• Like 1

2 godziny temu, wuwumaster napisał:

Te farby podobno są na wycofaniu , ma je w pełni zastąpić AK Gen3 (tak - też nie rozumiem czemu ~lakier zastępują błotem)

Pozdr ww 

A skąd taka informacja, bo nic na ten temat nie znalazłem? Nb na stronie AK mają pełną paletę dostępną.

Teraz, HKK napisał:

A skąd taka informacja, bo nic na ten temat nie znalazłem? Nb na stronie AK mają pełną paletę dostępną.

Krążyła jakiś czas temu na internecie, tutaj jak pamiętam też się przewinęła.

Jeśli słoiczki przetrwają to i ja się cieszę bo z Gen3 jeszcze nie doszedłem do porozumienia/nie widzę wartości dodanej, a słoiczki i owszem.

Pozdr ww 

2 godziny temu, DamianPoltorak napisał:

Mi chodziło o tą serię w słoiczkach, na TLS wchodzą te numery, RC 286, RC 287 i RC290.

Farby w słoiczkach zostały zastąpione farbami w plastikowych buteleczkach, za to większych. Farby i kolory są takie same, tylko nieco bardziej rozcieńczone.

• Like 1

Teraz, wuwumaster napisał:

Krążyła jakiś czas temu na internecie, tutaj jak pamiętam też się przewinęła

Miałbym prośbę. Jeśli nie jesteś pewny informacji i nie potrafisz wskazać jej źródła, to nie powtarzaj, ok? Bo w ten sposób powstają fejki które krążą coraz dalej. Parę miesięcy temu, AK poinformowało, że rezygnuje w serii RC ze słoików na rzecz buteleczek. Farby RC  mialy przy okazji dostać nowe oznaczenia i palety. Ale nie było mowy o rezygnacji na rzecz wodnych akryli. Teraz słoiki jak są do kupienia, to z resztek magazynowych. Farby w nowych opakowaniach są dostępne.

• Like 1

2 godziny temu, DamianPoltorak napisał:

Btw co się dzieje z farbami od AK ta seria Real Colors, na żadnym sklepie tego nie widzę. To tylko chwilowa niedostępność? Czy może czymś je zastępują. 

Wydaje mi się, że AK znowu robi jakiś rebranding. Podobno to dalej lakiery ale coś tam pozmieniali numerację, opakowania itd.  https://ak-interactive.com/product/wwii-raf-temperate-land-scheme-2/

1 minutę temu, tommyk napisał:

Wydaje mi się, że AK znowu robi jakiś rebranding. Podobno to dalej lakiery ale coś tam pozmieniali numerację, opakowania itd.  https://ak-interactive.com/product/wwii-raf-temperate-land-scheme-2/

To raczej zestawy farb RC - Lacquer based. 

Odpowiedź na zestawy Hataki i Valejo. 

Ja kupiłem podobny zestaw od nich do malowania narzędzi do pancerke i tam są akryle. 

4 godziny temu, wuwumaster napisał:

Te farby podobno są na wycofaniu , ma je w pełni zastąpić AK Gen3 (tak - też nie rozumiem czemu ~lakier zastępują błotem)

Pozdr ww 

Jesteś w błędzie.

To:

ak-real-colors-rc275-rlm-71.jpg

zastępują tym:

RC892_output_image.png

• Thanks 1

10 godzin temu, _OldMan_ napisał:

To:

zastępują tym:

Napisałem o tym w dwóch ostatnich postach...

Ale nie "zastępują", tylko "zastąpili". Więc jak ktoś szuka słoiczków, to rzeczywiście może odnieść wrażenie, że farby RC się kończą. Resztki słoików gdzieniegdzie są jeszcze do kupienia. Czasem można trafić je taniej z wyprzedaży, chociaż zwykle te mniej popularne kolory.

Napisano (edytowane)

Farby zamówione. Dzięki za pomoc!

Udało się też pomalować wnęki. Dodałem też przewody do zwalniania spustu.

Przy malowaniu od razu nasunęło mi się kilka dodatkowych uwag, które można wprowadzić w model 3D.

Wieczorkiem usiądę do modelu i naniose poprawki. Zobaczymy jak wyjdzie ulepszony wydruk.

Obecne wypociny pozostawiam wam do oceny.

IMG_20250116_170445786.jpg

Edytowane przez DamianPoltorak
  • Like 11

Wczorajszy wieczór poświęciłem na aktualizację modelu 3D i wprowadzeniu kilku poprawek.

Dodałem kilka szczegółów, pneumatyczne wyzwalacze spustu na browningach, które wcześniej pominąłem, nitowanie żeber, puszka rozdzielacza z przewodami też dostała trochę szczegółów (bo to ona będzie najbardziej widoczna w tej wnęce).

I dodatkowo wydrukowałem konfigurację z jednym otwartym karabinem, gotowym do przezbrojenia. Do oceny jak wyjdzie to po pomalowaniu.

Oczywiście mam świadomość że poświęcając dwa kolejne wieczory i robiąc 5 kolejnych wydruków można by tutaj dużo poprawić, ale jestem zadowolony z efektu, i powiedziałem dość tej materii. Ilość poświęconego czasu do efektu jaki uzyskałem, uważam za satysfakcjonujący.

Liczbę prób i błędów widzicie poniżej. Dwie trafią do modelu, reszta na złom.

image.thumb.png.30c90029c1c509d9a9c7123d877b24c7.png

image.thumb.jpeg.96bbe6f7731f8b526bb14b3496a7da6d.jpeg

image.thumb.jpeg.7fb23537d88ae719d78f4ac212e000dc.jpeg

I teraz najłatwiejsze za mną, bo pora wziąć się za cięcie skrzydła i pasowanie tej wnęki. Czy macie jakieś patenty na pocienienie skrzydła w miejscu takie wycięcia ?

• Like 11

Spróbuj od wewnątrz wyfrezować sobie skrzydło na odpowiadającą Ci grubość a potem nowym nożykiem  wyciąć po liniach panele uzbrojenia, miejsce frezowania można sobie wyznaczyć  linijką lub cyrklem, albo wywiercić dziurki od góry

• Thanks 1

A więc skalpel i dremelek poszedł w ruch.

Na początek nawiercilem sobie w okół pokrywy otwory, i wyciąłem kształt z naddatkiem.

Po spasowaniu wnęki, obrysowałem jej kontur i zabrałem się za pocienianie płata na zaimprowizowanym stanowisku.

Pozwala mi dość dobrze, ocenić ilość zebranego materiału.

Dalej nie podjąłem decyzji, czy ciąć skrzydła symetrycznie po obu stronach, czy tylko jedną.

IMG_20250123_160500706_HDR.jpg

• Like 5

Napisano (edytowane)
W dniu 23.01.2025 o 21:34, jachud3 napisał:

Asymetria jest fajna :) ja bym ciął jedną.

Zgadzam się z tobą w pełni. Najbardziej na korzyść twojego pomysłu przesądza fakt, że jeśli coś poszło by nie tak to model na półce można obrócić drugą stroną i nie pokazywać zepsutej wnęki :D

Ale bardziej skłaniam się do opcji takiej asymetrii. Natomiast boję się cięcia tak wąskiego słupka.

image.thumb.png.f4be9e57c45595d1db0ef575c835e832.png

Czyli lewa strona full, z pokazaniem magazynków, a z prawej tylko główna pokrywa.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mnie oświecić co to za rura przechodzi od wnęki uzbrojenia, przez centropłat aż do kadłuba?

Najpewniej wygląda mi to na peszel pod przewody pneumatyczne? Tylko w takim wypadku dlaczego wypada nad skrzynką rozdzielczą, a nie wchodzi stricte do niej?

Dość charakterystyczny element i grzechem by było go nie uwzględnić.

I nie zwrócił bym uwagi na ten element gdyby nie zeszyt Klubu Skrzydlatej Polski z 88 roku, który wpadł mi ostatnio w ręce. Poniżej skan.

image.thumb.png.cdb82cf3b0ba01795e56193a7e0ab036.png

I dodatkowo zdjęcia obrazujące omawiany element:

image.png.3bdb9c171b1f6c261e3e5943396d8fc0.png

image.png.9feb537aa0d5248a29ef565987cd0145.png

Edytowane przez DamianPoltorak
  • Like 2

Godzinę temu, DamianPoltorak napisał:

Ale bardziej skłaniam się do opcji takiej asymetrii. Natomiast boję się cięcia tak wąskiego słupka.

image.thumb.png.f4be9e57c45595d1db0ef575c835e832.png

Czyli lewa strona full, z pokazaniem magazynków, a z prawej tylko główna pokrywa.

Ajabym nie ciął prawej strony wcale 😉

Co do cienkich słupków - jak już masz pocienione od spodu, to delikatnie czeską żyletką albo skrobakiem żłób po linii podziału aż się przegryziesz prawie przez cały plastik, wtedy powoli odetnij :)