Skocz do zawartości

Cała prawda o modelach KP(starych i nowych)

jmx62

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, socjo1 napisał:

To musi być głównie młodzież. Dlaczego? Ponieważ w życiu modelarza nadchodzi taki czas, że zdajesz sobie sprawę, że po pierwsze życie jest zbyt krótkie na niektóre modele, a po drugie w pewnym wieku wypadałoby jednak  mieć jakieś minimum szacunku do samego siebie. 

Oj zdziwiłbyś się.... Patrząc po grupach na FB, to Ci co przetrwali etap " na początek kup ZTS, nauczysz się modelarstwa", pozniej ida w Edzie, nowe Academy IBG itd. szczypią się często Ci co KP pametają z czasów kiedy na południu mieliśmy tylko jednego sąsiada

1 minutę temu, greatgonzo napisał:

jakieś minimum zrozumienia dla odmiennego pojmowania świata.

...powiedział ktoś, kto wielokrotnie podkreślał, iż "nie rozumie" takiego czy innego podejścia do modelarstwa :)

Bez urazy, mam nadzieję.

• Haha 1

Wiem co dobre, robię co złe... .

PS

Urazić możesz mnie prezentując postawy amoralne jak homofobia, rasizm itd. Albo zakładając, że kłamię, lub ignorując mnie. Poza tym - nie spodziewam się. Na ile Cię znam, nie masz powodu by się tym w ogóle zajmować.

Edytowane przez greatgonzo
  • Like 1
  • Thanks 1

2 minuty temu, Moses napisał:

szczypią się często Ci co KP pametają z czasów kiedy na południu mieliśmy tylko jednego sąsiada

Przebóg, prawdą być to nie może!

1 minutę temu, M.A.V. napisał:

oj tam oj tam...     misterkrap , amodel , mach2.....   

2.jpg.8dcc741e712f66d586a8e4483d136ddc.jpg

:haha::haha::haha:

Tak po prawdzie to głównie w sennych marzeniach oraz wizjach że żyjemy po 200 lat. 

Dobra, ale poza Spitfire'm (ktory na pewno najtanszy nie jest) i moze MiGami, ktore modele KP sa tanim odpowiednikiem wyrzezbionym z g..na lepszych i drozszych firm?  Nawet ich Zlin'y sa drozsze od HobbyBoss'a wiec zadna "konkurencja". A reszta? Niet analoga w mire.

11 minut temu, kret69 napisał:

ktore modele KP sa tanim odpowiednikiem wyrzezbionym z g..na lepszych i drozszych firm?

W 1/72 choćby Bf-109, Mustangi B/C i D, Fw-190, Tiger Moth i jeszcze parę by się znalazło. Ale to prawda, że część z nich jest w zbliżonej cenie do odpowiedników Eduarda czy Airfix-a. Jestem w lekkim szoku.

DH9 z kolei, na ktorego sie czaje - jeszcze do niedawna nie bylo w ogole bo Ardpol mial wypuscic ale sie zwinal z rynku. I teraz owszem, jest piekny z Clear Prop. Z dodatkami spokojnie przekrocze 200 PLN. Ale i tak musze zrobic garba w wersji ambulansu, wiec po co rezac tak piekny zestaw?

bo z kiepskiego zestawu, wyjdzie kiespki model. a z drogiego jest wieksza szana ze bedzie miało to skrzydła i podwozie i przypominało oryginał

• Like 1

16 minut temu, HKK napisał:

W 1/72 choćby Bf-109, Mustangi B/C i D, Fw-190, Tiger Moth i jeszcze parę by się znalazło. Ale to prawda, że część z nich jest w zbliżonej cenie do odpowiedników Eduarda czy Airfix-a. Jestem w lekkim szoku.

Nie znam sie. Naprawde BF-109  czy Mustang ich produkcji sa lepsze niz HobbyBossa, Academy, Revell'a czy Airfixa? Bo na pewno jest drozszy.

16 minut temu, kret69 napisał:

Nie znam sie. Naprawde BF-109  czy Mustang ich produkcji sa lepsze niz HobbyBossa, Academy, Revell'a czy Airfixa? Bo na pewno jest drozszy.

Ich Mustangi zarówno B/C jak i D nie mają najmniejszego startu do poziomu odpowiedników AH i Eduarda. Co nie znaczy,  że nie można z zestawów KP zrobić przyzwoitego modelu. Ale po co?

Bf-109E z KP to przepak AZ model. Znowu, w porównaniu z Eduardem (czyli Special Hobby) jest przeraźliwie ubogi.

1 minutę temu, HKK napisał:

Ich Mustangi zarówno B/C jak i D nie mają najmniejszego startu do poziomu odpowiedników AH i Eduarda. Co nie znaczy,  że nie można z zestawów KP zrobić przyzwoitego modelu. Ale po co?

Bf-109E z KP to przepak AZ model. Znowu, w porównaniu z Eduardem (czyli Special Hobby) jest przeraźliwie ubogi.

No wiec teoria ze ktos kupuje KP bo "zydzi" 15 PLN na lepszy model troche nie trzyma sie kupy. OK, rozumiem jeszcze pogarde dla mnie ze na rezanki i ulepy chce wydac 66 a nie 200 PLN. 

21 minut temu, HKK napisał:

Tutaj to  w ogóle jest zabawnie, bo Mustangi B/C są bliskimi kuzynami Revella (do tego stopnia, że jak to pewien Wrocławianin wskazał ongiś na sPWM, mają nawet odtworzone wady wtrysku tych ostatnich), a Bf 109 E - Tamiyi. I aktualnie są rzeczywiście droższe od pierwowzorów (lub byłyby - revellowskie Mustangi w wydaniach solo od dłuższego czasu są poza katalogiem).

• Like 2

Godzinę temu, kret69 napisał:

No wiec teoria ze ktos kupuje KP bo "zydzi" 15 PLN na lepszy model troche nie trzyma sie kupy. OK, rozumiem jeszcze pogarde dla mnie ze na rezanki i ulepy chce wydac 66 a nie 200 PLN. 

image.png.3997e6c984c43d1f98a988d002a4c24b.png

image.png.874da44358ad33c95eeb4f52827238a8.png

image.png.ee7308ddb4ac7ba5a9d33140d02d3dcf.png

image.png.34476b07f521c4a3a3bfd130b4c64688.png

Dalej mi się nie chce szukac...

Przypominam ze profipack to wersja z blaszkami i maskami w zestawie 😉

• Like 1

18 minut temu, Moses napisał:

No właśnie... Rozumi ktoś coś z tego?

• Like 2

1 godzinę temu, caughtinthemiddle napisał:

Tutaj to  w ogóle jest zabawnie, bo Mustangi B/C są bliskimi kuzynami Revella (do tego stopnia, że jak to pewien Wrocławianin wskazał ongiś na sPWM, mają nawet odtworzone wady wtrysku tych ostatnich),

Coś mi nie pasuje. Jak Mustangi od KP się pojawiły, to sPWM już chyba za bardzo nie działał, więc albo nie tam, albo nie to, albo ja jestem nieświadomy aktywności na sPWM.

48 minut temu, HKK napisał:

No właśnie... Rozumi ktoś coś z tego?

Może Muzikant się nie załapał na dofinansowania dla działalności w biedaobszarach jak Eduard.
Co do Delfina, tu może być wiele czynników: wielkość zamówienia na wypraski w AMK i związany z tym koszt jednostkowy, kursy walut w momencie płatności za owe zamówienie, koszt transportu z Chin w danym okresie - to wszystko w ostatnich latach jest mocno zmienne i przy dość niskomarżowej działalności miewa spory wpływ na cenę. Nie wspominając już o tym, że właściciele obu firm nie darzą się miłością i ktoś mógł zejść trochę z marży, żeby tylko mieć taniej niż ten drugi.

4 minuty temu, Wymysl napisał:

Coś mi nie pasuje. Jak Mustangi od KP się pojawiły, to sPWM już chyba za bardzo nie działał, więc albo nie tam, albo nie to, albo ja jestem nieświadomy aktywności na sPWM.

Masz rację, powinno być nPWM.

Edytowane przez caughtinthemiddle

W dniu 9.04.2025 o 15:35, Moses napisał:

(obrazki)

Pozwól że pokażę to z nieco innej perspektywy:

mustang1.thumb.jpg.d24ddb7136447341b1395a9deeb3821b.jpg

mustang2.thumb.jpg.c428c1b183fa7f262f92299daa5aa54b.jpg

Tyle jest Mustangów tańszych od KP i nie uwierzę że wszystkie są gorsze. Porównywanie z Eduardem jest bez sensu bo obaj wiemy że Eduard to wysoka półka i w jego cenie ma się multimedialny zestaw (chociaż jego Turbolet też wygląda że wymaga pracy, podobnie jak niektóre zestawy Sworda).

Szkopuł chyba w tym że świat poszedł do przodu a KP zostało gdzieś w tyle. Pewnie jak zwykle -jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. 

I przy założeniu 1.  robimy misia na skalę naszych możliwości albo 2. nie robimy wcale i zamykamy interes wybrali opcję nr  1. I chwała im za to, dzięki takiemu podejściu nie znikęli z rynku jak ESCI czy Monogram  ani  nie skurczyło  jak Heller. Może kiedyś staną na nogi - życzę im tego choćby w stylu airfixa.

Niemniej zasług im  nie można odebrac- firma jako taka ma duże zasługi zarówno w promocji modelarstwa jak i czeskiego lotnictwa.  I w tym względzie w  czasach swojej świetności  przeskoczyli PRL o lata świetlne. 

45 minut temu, MMS napisał:

Szkopuł chyba w tym że świat poszedł do przodu a KP zostało gdzieś w tyle. Pewnie jak zwykle -jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze. 

I przy założeniu 1.  robimy misia na skalę naszych możliwości albo 2. nie robimy wcale i zamykamy interes wybrali opcję nr  1. I chwała im za to, dzięki takiemu podejściu nie znikęli z rynku jak ESCI czy Monogram  ani  nie skurczyło  jak Heller. Może kiedyś staną na nogi - życzę im tego choćby w stylu airfixa.

Niemniej zasług im  nie można odebrac- firma jako taka ma duże zasługi zarówno w promocji modelarstwa jak i czeskiego lotnictwa.  I w tym względzie w  czasach swojej świetności  przeskoczyli PRL o lata świetlne. 

Sęk w tym, że piszesz o dwóch różnych firmach. 'Oryginalne' KP upadło dawno temu, a aktualne to po prostu kolejna marka firmy AZ Model p. Muzikanta, który to ową markę po prostu sobie przejął (prawa wygasły, nikt inny nie był zainteresowany).

2 godziny temu, MMS napisał:

w  czasach swojej świetności  przeskoczyli PRL o lata świetlne. 

Zależy z czym porównywać. Oczywiście "Ruch" czy stary ZTS to była nędza w porównaniu z KP. Ale już Jak-1 ZTS-u nie był dużo gorszy. A późniejsze Łoś i 7TP były wg mnie wyraźnie lepsze. Pomijając poligrafię.

4 godziny temu, caughtinthemiddle napisał:

Sęk w tym, że piszesz o dwóch różnych firmach. 'Oryginalne' KP upadło dawno temu, a aktualne to po prostu kolejna marka firmy AZ Model p. Muzikanta, który to ową markę po prostu sobie przejął (prawa wygasły, nikt inny nie był zainteresowany).

Piszę o marce, która nie umarła. A skoro znalazł się chętny na firmowanie swoich wyrobów znaczkiem KP oznacza, że marka wg niego miała/ma potencjał. I chętnie korzysta z dorobku, co nie ma do dziś miejsca przy wzmiankowanym ESCI- którego większość modeli przebijała jakością np Italkę. 

Gdyby KP przejął np Eduard to toczono by  takie same dyskusje jak w tym wątku . Ale od historii marki KP także  nie byłoby ucieczki.