bulik58 Napisano Czwartek o 21:04 Share Napisano Czwartek o 21:04 48 minut temu, Misiek_Tysowia napisał: Sklejam pancerkę pytanie czy do blach fototrawionych potrzebna jest giętarka lub można się obejść bez niej, pytanie jak sobie radzicie z zaginaniem blach. Zależy od twoich umiejętności , giętarka to nie wszystko trochę umiejętności i wyczucia też potrzeba. Niektórym modelarzom wystarczą małe obcążki aby osiągnąć dobry efekt. Możesz sobie zakupić taką małą zaginarkę od Trumpetera i spróbować swoich sił i umiejętności . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Piątek o 18:37 Share Napisano Piątek o 18:37 22 godziny temu, Misiek_Tysowia napisał: Sklejam pancerkę pytanie czy do blach fototrawionych potrzebna jest giętarka lub można się obejść bez niej, pytanie jak sobie radzicie z zaginaniem blach. Do małych części giętarka nie jest potrzebna. Wystarczą szczypce lub nawet pęseta. Do dłuższych zgięć zaginarka raczej będzie potrzebna. Co jest dłuższym zgięciem jest sprawą indywidualną. Pytanie jeszcze w jakiej skali kleisz te model bo to może mieć znaczenie. Ja sklejam pojazdy w 1:72. Dwa lata temu kupiłem giętarkę i użyłem jej jeden raz w ciągu dwóch lat sklejając około 20 modeli. Niektóre sklepy oferują takie specjalne szczypce do blach/ To też jest jakiś rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano Piątek o 19:43 Share Napisano Piątek o 19:43 43 minuty temu, Endrju napisał: . Ja mam 2 małe i jedną dużą i szczerze mówiąc te 2 wystarczą mi w pełni. Odkąd porzuciłem modele 2-go wojenne to ta większa leży w szufladzie . Na różnych portalach internetowych są oferowane różnego rodzaju giętarki , mniejsze i większe, metalowe i plastykowe . Czy są potrzebne, wszystko zależy od tego czy używa się zestawowych blaszek ( mniej detali ) czy dodatkowych gdzie ilość części jest dużo większa choć nie zawsze przydatnych , skali, itp , moim zdaniem tak . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano wczoraj o 00:18 Share Napisano wczoraj o 00:18 Czołem Waszmości ! pytanko dla znawców środków łączności Wehrmachtu.... Potrzebowałbym jakiś konkretnych info o tych podnoszonych masztach montowanych na ciężarówkach łączności (Henschel , Krupp, Opel itd) : jakie to było wysokie? rozkładanie/składanie było ręczne? były różne typy? na niektórych zdjęciach widoczne są stalowe odciągi (pewnie kotwione za pomocą jakiś systemowych palików) wszelkie informacje mile widziane albo jak ktoś kojarzy jakieś publikacje gdzie można się wczytać w temat (mogą być po niemiecku) z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano wczoraj o 16:04 Share Napisano wczoraj o 16:04 Nie dużo ale może choć trochę pomogą , Linków parę pod fotkami https://forums.kitmaker.net/t/german-telescoping-8-meter-antenna/14297 https://www.kriegsfunker.com/photos/vehicles.php Tapatalk Henschel 33 D1 Kfz.72 Radio truck - Page 7 - Missing-Lynx Armorama :: LF r info for Opel Blitz radio truck interior Wehrmacht Radio Configurations Henschel 333-ton 6x4 Trucks in Reichswehr and in Wehrmacht Service - TANKOGRAD Publishing - Verlag Jochen Vollert - Militärfahrzeug Kfz. 305 (diverse) Kfz. 61 Fu.Kw. a & b & Peil.Kw. a Kfz. 68 Fu.Mast.Kw. Kfz. 72 Fernschr. Verm. Kw. BS-Sendewagen Kfz. 305/23 Logistique et techniques militaires 1926 - 1945 - Radios militaires allemandesArmorama :: LF r info for Opel Blitz radio truck interior GERMAN WW2 RADIO COLLECTION, LA6NCA, 5W.S.b Henschel 333-ton 6x4 Trucks in Reichswehr and in Wehrmacht Service - TANKOGRAD Publishing - Verlag Jochen Vollert - Militärfahrzeug https://pa0pzd.com/category/army-navy-radio-ww2/german-army-navy-radio-ww2/ 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 6 godzin temu Share Napisano 6 godzin temu Bulik, pójdziesz prosto do nieba 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bulik58 Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu 57 minut temu, Lipstein napisał: Bulik, pójdziesz prosto do nieba Próbowałem ale Św. Peter mi odpowiedział ,, Dzisiaj się z nikim nie umawiałem ,, i co byś na moim miejscu zrobił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 5 godzin temu Share Napisano 5 godzin temu (edytowane) Cytat o tych podnoszonych masztach montowanych na ciężarówkach łączności Warto wpisać do Googla "Kurbelmast Km 8" ewentualnie Km 6, czy Km 9. Jest sporo współczesnych zdjęć z aukcji gdzie widać lepiej konstrukcję tych masztów niż na zdjęciach z epoki. Edytowane 5 godzin temu przez Merten 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 minut temu Share Napisano 12 minut temu wielkie dzięki Panowie ! @bulik58 , @Merten czyli wychodzi że to w pełni rozłożone ma ok 8m @Merten - czy można zakładać że zakończenie masztu z anteną można zrobić przy użyciu zestawu Master GM-35-045 ? bo znalazłem takie zdjęcie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi