bulik58 Napisano Czwartek o 21:04 Share Napisano Czwartek o 21:04 48 minut temu, Misiek_Tysowia napisał: Sklejam pancerkę pytanie czy do blach fototrawionych potrzebna jest giętarka lub można się obejść bez niej, pytanie jak sobie radzicie z zaginaniem blach. Zależy od twoich umiejętności , giętarka to nie wszystko trochę umiejętności i wyczucia też potrzeba. Niektórym modelarzom wystarczą małe obcążki aby osiągnąć dobry efekt. Możesz sobie zakupić taką małą zaginarkę od Trumpetera i spróbować swoich sił i umiejętności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 23 godziny temu Share Napisano 23 godziny temu 22 godziny temu, Misiek_Tysowia napisał: Sklejam pancerkę pytanie czy do blach fototrawionych potrzebna jest giętarka lub można się obejść bez niej, pytanie jak sobie radzicie z zaginaniem blach. Do małych części giętarka nie jest potrzebna. Wystarczą szczypce lub nawet pęseta. Do dłuższych zgięć zaginarka raczej będzie potrzebna. Co jest dłuższym zgięciem jest sprawą indywidualną. Pytanie jeszcze w jakiej skali kleisz te model bo to może mieć znaczenie. Ja sklejam pojazdy w 1:72. Dwa lata temu kupiłem giętarkę i użyłem jej jeden raz w ciągu dwóch lat sklejając około 20 modeli. Niektóre sklepy oferują takie specjalne szczypce do blach/ To też jest jakiś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 22 godziny temu Share Napisano 22 godziny temu 43 minuty temu, Endrju napisał: . Ja mam 2 małe i jedną dużą i szczerze mówiąc te 2 wystarczą mi w pełni. Odkąd porzuciłem modele 2-go wojenne to ta większa leży w szufladzie . Na różnych portalach internetowych są oferowane różnego rodzaju giętarki , mniejsze i większe, metalowe i plastykowe . Czy są potrzebne, wszystko zależy od tego czy używa się zestawowych blaszek ( mniej detali ) czy dodatkowych gdzie ilość części jest dużo większa choć nie zawsze przydatnych , skali, itp , moim zdaniem tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi