panmopsik Napisano 15 Lutego Share Napisano 15 Lutego (edytowane) co do okresu od którego były używane, to nie mam pojęcia ale translator google polski-arabski po wpisaniu iracki pojazd humvee hmmwv pokazuje takie wyniki (można jeszcze dopisać interesujący Cię rok, gdzie ilość zdjęć i info zdecydowanie się powiększa ) https://www.google.com/search?sca_esv=ebc9003c0e8ff0d8&rlz=1C1OKWM_plPL944PL944&udm=2&fbs=ADc_l-aN0CWEZBOHjofHoaMMDiKpaEWjvZ2Py1XXV8d8KvlI3jljrY5CkLlk8Dq3IvwBz-SJyfRX_inP-J3Cs9lQZu9Jy7OWYY7qvE3bVK9lkL9O88dehoD88rro_NIFHfrCTvpDJSF73ccFSH9410Vr2H46Bv6seNkolhfIBMGnRYYVC7gXBFo&q=سيارة+هامفي+تابعة+للشرطة+العراقية&sa=X&ved=2ahUKEwiY7PrmxdySAxXzFBAIHcTcJNEQtKgLegQIGBAB&biw=1366&bih=625&dpr=1 Edytowane 15 Lutego przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modelarz123 Napisano 16 Lutego Share Napisano 16 Lutego Dzięki, przy okazji znalazłem zdjęcie humvee kurdyjskich peszmergenów ,które mi zapewne będzie się przydać w przyszłości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Niedziela o 09:51 Share Napisano Niedziela o 09:51 Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano Niedziela o 10:21 Share Napisano Niedziela o 10:21 29 minut temu, jmx62 napisał: Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? Można- 6 minuta filmu- polecam kalki ToroModel: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano Niedziela o 13:03 Share Napisano Niedziela o 13:03 Dzięki. Tylko gdzie dorwać te kalki z Toro? Wszędzie pokazuje niedostępne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzesioc Napisano Niedziela o 13:40 Share Napisano Niedziela o 13:40 (edytowane) Do kupienia w Martola w skali 1/35 i 1/72 https://www.martola.com.pl/oferta/pl1566/p41/page1%2Fsort%7C%2CsortDir%7C%2Cliczba_wynikow%7C30%2F%2Cliczba_wynikow%7C100 Edytowane Niedziela o 13:40 przez grzesioc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano Niedziela o 14:12 Share Napisano Niedziela o 14:12 Godzinę temu, jmx62 napisał: Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? A którego "berdka" chcesz sklejać? Wersja podstawowa z czasów LWP wymaga ewentualnej zmiany ogumienia. Bardzo wczesne "berdki" jeździły na sowieckich gumach. Później w czasie remontów, które robiono w latach 94-96 zakładano im polskie opony ze Stomilu różniące się bieżnikiem. Na samym pojeździe zmiany mogły być jednostkowe robione przez użytkowników i to ewentualnie trzeba porównać ze zdjęciem konkretnego egzemplarza. Około 1996 roku do służby weszła zmodernizowana wersja BRDM-2, która głównie różniła się rezygnacją z dodatkowych kół i wprowadzeniem bocznych drzwi. Wieża została ta sama. Jednym z wariantów modernizacji było zastosowanie do napędu nowego silnika wysokoprężnego czego bezpośrednio nie widać ale mogło to pociągnąć za sobą pewne zmiany w sposobie poboru powietrza i odprowadzania spalin. Niestety nie zdążyłem jeszcze tego przestudiować i nie pomogę ale generalnie ta wersja jest dość łatwa do konwersji. Ostatnią wersją był BRDM-2 Żbik który miał zupełnie inną wieżę. Konwersje do tej wersji robił Hussar Productions. Konwersja jest dostępna ale kosztuje całą stertę dukatów. Na temat BRDM-2 więcej mógłby Ci powiedzieć kolega @sas55 ale od jakiegoś czasu kolega jest nieaktywny. Przejrzyj też wątek Pojazdy w obronie City Hall - Karbala 2004 może tam coś znajdziesz ciekawego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy z wąsami Napisano Niedziela o 17:48 Share Napisano Niedziela o 17:48 4 godziny temu, jmx62 napisał: Tylko gdzie dorwać te kalki z Toro? Wszędzie pokazuje niedostępne. Oba zestawy kalkomanii do Berdków z ToRo sę cały czas dostępne. Zarówno 35D53 jak i 35D75 A jeśli ich nie ma w chwili obecnej w "Twoim" sklepie, to wystarczy zmówić aby sklep ściągnął je z hurtowni czy też od producenta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adams M1A1 Napisano Niedziela o 23:40 Share Napisano Niedziela o 23:40 13 godzin temu, jmx62 napisał: Takie mam pytanko to kolegów czy z modelu Trumpeter 05511 "Russian BRDM-2(early) można zrobić naszego "Berdka" ? Ruskie BRDM-y 1 czy węgierskie FUG-i, a potem BRDM-y 2 przychodziły na oryginalnych oponach, ale potem w czasie eksploatacji wymieniane były na nasze rodzime Stomile ( rozmiar prawdopodobnie taki sam jak w SKOT-ach) podobnie ZiŁ-y 157 też jeździły na Stomilach z takim samym bieżnikiem ( tu z kolei opony były identyczne jak te zakładane do Stara 660) tak wyglądają: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi